Barion Pixel

A legegészségesebb az otthon elkészített, tartósítás és mindenféle adalékanyagoktól mentes mandulavaj. Az alábbi mandulavaj recept rendkívül egyszerű és gyorsan elkészíthető. Nézzük, hogyan is készül!

Tudnivalók a csonthéjas gyümölcsökről

Némely csonthéjas gyümölcs több természetes olajat tartalmaz, mint mások. A földimogyoróban, a kesudióban és a makadámia dióban jellemzően több olaj van, mint más csonthájasokban.

A mandula jótékony hatásai

Nagy zsírtartalmuk miatt a mandula kalóriaértéke nagy. Ugyanakkor a nagy mennyiségű zsír nagyrészt az egészségesebb telítetlen zsírsavak formájában van jelen.

A vegetariánusok sok olyan tápanyaghoz hozzájuthatnak a mandulából, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból vesz fel és amelyek  létfontosságúak a szövetek zavartalan növekedéséhez és fejlődéséhez. Ezek közé tartoznak a fehérjéken kívül a B-vitaminok többsége, a foszfor, a vas, a réz és a kálium.

Figyelmeztetés!

Ne együnk olyan mandulát, amely még nem teljesen érett, mert a benne lévő amigdalinból emésztéskor halálosan mérgező, a keserűmandula szagát adó kéksav (hidrogén-cianid) szabadul fel!

A kemény gyümölcsök esetében a legnagyobb veszély továbbá gyerekek esetében a félrenyelésből eredő fulladás. Négy éven aluli gyermeknek sohase adjunk kemény héjú gyümölcsöket, legfeljebb finomra aprítva!

A legegyszerűbb mandulavaj recept

Hozzávalók

 • 4 csésze nyers mandula
 • ízlés szerint olívaolaj

 

Elkészítés

 1. Adjunk egy kevés olívaolajat a nyers mandulához, hogy könnyebb legyen turmixolni! Vagy:
 2. Előbb pörköljük meg a mandulát, hogy könnyebben felszabaduljanak a benne lévő természetes olajok!

Csak rajtunk áll, hogy nyers mandulát használunk, vagy sütőben megpörköljük, mielőtt a turmixgépbe tennénk.

Van, aki a pirított zamatot részesíti előnyben!

 

Ha a második módszert választjuk, pörkölés után feltétlenül hűtsük le a mandulát szobahőmérsékletűre, hogy ne tegyen kárt a turmixgépben!

Ezután tegyük a turmixgépbe a pirított mandulát és a blender gyorsító pálca segítségével turmixoljuk, hogy jól odapréselődjön a késhez és a tartály falához, sarkaihoz a mandulánk. Ha így nyomjuk le a mandulát turmixolás közben, pillanatok alatt vajjá alakul.

Ha sietünk, akkor csak dobjuk be a nyers mandulát a turmixgépbe 3-4 evőkanál semleges aromájú olajjal, és nagy fokozaton turmixoljuk, amíg nem lesz vaj állagú!

 

Tippek a mandulavaj recept tökéletes elkészítéséhez

 • A megfelelő pörkölési hőmérséklet minden sütő esetében más lehet, erre figyeljünk oda.
 • Ha megfelelően megpörköltük és mégsem lesz vaj állagú, adjunk hozzá egy evőkanál olajat!
 • Az is lehet, hogy elég egy kicsivel tovább pirítani a mandulát, és máris kinyerhető a benne lévő zsiradék, turmixolással, olaj hozzáadása nélkül.
 • A mandula fajtájától is függ, hogy mennyi olajat tudunk belőle kipréselni.
 • Ne használjunk kiszáradt mandulát!
 • Fontos, hogy ne pörköljük túl a mandulát, ha olaj hozzáadása nélkül szeretnénk mandulavajjá turmixolni.
 • A mandulavaj hűtőszekrényben hetekig friss marad.

A szerző