Ezt a kókuszos datolyagolyó receptet többféle változatban is el lehet készíteni. Itt a Naturportal-on is bemutattunk már néhány változatot. Ezt a nagyszerű harapnivalót magunkkal vihetjük egy hosszabb túrára,vagy akár egy kimerítő munkanapra, de némi édes élvezetként belecsempészhetjük a gyerekünk uzsonnásdobozába is.

A kókuszos datolyagolyó sok olyan kiváló élettani hatással bíró (gyógy)növényt tartalmaz, mellyel sokat tehetünk az egészségünkért.

“Igazi” cukrot nem tartalmaz, csak gyümölcsökből – datolyából – származó természetes cukrokat. ennek előnye, hogy a datolya nem kizárólag energiabomba, hanem értékes tápanyagokat és rostokat is tartalmaz, melyek segítik az emésztésünket.

dió, élő édesség, dió gyógyhatása

Dió, mint gyógynövény

A kókuszos datolyagolyó egyik összetevője a dió, melynek gyógyhatását először Plinius (Kr. u. 23-79) jegyezte le. A növényt Kínában a XII. század óta használják, magjának jang-erősítő hatást tulajdonítanak.

Dió a Hagyományos Kínai Gyógyászat (HKO) szerint

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint Yang erősítő és melegítő gyógynövény, és mint ilyen mélyebben és melegebben hat, mint a Qi erősítők. Kifejezett étel-gyógyszerként is számontartják. Hideg, vagy Yang Hiány kórképek esetén – különösen a téli hónapokban – jó szolgálatot tesz az ételhez közvetlenül is keverve.

A diót (dióbelet) rendszeresen fogyaszthatják azok, akiknek gyenge a Tüdejük, Veséjük és ez Hideg kórképpel jár együtt. A HKO szerinti minősége: Édes íz, Meleg energia.

Az érintett csatornák: Tüdő, Vese, Vastagbél.

Gyógyhatása: Erősíti a Vesét (Lumbális fájdalmak, gyenge térdek, gyakori vizelés) Stabilizálja a Tüdőt (Hideg típusú nehézlégzés, köhögés esetén) Nedvesíti a Beleket (Szárazság okozta székrekedés esetén).

Vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő, csökkenti a vércukorszintet, hashajtó, erősítő hatású, feloldja a húgyköveket.

A HKO szerinti adagolása: 9-20 g naponta (egyes források szerint: 9-30 gramm).

Dió a nyugati fitoterápia szerint

A nyugati fitoterápia szerint a dió érett termése az agyműködésre és az idegrendszerre rendkívül előnyös hatással van, ezen túl a bőrre és a nyálkahártyára is előnyös.

Dió kezelése

Az érett diót ajánlatos először alaposan kiszárítani, és csak utána eltenni, nehogy bepenészedjen.

A dió hajlamos a gyors oxidációra a benne található telítetlen zsírsavak miatt, ezért érdemes hűvös, sötét helyen, kis mennyiségben tárolni! Mélyhűtőben is tárolható, vagy eltehetjük mézben, hogy elkerüljük a zsírsavak nemkívánatos oxidációját!

Mandula, mint gyógynövény

A mandula sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de gyomorsavtúltengés esetén ajánlatos a fogyasztása.

A kókuszos datolyagolyó fő gyógy fűszerei, a fahéj és a kardamom

Fahéj, mint gyógynövény

Mintegy 18 fajta fahéjfa lézezik a Földön, ezen közül a Ceylon szigetén termesztett Cinnamomum verum (valódi, vagy ceyloni fahéj) a legegészségesebb, és a legjobb ízű, illetve illatú. Ma is Sri Lankáról származik a világban felhasznált fahéj 90 %-a. A legjobb minőségű ceyloni fahéj után, a kínai és malabári fahéjat jegyzik.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint felhasználják a fa kérgét, illetve a fa ágát egyaránt. Gyógyhatásuk is némileg eltér egymástól. A fahéj kéreg (Gui Pi) esetében a Rou Gui vietnámi fahéj fajtát tartják a legbecsesebbnek. A kérget összetörés és porítás után csak a főzés utolós öt percében kell a főzethet adni, különben elveszíti illóolaj tartalmát.

