Ez a recept friss eper felhasználásával készül és késő tavaszra, kora nyárra való az eperszezon csúcsán. Nyár közepén egy nagy tál málnához, fekete áfonyához őszi, vagy sárgabarackhoz is illik, ha finom szezonális desszertet készítünk.
A friss eper jótékony hatása
A friss eper kitűnő C vitamin forrás. Ugyanakkor 100 grammjában csupán 27 kcal energia van. Ha sok vasat tartalmazó zöldségek fogyasztása után eszünk epret, azzal nagyban elősegítjük a vas felszívódását a bélből. Ez különösen a vegetariánusok számára fontos.
Az eper ellenjavallatai:
- idült bélrendzseri panaszokban szenvedők (az apró magok irritálhatják a beleket)
- aszpirin érzékenység (az aszpirinnel rokon vegyületeket tartalmaz)
- eper allergia – csalánkiütés okoz náluk az eper
A kesudió jótékony hatásai
A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav, hogy csak néhányat említsünk. Külön is kiemelhető magas kalcium tartalma, melynek köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt.
A kesudió antioxidáns hatású E-vitamin-tartalma is igen magas. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől is véd.
Túlnyomórészben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát.
Hozzávalók 2-4 személyre
- 45 dkg friss eper
- 1 csésze nyers kesudió
- ¼ csésze citromlé
- ¼ csésze méz, vagy juharszirup
- 1-2 ek., vagy szükség szerinti mennyiségű víz
- 1 tk vanília
- ½ tk citromhéj
- 1 csipet só
A friss eper kesudiós szósszal elkészítése
Megmossuk, leszárítjuk és lecsumázzuk az epreket. Kínáló tálba tesszük.
A szósz hozzávalóit turmixba tesszük és krémes, selymes állagúra turmixoljuk, ha szükséges még öntünk hozzá vizet. A szószt ráöntjük az eperre és szervírozzuk.