Indai rizs, biriyani, akárhogy hívjuk, egy nagyon finom étel, melynek elkészítési módja, ízvilága más-más a világ tájain.
Indiai rizs, rakott rizs – Biriyani
A biriyani, indiai rizs receptje az indiai történelem mogul időszakából származik. Igen mutatós, ezért ünnepi alkalmakra ajánljuk.
Hozzávalók
- 35 dkg hosszúszemű rizs,
- 9 dl víz,
- 3 kk só,
- 1/2 kk sáfrány,
- 3 ek ghí vagy vaj,
- 2 kk garam masala,
- 1 kk kurkuma,
- 2 kk őrölt koriander,
- 3 burgonya, apró kockákra vágva,
- 20 dkg puhára párolt zöldborsó,
- 4 paradicsom, hámozva és finomra összevágva,
- 3 ek finomra vágott friss koriander levél vagy petrezselyem,
- 2 dl joghurt,
- 2 kk rózsavíz,
- 3,5 dkg apróra vágott dió vagy földimogyoró
Elkészítése
A rizst megmossuk és megszárítjuk. A vizet 2 kávéskanál sóval felforraljuk, majd hozzáadjuk a rizst és ismét felforraljuk. Lefedjük és kis lángon kb. 15 percig főzzük. Közben a sáfrányt 1 ek langyos tejben feloldjuk, majd a ghít vagy vajat felmelegítjük, és megpirítjuk benne a porfűszereket. Néhány másodperc múlva hozzáadjuk a burgonyát és 5 percig pároljuk, míg enyhén megpirulnak. Ekkor hozzátesszük a zöldborsót, a paradicsomot és a petrezselyem felét a maradék sóval. Lefedjük az edényt, és puhára főzzük a zöldségeket, szükség szerint kis vizet adva hozzá.
A megfőtt rizshez villával óvatosan hozzákeverjük a joghurtot, a rózsavizet és a sáfrányos tejet, majd 5 percig állni hagyjuk.
Miközben a rizs pihen, kivajazunk egy mély tepsit vagy jénai tálat. Az alját kibéleljük a rizs felével. Jól nyomkodjuk le! Egyenletesen szétterítjük rajta a zöldségeket, majd befedjük a maradék rizzsel, amit megint csak jól lenyomkodunk. Az egészet szorosan lefedjük alufóliával (ill. a jénai tál tetejével), és 15-20 percre 140 fokos sütőbe tesszük. Kockákra vágva, aprított dióval és petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.