2022. június 3. péntek | dr Jung Andrea Káposztás egytálétel a zöldborsós káposzta – Patta Gobhi Sabji. Hazánkban sajnos nagyon kevés, káposzta hozzáadásával készült egytálétel található. Ezeket leginkább a fűszerezés variálásával tehetjük egyedivé. Valószínűleg még nem – vagy csak kevéssé – ismert változata a káposzta felhasználásának a zöldborsós egytálétel. Nem csak különleges ízvilága, de a hagyományos módon történő elkészítése is érdekessé teszi. Sajnos hazánkban ez a fajta elkészítési mód nem, vagy csak nehézkesen valósítható meg, de ez ne vegye el a kedvünket attól, hogy saját konyhánkban, saját edényeinkben készítsük el ezt az ételt. Északnyugat-Indiában a falvakban az emberek még ma is legtöbben nyitott tűzhelyeken, eldobható agyagedényekben főznek. Ez a stílus jellegzetes füstös ízt kölcsönöz a kész ételeknek, hiszen a félig kiégetett agyagedényeken áthatol a füst. Ezt a tipikusan falusi fogást is így készítik a Valmiki Ashram papjai Amritsar közelében. Káposztás egytálétel – hozzávalók 1/4 kk fűszerkömény, 1/2 kk koriander, 4-5 szem fekete bors, 3 egész szegfűszeg, 1 kk egész kardamom, 4 ek ghí vagy vaj, 2 nagy paradicsom, 1/2 kk kurkuma, 1/4 kk csípős pirospaprika, 1 kis fej káposzta (kb. 50 dkg), 2,50 dl zöldborsó, 2 ek finomra metélt friss korianderlevél vagy kapor, 1 kk só Elkészítése A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk. A paradicsomokat néhány percre forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, majd feldaraboljuk. A fűszerköményt, a koriandert, a fekete borsot, a szegfűszeget és a kardamomot együtt porrá őröljük. A ghít vagy vajat felmelegítjük, beledobjuk a paradicsomot és az őrölt fűszerkeverék felét. Beleszórjuk a kurkumát és a pirospaprikát, majd gyakran kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a káposztát, kicsit megpároljuk, majd 15 percre 160 C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Hozzákeverjük a zöldborsót, és még 15-30 percig főzzük. Ha közben túlságosan száraznak találnánk, öntsünk alá 1-2 ek vizet. Amennyiben mirelit zöldborsót használnánk, azt csak az utolsó 3-4 percben adjuk hozzá, a maradék porfűszerrel, a sóval és a zöldfűszerekkel együtt. Jól keverjük össze, és már tálalhatjuk is. Ezzel az indiai fűszerezésű ételkülönlegességgel levehetjük a családtagokat lábukról! Jó étvágyat kívánunk hozzá! Forrás: Tradícionális India