2012. szeptember 17. hétfő | dr Jung Andrea A legegészségesebb az otthon elkészített, tartósítás és mindenféle adalékanyagoktól mentes mandulavaj. Az alábbi mandulavaj recept rendkívül egyszerű és gyorsan elkészíthető. Nézzük, hogyan is készül! Tudnivalók a csonthéjas gyümölcsökről Némely csonthéjas gyümölcs több természetes olajat tartalmaz, mint mások. A földimogyoróban, a kesudióban és a makadámia dióban jellemzően több olaj van, mint más csonthájasokban. A mandula jótékony hatásai Nagy zsírtartalmuk miatt a mandula kalóriaértéke nagy. Ugyanakkor a nagy mennyiségű zsír nagyrészt az egészségesebb telítetlen zsírsavak formájában van jelen. A vegetariánusok sok olyan tápanyaghoz hozzájuthatnak a mandulából, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból vesz fel és amelyek létfontosságúak a szövetek zavartalan növekedéséhez és fejlődéséhez. Ezek közé tartoznak a fehérjéken kívül a B-vitaminok többsége, a foszfor, a vas, a réz és a kálium. Figyelmeztetés! Ne együnk olyan mandulát, amely még nem teljesen érett, mert a benne lévő amigdalinból emésztéskor halálosan mérgező, a keserűmandula szagát adó kéksav (hidrogén-cianid) szabadul fel! A kemény gyümölcsök esetében a legnagyobb veszély továbbá gyerekek esetében a félrenyelésből eredő fulladás. Négy éven aluli gyermeknek sohase adjunk kemény héjú gyümölcsöket, legfeljebb finomra aprítva! A legegyszerűbb mandulavaj recept Hozzávalók 4 csésze nyers mandula ízlés szerint olívaolaj Elkészítés Adjunk egy kevés olívaolajat a nyers mandulához, hogy könnyebb legyen turmixolni! Vagy: Előbb pörköljük meg a mandulát, hogy könnyebben felszabaduljanak a benne lévő természetes olajok! Csak rajtunk áll, hogy nyers mandulát használunk, vagy sütőben megpörköljük, mielőtt a turmixgépbe tennénk. Van, aki a pirított zamatot részesíti előnyben! Ha a második módszert választjuk, pörkölés után feltétlenül hűtsük le a mandulát szobahőmérsékletűre, hogy ne tegyen kárt a turmixgépben! Ezután tegyük a turmixgépbe a pirított mandulát és a blender gyorsító pálca segítségével turmixoljuk, hogy jól odapréselődjön a késhez és a tartály falához, sarkaihoz a mandulánk. Ha így nyomjuk le a mandulát turmixolás közben, pillanatok alatt vajjá alakul. Ha sietünk, akkor csak dobjuk be a nyers mandulát a turmixgépbe 3-4 evőkanál semleges aromájú olajjal, és nagy fokozaton turmixoljuk, amíg nem lesz vaj állagú! Tippek a mandulavaj recept tökéletes elkészítéséhez A megfelelő pörkölési hőmérséklet minden sütő esetében más lehet, erre figyeljünk oda. Ha megfelelően megpörköltük és mégsem lesz vaj állagú, adjunk hozzá egy evőkanál olajat! Az is lehet, hogy elég egy kicsivel tovább pirítani a mandulát, és máris kinyerhető a benne lévő zsiradék, turmixolással, olaj hozzáadása nélkül. A mandula fajtájától is függ, hogy mennyi olajat tudunk belőle kipréselni. Ne használjunk kiszáradt mandulát! Fontos, hogy ne pörköljük túl a mandulát, ha olaj hozzáadása nélkül szeretnénk mandulavajjá turmixolni. A mandulavaj hűtőszekrényben hetekig friss marad. A szerző dr Jung Andrea See author's posts