Karfiolos egytálétel, az indiai konyha egyik újabb remeke.

Ha eddig nem próbáltad az indiai konyhát, az indiai ízvilágot, de kísérletező típus vagy, akkor ajánlom neked ezt az egyszerű, akár ünnepi, akár hétköznapi alkalomra is könnyen, és gyorsan elkészíthető receptet.

Ismerd meg az indiai konyha alapvető jellemzőit, hogy tudd, mire számíthatsz.

A tradícionális indiai konyha húsmentes, és nagyon sok receptben szerepel tej, vagy valamilyen tejből készült alapanyag (joghurt, túró…stb.). Az indiai receptek általában erőteljes fűszerezésűek, különleges, nálunk ritkán használt egyedi fűszereket és / vagy hozzávalókat használnak, és sok étel készül csípősen.

Lehet, hogy új stílus, de mindenképpen érdemes kísérletezni az indiai ízvilággal, egészen biztosan találsz majd olyan recepteket amelyek a te, és családod kedvencévé válnak.

Ismerd meg, próbáld ki most ezt a finom karfiolos egytálételt, amely laktató főétel lehet ebédre, és vacsorára is!

 

Karfiolos egytálétel

Gobhi aloo bhaji – Sült karfiol és burgonya

Hozzávalók

  • 2 nagy burgonya (kb. 50 dkg), 6 mm széles karikákra vágva
  • ghí vagy növényi olaj a sütéshez
  • 1 közepes fej karfiol (kb. 1 kg), rózsáira szedve
  • szárazon pirított és durvára tört római kömény 1 kávéskanál
  • 1/4 kávéskanál frissen durvára tört fekete bors
  • 1/8 kávéskanál csípős pirospaprika
  • 1/2 kávéskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál só
  • 250 ml joghurt vagy tejföl
  • néhány petrezselyemlevél

 

Elkészítési módja

A burgonyakarikákat folyóvíz alatt alaposan megmossuk, hogy eltávolítsuk a keményítőt belőlük.

Konyharuhán leszárítjuk.

Ghíben vagy olajban aranybarnára sütjük mind a burgonyát, mind a karfiolt.

A sült zöldségeket még melegen egy nagy előmelegített tálba helyezzük.

Megszórjuk a fűszerekkel, belekeverjük a joghurtot vagy a tejfölt, petrezselyemmel díszítjük, és azonnal tálaljuk, mert különben a zöldségek magukba szívják a mártást, és az étel száraz és élvezhetetlen lesz.

Elkészítési idő: 45 perc.

 

Ha az étkezésben indiai ételt szeretnél kínálni, érdemes a tálalásra is nagy figyelmet fordítani, ez is különleges kulináris élvezetet nyújt az étel ízén kívül.

Ha pedig a tökéletesre törekszel, a főétel után egészen biztosan jól fog esni egy kis indiai desszert is majd.

 

 

A szerző