Barion Pixel
Keserű mandula
keserű mandula

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alumínium, amigdalin, aminosav, antimon, arginin, ásvány, fehérje, glicin, hisztidin, kadmium, kalcium, kobalt, leucin, magnézium, niacin, palmitinsav, réz, sóskasav, tirozin, vas, vitamin, zsírosolaj

Mely részét gyűjtik: mag

Keserű mandula leírás:

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó fa magja minősül gyógynövénynek. A magot a cukrászati ipar marcipán készítéséhez, a szeszipar pedig mandulalikőr készítésére használja. A mandulának a legnagyobb értékét a magból préselt olaj adja. Az olajat kenőcsök készítésére és órák, műszerek olajozására is használják. Az olaj kipréselése után visszamaradó pogácsát (Placenta amygdalarum) megőrölve kozmetikai célokra (arcradírnak) használják, forrázatát pedig mosdóvízhez adva a zsíros, pattanásos arcbőrt gyógyítja. A pogácsából régebben “keserűmandulavizet” készítettek, melyet koszorúérbántalmak ellen használtak.

Betegségek kezelése:

A gyomorsavtúltengésben szenvedőknek ajánlható, hogy gyomorégés ellen naponta rágcsáljon el 2-3 szem keserűmandula belet.

Figyelmeztetés:

A keserűmandula – több más növénnyel együtt (Prunus americana) – abba a nemzetségbe tartozik, amely a hidrogén-cianid nevű mérget tartalmazza, mely a mandula jellegzetes ízét adja. Ez a toxin főleg a levelekben és a magban található és könnyen észrevehető a keserű íze miatt. Általában túl kis mennyiségben van jelen ahhoz, hogy ténylegesen zavarokat okozhasson, de amennyiben a mag vagy a gyümölcs túlságosan keserű, nem szabad megenni. Kis mennyiségben a hidrogén-cianid stimulálja a légzőszerveket és javítja az emésztést, valamint egyes kutatások szerint hasznos a rák kezelésében. Nagyobb mennyiségben azonban légzési nehézségeket, végső esetben halált is okozhat.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) a törpemandula (Amygdalus nana) védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft. A keserűmandula nem esik védelem alá.

Latin név: Prunus amara, Amygdalus communis var. amara D. C., Prunus amygdalus var. amara Focke

Angol: bitter almond, wild almond tree

Görög: Αμυγδαλή η άγρια / Πικραμυγδαλιά

Holland: amandelboomsoort

Kínai: 苦味扁桃

Lengyel: Migdał gorzki

Német: Bittere Mandel

Orosz: Миндаль горький

Portugál Brazil: amêndoa-amarga

Török: Acı badem

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 191. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 106

nincs

Franz Eugen Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Vol.II


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE