A vesekő az egyik legközismertebb fájdalommal járó betegség. Akkor alakul ki, amikor bizonyos ásványi sók – kalcium-oxalát, kalcium-foszfát, magnézium-ammónium foszfát, húgysav vagy cisztin – koncentrációja túlzottan megnő a vizeletben, ezért azok kemény, szilárd rögök formájában kiválnak belőle. Vizsgáljuk ezt a közismert panaszt és lehetséges természetes gyógymódjait:

Jellegzetes tünete a bal vagy jobb oldali deréktájba sugárzó éles fájdalom, ami akkor válik különösen kínzóvá amikor a kő beszorul a húgyvezetékbe. Jellegzetes tünete még az erős székelési inger is. A húgyúti kövek tünetei közé tartozik még a gennyes vagy véres vizelet és az állandó vizelési inger. A vesekő kockázata elsősorban a középkorú vagy idősebb férfiakat érinti, de fiatalabb korban is előfordulhat. Kialakulásának kockázata növekszik, ha étrended foszfátokban vagy fehérjékben szegény, illetve ha túlzásba viszed az oxálsavban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Ide tartozik a kávé, a fekete tea, a rebarbara, a sóska, a spenót, a fehér libatop és a kövérporcsin. Férfiaknál a vesekő kialakulására hajlamosít az elhízás és az örökletes tényezők.

A vesekövek többsége kellően kisméretű ahhoz, hogy minden különösebb beavatkozás nélkül a vizelettel távozhasson. Ilyen esetben mindenképpen segíthetnek a gyógynövények teaként fogyasztva nagyobb mennyiségben, valamint a zsúrlós ülőfürdő (lsd. lejjebb).

Ha a kő túl nagy, vizeletelakadást, vagy fertőzést okoz, összezúzása és eltávolítása válhat szükségessé. A preferált módszer a nem invazív ultrahangos kőzúzás, melynek során az ultrahanghullámokat a kövekre irányítják, melyek aztán olyan apró darabokra zúzzák őket, hogy vizelettel ürülni tudjanak. Más módszerek is léteznek: hólyagtükrözés, percutan nephrolithotomia, és a nyílt sebészeti eljárás).

A vesekő megelőzésére az alábbiak javasolhatók: leghatékonyabban napi 6-8 pohár tiszta víz megivása segíthet (határozottan nem alkohol, kávé, vagy leves és nem is tej). E gyakorlatnak megfelelően  a vizelet annyira híggá válik, hogy nem képződnek vesekövek. A vegetáriánus étrend szintén segíthet, mivel sok magnéziumot tartalmaz, és a magnézium csökkenti a visszatérő vesekövek kialakulásának kockázatát. A vegetáriánus étrend azért is segíthet, mert a vesekő kialakulását alapvetően a húgysav okozza (kőtípus szerint azonban többféle anyagú követ megkülönböztetünk, így pl. oxalátos, vagy kálciumos köveket). A húgysav pedig legjellemzőbben a húsételek, illetve a halételek fogyasztásával kerül a szervezetbe.

A már kialakult vesekő kezelésére két egyszerű népi gyógymódot ajánlhatunk. Mind a kettő a kellő folyadékfogyasztásra helyezi a hangsúlyt a vesék és húgyutak egyidejű melegítésével. A melegítés hatására ugyanis a húgyutak és az alsóbb test tájék szövetei kitágulnak és már kismértékű tágulás elegendő lehet ahhoz, hogy az elakadt kövek szabadon távozhassanak.

  1. dinnyeAz első receptet csak DINNYE szezonban alkalmazhatjuk. Vesegörcsök esetén engedjük tele a fürdőkádat olyan forró vízzel amit még el tudunk viselni. A forró vizet szükséges pótolni, amint kihűlne. Ebben a forró fürdőben kell egy egész görögdinnyét elfogyasztani. A mellett, hogy a görögdinnye nagyon magas folyadéktartalmú, vizelethajtó hatással rendelkezik és rengeteg ásványi anyag található benne. Így például magnézium is, mely a vesekő ellenszere.
  2. zsurló, mezei zsurló, kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka, zsúrlófű, kannamosó fű A második népi recept (dr. Theiss-féle) az év bármely szakaszában alkalmazható. Ehhez a zsurló ülőfürdőt ajánlhatjuk. Mivel a zsurlónak viszonylag kemény levelei és hajtásai vannak 2-3 csészényi friss vagy szárított növényt 2 liter vízben éjszakára beáztatunk, másnap az egészet felforraljuk, majd tíz percig állni hagyjuk. Leszűrés után a kivonatot beleöntjük a fürdőkádba, s annyi testmeleg vizet engedünk hozzá, hogy ellepje az alsó testtájékot (különösen a vesetájékot). A mellkas és a szív azonban ne kerüljön víz alá! A 10-15 perces ülőfürdő közben kortyolgassunk az alábbi teakeverékből. Két nap múlva ismételjük meg a műveletet, hogy meggyőzödjünk róla, hogy a kő biztosan távozott.

tea Gyógynövény keverék vesekő megelőzésére és kezelésére (dr. Theiss-féle):
iglicegyökér 25 g
csalán 25 g
aranyvessző 25 g
gyermekláncfű (gyökerestől) 25 g

Naponta minimum 2-3 csészével kell elfogyasztani ebből a teakeverékből, még jobb, ha 4-6 csészével is megiszunk.

Fontos! A vesekő kialakulása ezzel a keverékkel megelőzhető. Megelőzésre alkalmazzuk kúraszerűen ezt a teakeveréket évente négyszer 2 hétre.

A jelenlegi kalóriadús, fehérjékben, zsírban és cukorban gazdag, ballasztanyagokban szegény táplálkozásunk a bőséges alkoholfogyasztással párosulva a fő oka széles körben elterjedt húgykőnek.

A vesekő kezelésére a fenti gyógymódokon kívül számos más népi gyógyászati megoldás létezik.

Gyógynövények vesekő ellen 2. rész KATTINTS IDE HA TOVÁBB SZERETNÉD OLVASNI!

Gyógynövények vesekő ellen 3. rész KATTINTS IDE HA TOVÁBB SZERETNÉD OLVASNI!

Vesekő természetes kezelése, 4. rész, lelki háttér KATTINTS IDE HA TOVÁBB SZERETNÉD OLVASNI! 

Forrás:

Prof. Peter Abrahams: Családi orvosi enciklopédia