Számos avokádókrém recept létezik. Most egy eredeti, klasszikus vegán receptet és egy különlegesebb, tojásos receptet mutatunk be.
Az avokádó manapság nagyon divatos étel. Nagyon sokféle diétának képezi az alapját. Emiatt az avokádókrém recept esetében számtalan változattal találkozhatunk.
Az avokádó vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy avokádókrém készítéséhez nem használhatóak a kemény változatok, melyeknek még zöld a héjuk. Ezek az avokádók szeletelésre használhatóak.
Az avokádókrém készítéséhez kizárólag a barna héjú változatok használhatóak, az ún. „érett avokádók”, vagy „ripe avocado” változatok.
Az avokádókrém finom és számtalan elkészítési módja létezik. Kipróbálható a mexikói rózsaszín babos burritóval,vagy a fekete bab tetejére és a tempeh tostada társaságában is.
Avokádókrém recept vegán változat – az eredeti
Hozzávalók 2-4 személyre:
- 2-3 érett avokádó
- ½ lime leve
- 1 kicsi szilva paradicsom apróra szeletelve
- 1/4-1/2 csész finomra vágott zsengébb hagyma (pl. sonkahagyma, vagy lilahagyma)
- ½ csésze finomra vágott koriander
- tengeri só és bors az ízesítéshez
Elkészítés:
- Meghámozzuk és kimagozzuk az avokádót. Egy kivájt avokádót meghagyhatunk a maradék krémnek.
- Tegyük az avokádókat egy közepes tálba és attól függően, hogy mennyire krémes állagot szeretnénk törjük össze őket villával. Ha selymesebb mártást szeretnénk, akkor dolgozhatunk turmixgéppel is.
- Az összetört vagy pépesített avokádóhoz adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, kóstoljuk meg és tegyünk hozzá még lime lét, vagy sót, ha szükséges.
- Fűszeresebb verzió esetén próbálkozhatunk finomra vágott jalapeno borssal vagy némi cayenne borssal.
- Ha nem azonnal tálaljuk, a krémet tehetjük a megmaradt kivájt avokádó héjába, fedjük le, majd tálalásig tároljuk a hűtőben.
Avokádókrém recept vegetariánus változat – tojásos
Hozzávalók 2-4 személyre:
- 2-3 érett avokádó
- ½ lime leve
- 1 kisebb lédús paradicsom apróra szeletelve
- 2-3 tojás
- majonéz
- 1/4-1/2 csész finomra vágott zsengébb hagyma (pl. sonkahagyma, vagy lilahagyma)
- ½ csésze finomra vágott koriander
- tengeri só és bors az ízesítéshez
Elkészítés:
Hasonló, mint a vegán változatnál, azzal a különbséggel, hogy apróra vágott tojás és majonéz is kerül bele. Az avokádókrémet ebben az esetben is hagyhatjuk darabosabbra, vagy pépesíthetjük turmixgéppel.
+ 1 avokádós recept:
Ez a változat nem avokádókrém, viszont hasonlóan nagyon finom. Az elkészítése viszonlag egyszerű.
Hozzávalók (1 személyre)
- 1 db avokádó
- 1 db tojás
- só, bors
- tálaláskor ízlés szerint koriander, petrezselyem, vagy valamilyen citrusféle (pl. lime, citrom, calamondin) leve
Elkészítés:
Vágjuk félbe az avokádókat, szedjük ki a magjukat. Sózzuk, borsozzuk, majd a magok helyére üssünk 1 tojást. Toljuk a sütőbe 10-15 percre. Ha készen van díszíthetjük, szórhatjuk fűszerekkel, vagy meglocsolhatjuk valamilyen citrus levével.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Avokádókrém tálalása:
Az avokádókrémet hagyományosan tálalhatjuk az avokádó saját héjában, vagy nachos-sal, apróra vágott lila- vagy sonkahagyma társaságában.
Sült tortilla szeletekre is halmozhatjuk, ás gránátlamával is díszíthetjük.