Barion Pixel
Akazsu, kesudió
akazsu, kesudió

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és ajurvédikus

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alanine, alumínium, antimon, arany, arginin, arzén, aszkorbinsav, aszparaginsav, bárium, béta-karotin, bór, bróm, cézium, cink, fehérje, fenilalanin, fluor, foszfor, galluszsav, glicin, glutaminsav, glükóz, hamu, higany, hisztidin, izoleucin, jód, kadmium, kalcium, kálium, kén, klór, kobalt, króm, leucin, limonén, lizin, magnézium, mangán, metionin, molibdén, nátrium, nikkel, ólom, ón, palmitinsav, prolin, réz, rubídium, sóskasav, stroncium, szálak, szalicilsav, szelén, szénhidrát, szerin, szilícium, sztearinsav, tanninok, tirozin, treonin, triptofán, valin, vanádium, vas, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, víz, zsír

Akazsu mely részét gyűjtik:

gyümölcs, gyökér, kéreg, virág

Akazsu leírás:

A szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozó, maximum 10 méter magas örökzöld fa. Tipikus ismertetőjegyei a sárga virágok rózsaszínű rajzolattal. Dél-Amerikában a kesualmákat – amelyek tulajdonképpen a megvastagodott kocsányok – gyakran lekvárnak dolgozzák fel, és egy különleges pálinkát készítenek belőle. Magvai zsírban igen gazdagok, a magok héját előzetesen el kell távolítani, mivel mérgező. A húsos „gyümölcs” a virágkocsány megvastagodásából származik. A „kesualmát” sokféleképpen fogyasztják. A vékony pergamenszerű héj alatt szúrós illatú, világossárga, lédús hús található. A valódi termés, a kesudió, a megvastagodott kocsány alján található. A vese alakú, hosszúkás, 2,5 cm-es mag belseje finom csemege. A fehér magbél nagy tápértékű. Az idősebb fák kérgéből sárga, gumiszerű anyagot nyernek, amit acajou-guminak neveznek. Ez a könyvkötészetben természetes enyvként használható. A szürkéstől a vörösesbarnáig színeződő fából csónak, láda stb… készül. A fa fiatal hajtásai és levelei is ehetőek, emellett a növény több része különféle betegségek elleni gyógyszer.

Betegségek kezelése:

A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav, hogy csak néhányat említsünk. Külön is kiemelhető magas kalciumtartalma, melynek köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt. A kesudió antioxidáns hatású E-vitamin-tartalma is igen magas. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől is véd. Túlnyomórészben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát. Leveleit fogfájás vagy fogínypanaszok esetén rágják. A kesudió maghéja mérgező, igen csípős ízű, a bőrre hólyaghúzó hatású olajat tartalmaz. A maghéj olaját a gyógyászatban alkalmazzák.

Akazsu, kesudió hol honos:

Trópusi Közép- és Dél-Amerika

Termőhelye: Eredeti hazája Brazília, de a portugálok innen hamar széthurcolták. A szemiarid területeken Közép-Amerikától Északkelet-Brazíliáig honos, de a trópusokon világszerte termesztik. Fő kesutermesztők: India, Brazília, Nigéria, Mozambik, Indonézia és Tanzánia.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Szinonímák: kesu, kesufa, kesudió, acaju, acajou, elefánttetű, kasudió

Latin név: Anacardium occidentale, Anacardium subcordatum

Angol: Acajou, Cajueiro, Cashew, Cashew Nut, Cashew nut tree, Cashew-nut, Cashew-nut tree

Francia: Acajou, Acajou à pommes, Anacardier, Caju, Pomme d’acajou

Holland: Acajouboom, Cashewnoot, Cashewsoort

Japán: カシューナットのき

Kínai: 腰果

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): yao guo

Lengyel: Nanercz wschodni

Német: Acajubaum, Cachunuss-Baum, Elefantenlaus-Baum, Kaschubaum, Kaschunuss, Nierenbaum

Orosz: Кешью

Portugál: cajú, cajueiro

Portugál Brazil: caju, Cajueiro

Spanyol: Anacardo, Marañón, Merli, Nuez de caoba, Pajuil

Szlovén: Indijski orešček

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE