dió, koleszterin szint csökkentése, dió gyógyhatása, egyszerű diós sütemény, dió diéta, reform recept

dió, koleszterin szint csökkentése, dió gyógyhatása, egyszerű diós sütemény, dió diéta, reform recept

dió, koleszterin szint csökkentése, dió gyógyhatása, egyszerű diós sütemény, dió diéta, reform recept

Ez az egyszerű diós sütemény mandulával is bátran elkészíthető. A dió- és mandulafák gyümölcsei most csak arra várnak, hogy összegyűjtsük a fa alól és egyszerű diós sütemény (vagy mandulás sütemény) készülhessen belőlük.

Ha nem nő ilyen fa a kertünkben, vagy a házunk előtt, felkereshetünk egy piacot is.

De lássuk, mi mindenre jó a dió, a mandula és a többi hozzávaló, melyekből az egyszerű diós sütemény készül!

dió, diófa, kulcsos dió, közönséges dió, közönséges diófa, dió, királydió, nemes dió, pompás dió

Dió

E csonthéjas gyümölcs jellemző hatásait a juglon, az aszkorbinsav és cserzőanyag adja. Használható érelmeszesedés megelőzésére, görvélykór  és vérszegénység kezelésére. Felveszi a harcot a bélférgekkel, vértisztító, enyhíti a gyomor- és bélhurutot illetve a magas vérnyomást.

cink mandula, mandulavaj recept

Mandula

Telítetlen zsírsavtartalma miatt egészségesen látja el a szervezetet a kellő zsiradékkal, és fehérjét is tartalmaz. Többek között gazdag B- és E-vitamin-, valamint kálium, foszfor és cink forrás. Gyomorégés ellen segít napi 2-3 szem mandulabél elrágcsálása. A gyümölcs belső, vékony, barna maghéja szív- és érrendszervédő tulajdonságokkal rendelkezik.


Az egyszerű diós sütemény receptje

Hozzávalók

  • 12 ek. aprított dió vagy mandula
  • 6 ek. darált pirítós kenyér
  • 6 ek. semolina liszt (kemény durum búzából készült liszt)
  • 12 ek. cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 evőkanál fahéj és szegfűszeg
  • 12 db tojás
  • 1 ek. reszelt citromhéj
  • 1 ek. reszelt narancshéj

narancs, egyszerű diós sütemény 

Hozzávalók a sziruphoz

  • 1,5 csésze cukor
  • 2 csésze víz
  • 1 rúd fahéj
  • egy citrom és 1 narancs héja

 

Elkészítés

A diót összekeverjük a semolina liszttel, a darált pirítóssal, a sütőporral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citrusok héjával. Hozzátesszük a cukorral felvert tojássárgáját, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. A keveréket kiolajozott sütőformába tesszük és mérsékelten meleg sütőben megsütjük. E közben elkészítjük a kész sütemény tetejére szánt szirupot.

A sütés végén a szirupot a süteményre öntjük!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük