Barion Pixel

A cikkben a kakaó gyógyhatásai mellett egy vegán csokoládé trüffel receptről is olvashattok. Ez a recept cukor-, laktóz-, glutén- és tojásmentes is egyben – nagyon finom és sütés nélkül elkészíthető!

Hallottál már arról, hogy a csokoládé gyógyíthat is? A kakaó ugyanis egy gyógynövény.

A kakaó – annak is a nyers változata – ugyanis számos gyógyhatással rendelkezik:

  1. Mivel a kakaó koffeint tartalmaz, így hörgőtágító hatással is rendelkezik. Ha nincs nálunk az asztma ellenes gyógyszerünk, végeredményben együnk minél több keserű csokoládét, amivel az asztmás roham esetén a hörgőkre tágító hatást gyakorolhatunk. A kakaó ezen kívül tebromint és teofollint is tartalmaz, melyek természetes asztma ellenes vegyületek. Nagyon nagy mennyiségben ekkor sem szabad fogyasztani, mert álmatlanságot és idegességet okozhat.
  2. Sok gyógynövénykutató (így például Albert Leung) egyöntetű véleménye szerint a ráncok egyik legjobb ellenszere a kakaóvaj. Nem véletlen tehát, hogy manapság olyan nagy népszerűségnek örvendenek az ún. csokoládés masszázsok. Használjuk bátran a kakaó vajának ránctalanító erejét!
  3. A kakaó kiváló ellenszere a hasmenésnek.

Gyógyászati célokra csak a keserű kakaó alkalmas, nem a különféle cukros és etilvanillin tartalmú édességipari készítmények. Szögezzük le: a nyers és minél kevésbé feldolgozott kakaó az, aminek gyógyhatása van.

Az alábbiakban egy olyan egészséges kakaós édességet mutatunk be, melyben egyaránt jelen van a kakaó, a dió és a kókusz gyógyító ereje, és egyben nagyon finom is. E mellett a recept garantáltan cukor-, laktóz-, glutén- és tojásmentes. A nyalánkság édes ízét a datolya adja.

 Csokoládé trüffel

Hozzávalók kb. 24 db trüffelhez

2 csésze nyers dió (azaz nem pörkölt), ezt helyettesíthetjük mogyoróval, vagy mandulával is

1 csésze jó minőségű magozott datolya (magokkal is vehetjük, így olcsóbb; ilyenkor figyeljünk arra, hogy a magon kívül a szár ízesülését is vegyük ki).

4-6 evőkanál organikus (lehetőleg nyers, azaz nem pörkölt) kakaópor

organikus (bio) kókuszreszelék

Elkészítés:

A diót darált finomra:

csokoládé trüffel

darált dió

Egy éles késsel daraboljuk apró darabokra a datolyát:

vágott datolya

Adjuk hozzá finomra vágott datolyát és a kakaóport:

trüffel massza

Ha nem elég édes adj hozzá még több datolyát. (Vigyázat! A datolya olyan édes, mint a cukor, bánjunk vele csínján!) Kézzel gyúrd össze, mintha tésztát dagasztanál (kb. 10 percig).

Ha nem áll össze eléggé kevés (1/2 dl) langyos vízzel gyúrd tovább.

 Formázz kis golyókat belőle, és a golyókat egyenként forgasd meg kókuszreszelékben: csokoládé trüffel

Ezután helyezd egy tálcára, és tedd be hűtőbe!

csokoládé trüffel

Ezt az egészséges édességet a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk a főétkezések között. Fogyasztásig érdemes hűtőszekrényben tartani.

Egészséges jó étvágyat kívánunk Mindenkinek!

A szerző