Indai rizs, biriyani, akárhogy hívjuk, egy nagyon finom étel, melynek elkészítési módja, ízvilága más-más a világ tájain.

Indiai rizs, rakott rizs – Biriyani

A biriyani, indiai rizs receptje az indiai történelem mogul időszakából származik. Igen mutatós, ezért ünnepi alkalmakra ajánljuk.

Hozzávalók

  • 35 dkg hosszúszemű rizs,
  • 9 dl víz,
  • 3 kk só,
  • 1/2 kk sáfrány,
  • 3 ek ghí vagy vaj,
  • 2 kk garam masala,
  • 1 kk kurkuma,
  • 2 kk őrölt koriander,
  • 3 burgonya, apró kockákra vágva,
  • 20 dkg puhára párolt zöldborsó,
  • 4 paradicsom, hámozva és finomra összevágva,
  • 3 ek finomra vágott friss koriander levél vagy petrezselyem,
  • 2 dl joghurt,
  • 2 kk rózsavíz,
  • 3,5 dkg apróra vágott dió vagy földimogyoró

 

indiai rizs, rakott rizs, rizs, biriyani

Elkészítése

A rizst megmossuk és megszárítjuk. A vizet 2 kávéskanál sóval felforraljuk, majd hozzáadjuk a rizst és ismét felforraljuk. Lefedjük és kis lángon kb. 15 percig főzzük. Közben a sáfrányt 1 ek langyos tejben feloldjuk, majd a ghít vagy vajat felmelegítjük, és megpirítjuk benne a porfűszereket. Néhány másodperc múlva hozzáadjuk a burgonyát és 5 percig pároljuk, míg enyhén megpirulnak. Ekkor hozzátesszük a zöldborsót, a paradicsomot és a petrezselyem felét a maradék sóval. Lefedjük az edényt, és puhára főzzük a zöldségeket, szükség szerint kis vizet adva hozzá.

A megfőtt rizshez villával óvatosan hozzákeverjük a joghurtot, a rózsavizet és a sáfrányos tejet, majd 5 percig állni hagyjuk.

Miközben a rizs pihen, kivajazunk egy mély tepsit vagy jénai tálat. Az alját kibéleljük a rizs felével. Jól nyomkodjuk le! Egyenletesen szétterítjük rajta a zöldségeket, majd befedjük a maradék rizzsel, amit megint csak jól lenyomkodunk. Az egészet szorosan lefedjük alufóliával (ill. a jénai tál tetejével), és 15-20 percre 140 fokos sütőbe tesszük. Kockákra vágva, aprított dióval és petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.

Ha szeretitek a rizst, a rizi-bizit, stb., egészen biztosan tetszeni fog ez az egyedi ízvilágú, indiai rizs változat is. Próbáld ki a receptet, és alakítsd a hozzávalókat a saját, és családod szája íze szerint!

A szerző