A legutóbbi gyógyszerészeti kutatások rámutattak, hogy a fahéj illóolaja figyelemreméltó hatású a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a vastagbéldaganatok kiegészítő kezelése terén. Segít leküzdeni a náthát.

Csillapítja a fogfájást, és semlegesíti a kellemetlen szájszagot.

A HKO szerint Yang erősítő és melegítő gyógynövény, és mint ilyen mélyebben és melegebben hat, mint a Qi erősítők. Kifejezett étel-gyógyszerként is számontartják. Hideg, vagy Yang Hiány kórképek esetén – különösen a téli hónapokban – jó szolgálatot tesz az ételhez közvetlenül is keverve. A kéreg a HKO szerint a melegebb, és ez hat inkább a belső szervekre. Nyugtató, erősítő, antibakteriális, gombaölő, összehúzó, tonizáló, fájdalomcsillapító, fertőzés megelőző, görcsoldó, vérzéscsillapító, közérzetjavító hatású. Alkalmazása depresszió, feszültség, impotencia, emésztési zavarok, megfázás, valamint menstruációs (menopauza) és vérkeringési panaszok esetén javallott.

A fahéj rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást. Hatékonynak bizonyult a refluxszal vagy anélkül járó gyomorhurut kezelésében. A gyomoravtúltengést is mérsékli. A HKO szerint csípős és édes az íze. Fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként a kínai fahéj a tigrisbalzsam egyik alapanyaga. A nyugati gyógyászat 1-4 grammot ír elő a forrázáshoz, por alakjában 0.3-1.5 g vehető be naponta, folyékony kivonat formájában pedig 0.5-1 ml-t kell 1 pohár vízben elkeverni, naponta 3 alkalommal.

Kardamom, mint gyógynövény

A Malabár-parton az ősidők óta fogyasztják, már a szanszkrit írások is említik. A friss Malabár kardamom aromája, formája és papagájzöld színe különleges. Kiszárított maghéja az általunk ismert legősibb fűszerek közé tartozik. Igen finom, édeskés, mégis erős aromája miatt szívesen használják currys ételek ízesítésére, valamint desszertekben és forralt borban.

A kókuszos datolyagolyó receptben zöld kardamom porított változatát használjuk. A fehér kardamom a zöld kardamom halványított változata. A fekete kardamom pedig más fajtájú, mint a zöld, vagy valódi kardamom.

Elsősorban mint emésztést javító szert (felfúvódás, rossz emésztés) alkalmazzák. Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer, fejfájás ellen is jó.

Epekő esetén csak orvosi vagy gyógyszerészi javallatra alkalmazható.

Kókuszos datolyagolyó hozzávalók (kb.12 db golyóhoz):

  • 1 csésze nyers mandula, vagy dió
  • 1 csésze kimagozott medjool datolya
  • ¼ tk fahéj
  • ¼ tk őrölt kardamom
  • 1 csésze mazsola
  • ¼ csésze nyers mandulavaj
  • (bio) kókuszreszelék

Kókuszos datolyagolyó elkészítés:

  1. Késes pengéjű robotgépben finomra daráljuk a mandulát, vagy a diót.
  2. Hozzáadjuk a datolyát, a mazsolát és a fűszereket,majd az egészet finomra őröljük. Ezután a mandulavajat is a masszához hozzáadva újra mixeljuk az egészet.
  3. A masszából formált golyókat kókuszreszelékbe hempergetjük.
  4. Légmentesen lezárt tároló edényben 3 napig, illetve hűtőszekrényben legfeljebb egy hétig eltartható.