2022. április 8. péntek | dr Jung Andrea Indai rizs, biriyani, akárhogy hívjuk, egy nagyon finom étel, melynek elkészítési módja, ízvilága más-más a világ tájain. Indiai rizs, rakott rizs – Biriyani A biriyani, indiai rizs receptje az indiai történelem mogul időszakából származik. Igen mutatós, ezért ünnepi alkalmakra ajánljuk. Hozzávalók 35 dkg hosszúszemű rizs, 9 dl víz, 3 kk só, 1/2 kk sáfrány, 3 ek ghí vagy vaj, 2 kk garam masala, 1 kk kurkuma, 2 kk őrölt koriander, 3 burgonya, apró kockákra vágva, 20 dkg puhára párolt zöldborsó, 4 paradicsom, hámozva és finomra összevágva, 3 ek finomra vágott friss koriander levél vagy petrezselyem, 2 dl joghurt, 2 kk rózsavíz, 3,5 dkg apróra vágott dió vagy földimogyoró Elkészítése A rizst megmossuk és megszárítjuk. A vizet 2 kávéskanál sóval felforraljuk, majd hozzáadjuk a rizst és ismét felforraljuk. Lefedjük és kis lángon kb. 15 percig főzzük. Közben a sáfrányt 1 ek langyos tejben feloldjuk, majd a ghít vagy vajat felmelegítjük, és megpirítjuk benne a porfűszereket. Néhány másodperc múlva hozzáadjuk a burgonyát és 5 percig pároljuk, míg enyhén megpirulnak. Ekkor hozzátesszük a zöldborsót, a paradicsomot és a petrezselyem felét a maradék sóval. Lefedjük az edényt, és puhára főzzük a zöldségeket, szükség szerint kis vizet adva hozzá. A megfőtt rizshez villával óvatosan hozzákeverjük a joghurtot, a rózsavizet és a sáfrányos tejet, majd 5 percig állni hagyjuk. Miközben a rizs pihen, kivajazunk egy mély tepsit vagy jénai tálat. Az alját kibéleljük a rizs felével. Jól nyomkodjuk le! Egyenletesen szétterítjük rajta a zöldségeket, majd befedjük a maradék rizzsel, amit megint csak jól lenyomkodunk. Az egészet szorosan lefedjük alufóliával (ill. a jénai tál tetejével), és 15-20 percre 140 fokos sütőbe tesszük. Kockákra vágva, aprított dióval és petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk. Ha szeretitek a rizst, a rizi-bizit, stb., egészen biztosan tetszeni fog ez az egyedi ízvilágú, indiai rizs változat is. Próbáld ki a receptet, és alakítsd a hozzávalókat a saját, és családod szája íze szerint! Forrás: Tradícionális India