A cikkben a kakaó gyógyhatásai mellett egy vegán csokoládé trüffel receptről is olvashattok. Ez a recept cukor-, laktóz-, glutén- és tojásmentes is egyben – nagyon finom és sütés nélkül elkészíthető!
Hallottál már arról, hogy a csokoládé gyógyíthat is? A kakaó ugyanis egy gyógynövény.
A kakaó – annak is a nyers változata – ugyanis számos gyógyhatással rendelkezik:
- Mivel a kakaó koffeint tartalmaz, így hörgőtágító hatással is rendelkezik. Ha nincs nálunk az asztma ellenes gyógyszerünk, végeredményben együnk minél több keserű csokoládét, amivel az asztmás roham esetén a hörgőkre tágító hatást gyakorolhatunk. A kakaó ezen kívül tebromint és teofollint is tartalmaz, melyek természetes asztma ellenes vegyületek. Nagyon nagy mennyiségben ekkor sem szabad fogyasztani, mert álmatlanságot és idegességet okozhat.
- Sok gyógynövénykutató (így például Albert Leung) egyöntetű véleménye szerint a ráncok egyik legjobb ellenszere a kakaóvaj. Nem véletlen tehát, hogy manapság olyan nagy népszerűségnek örvendenek az ún. csokoládés masszázsok. Használjuk bátran a kakaó vajának ránctalanító erejét!
- A kakaó kiváló ellenszere a hasmenésnek.
Gyógyászati célokra csak a keserű kakaó alkalmas, nem a különféle cukros és etilvanillin tartalmú édességipari készítmények. Szögezzük le: a nyers és minél kevésbé feldolgozott kakaó az, aminek gyógyhatása van.
Az alábbiakban egy olyan egészséges kakaós édességet mutatunk be, melyben egyaránt jelen van a kakaó, a dió és a kókusz gyógyító ereje, és egyben nagyon finom is. E mellett a recept garantáltan cukor-, laktóz-, glutén- és tojásmentes. A nyalánkság édes ízét a datolya adja.
Csokoládé trüffel
Hozzávalók kb. 24 db trüffelhez
2 csésze nyers dió (azaz nem pörkölt), ezt helyettesíthetjük mogyoróval, vagy mandulával is
1 csésze jó minőségű magozott datolya (magokkal is vehetjük, így olcsóbb; ilyenkor figyeljünk arra, hogy a magon kívül a szár ízesülését is vegyük ki).
4-6 evőkanál organikus (lehetőleg nyers, azaz nem pörkölt) kakaópor
organikus (bio) kókuszreszelék
Elkészítés:
A diót darált finomra:
Egy éles késsel daraboljuk apró darabokra a datolyát:
Adjuk hozzá finomra vágott datolyát és a kakaóport:
Ha nem elég édes adj hozzá még több datolyát. (Vigyázat! A datolya olyan édes, mint a cukor, bánjunk vele csínján!) Kézzel gyúrd össze, mintha tésztát dagasztanál (kb. 10 percig).
Ha nem áll össze eléggé kevés (1/2 dl) langyos vízzel gyúrd tovább.
Formázz kis golyókat belőle, és a golyókat egyenként forgasd meg kókuszreszelékben:
Ezután helyezd egy tálcára, és tedd be hűtőbe!
Ezt az egészséges édességet a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk a főétkezések között. Fogyasztásig érdemes hűtőszekrényben tartani.
Egészséges jó étvágyat kívánunk Mindenkinek!