Káposztás egytálétel a zöldborsós káposzta – Patta Gobhi Sabji.

Hazánkban sajnos nagyon kevés, káposzta hozzáadásával készült egytálétel található. Ezeket leginkább a fűszerezés variálásával tehetjük egyedivé.

Valószínűleg még nem – vagy csak kevéssé – ismert változata a káposzta felhasználásának a zöldborsós egytálétel.

Nem csak különleges ízvilága, de a hagyományos módon történő elkészítése is érdekessé teszi.

Sajnos hazánkban ez a fajta elkészítési mód nem, vagy csak nehézkesen valósítható meg, de ez ne vegye el a kedvünket attól, hogy saját konyhánkban, saját edényeinkben készítsük el ezt az ételt.

Északnyugat-Indiában a falvakban az emberek még ma is legtöbben nyitott tűzhelyeken, eldobható agyagedényekben főznek.

Ez a stílus jellegzetes füstös ízt kölcsönöz a kész ételeknek, hiszen a félig kiégetett agyagedényeken áthatol a füst.

Ezt a tipikusan falusi fogást is így készítik a Valmiki Ashram papjai Amritsar közelében.

Káposztás egytálétel – hozzávalók

1/4 kk fűszerkömény,
1/2 kk koriander,
4-5 szem fekete bors,
3 egész szegfűszeg,
1 kk egész kardamom,
4 ek ghí vagy vaj,
2 nagy paradicsom,
1/2 kk kurkuma,
1/4 kk csípős pirospaprika,
1 kis fej káposzta (kb. 50 dkg),
2,50 dl zöldborsó,
2 ek finomra metélt friss korianderlevél vagy kapor,
1 kk só

káposztás egytálétel, zöldborsós káposzta, indiai káposzta, India

 

Elkészítése

A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk. A paradicsomokat néhány percre forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, majd feldaraboljuk.

A fűszerköményt, a koriandert, a fekete borsot, a szegfűszeget és a kardamomot együtt porrá őröljük.

A ghít vagy vajat felmelegítjük, beledobjuk a paradicsomot és az őrölt fűszerkeverék felét.

Beleszórjuk a kurkumát és a pirospaprikát, majd gyakran kevergetve besűrítjük.

Hozzáadjuk a káposztát, kicsit megpároljuk, majd 15 percre 160 C-ra előmelegített sütőbe tesszük.

Hozzákeverjük a zöldborsót, és még 15-30 percig főzzük. Ha közben túlságosan száraznak találnánk, öntsünk alá 1-2 ek vizet.

Amennyiben mirelit zöldborsót használnánk, azt csak az utolsó 3-4 percben adjuk hozzá, a maradék porfűszerrel, a sóval és a zöldfűszerekkel együtt.

Jól keverjük össze, és már tálalhatjuk is.

Ezzel az indiai fűszerezésű ételkülönlegességgel levehetjük a családtagokat lábukról!

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

A szerző