Kurkuma hatása, a fűszerek aranyának elmondhatatlan értékei.
Szinte biztos, hogy amikor a kurkumáról, vagy a kurkuma hatásáról hallottál szinte mindig csak a fűszerezéssel, az indiai receptekkel került kapcsolatba.
Pedig ennek a hihetetlen növénynek, több jótékony hatása is van.
A kurkuma hatása, értéke
A kurkuma hatása szerteágazó.
Kétséget kizáróan nagyon hatékony gyógynövényről beszélünk.
Az indiai konyha nélkülözhetetlen eleme, a sárga kurkuma por a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer és gyógynövény.
A gyökerét megszárítják, majd porrá őrlik.
Fő összetevői közül az egyik, a kurkumin adja szép sárga színét. Ez a trópusi növény külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító hatású.
A kurkuma egészségre gyakorolt hatása
Az ajurvéda, az ősi indiai gyógyászati rendszer szerint a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, s ennek nyomait írásos emlékek is őrzik.
Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, enyhíti az ízületi fájdalmat.
A tetemes napi kurkuma fogyasztás lehet az oka, hogy Indiában az idősek körében szinte ismeretlen az Alzheimer-kór.
Az indiai gyógyászatban nemcsak emésztésre ható és vértisztító jelentősége ismert, de szinte univerzális gyógyszer: a csaknem egymilliárd indiainak szinte nincsenek bélproblémái, náluk alig ismert a hasnyálmirigy-gyulladás és a béltraktus bármely rákos megbetegedése.
A fejlett Európában tizennyolcszor gyakrabban fordul elő béldaganat, mint Indiában. Természetesen ez összefügg a vegetárius táplálkozással is.
A kurkuma sokáig ismeretlen volt Európában, csak a 13. században, az arab kereskedők által került nyugatra az „indiai sáfrány”.
Ma már a nyugati orvoslás is egyre többet foglalkozik a kurkuma hatásának kutatásával.
Mivel íze egyébként is nagyon enyhe és a főzés elején az ételbe téve teljesen észrevehetetlenné válik, így jótékony hatásait kihasználva majd minden ételbe tehető.
… és nem utolsó sorban