2021. október 15. péntek | Karsai Judit Ez az egyszerű diós sütemény mandulával is bátran elkészíthető. A dió- és mandulafák gyümölcsei most csak arra várnak, hogy összegyűjtsük a fa alól és egyszerű diós sütemény (vagy mandulás sütemény) készülhessen belőlük. Ha nem nő ilyen fa a kertünkben, vagy a házunk előtt, felkereshetünk egy piacot is. De lássuk, mi mindenre jó a dió, a mandula és a többi hozzávaló, melyekből az egyszerű diós sütemény készül! Dió E csonthéjas gyümölcs jellemző hatásait a juglon, az aszkorbinsav és cserzőanyag adja. Használható érelmeszesedés megelőzésére, görvélykór és vérszegénység kezelésére. Felveszi a harcot a bélférgekkel, vértisztító, enyhíti a gyomor- és bélhurutot illetve a magas vérnyomást. Mandula Telítetlen zsírsavtartalma miatt egészségesen látja el a szervezetet a kellő zsiradékkal, és fehérjét is tartalmaz. Többek között gazdag B- és E-vitamin-, valamint kálium, foszfor és cink forrás. Gyomorégés ellen segít napi 2-3 szem mandulabél elrágcsálása. A gyümölcs belső, vékony, barna maghéja szív- és érrendszervédő tulajdonságokkal rendelkezik. Az egyszerű diós sütemény receptje Hozzávalók 12 ek. aprított dió vagy mandula 6 ek. darált pirítós kenyér 6 ek. semolina liszt (kemény durum búzából készült liszt) 12 ek. cukor 1 tk. sütőpor 1 evőkanál fahéj és szegfűszeg 12 db tojás 1 ek. reszelt citromhéj 1 ek. reszelt narancshéj Hozzávalók a sziruphoz 1,5 csésze cukor 2 csésze víz 1 rúd fahéj egy citrom és 1 narancs héja Elkészítés A diót összekeverjük a semolina liszttel, a darált pirítóssal, a sütőporral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citrusok héjával. Hozzátesszük a cukorral felvert tojássárgáját, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. A keveréket kiolajozott sütőformába tesszük és mérsékelten meleg sütőben megsütjük. E közben elkészítjük a kész sütemény tetejére szánt szirupot. A sütés végén a szirupot a süteményre öntjük! Jó étvágyat kívánunk hozzá! A szerző Karsai Judit See author's posts