A gyógynövények vesekő ellenes alkalmazása régóta használatos a népi gyógyászatban. A vesekő az egyik legközismertebb fájdalommal járó betegség. Akkor alakul ki, amikor bizonyos ásványi sók – kalcium-oxalát, kalcium-foszfát, magnézium-ammónium foszfát, húgysav vagy cisztin – koncentrációja túlzottan megnő a vizeletben, ezért azok kemény, szilárd rögök formájában kiválnak belőle. Vizsgáljuk ezt a közismert panaszt és lehetséges természetes gyógymódjait:

Vesekő tünetei:

Jellegzetes tünete a bal vagy jobb oldali deréktájba sugárzó éles fájdalom, ami akkor válik különösen kínzóvá amikor a kő beszorul a húgyvezetékbe. Jellegzetes tünete még az erős székelési inger is. A húgyúti kövek tünetei közé tartozik még a gennyes vagy véres vizelet és az állandó vizelési inger. A vesekő kockázata elsősorban a középkorú vagy idősebb férfiakat érinti, de fiatalabb korban is előfordulhat. Kialakulásának kockázata növekszik, ha étrended foszfátokban vagy fehérjékben szegény, illetve ha túlzásba viszed az oxálsavban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Ide tartozik a kávé, a fekete tea, a rebarbara, a sóska, a spenót, a fehér libatop és a kövérporcsin. Férfiaknál a vesekő kialakulására hajlamosít az elhízás és az örökletes tényezők.

Vesekő általános kezelése:

A vesekövek többsége kellően kisméretű ahhoz, hogy minden különösebb beavatkozás nélkül a vizelettel távozhasson. Ilyen esetben mindenképpen segíthetnek a gyógynövények teaként fogyasztva nagyobb mennyiségben, valamint a zsurlós ülőfürdő (lsd. lejjebb).

Ha a kő túl nagy, vizeletelakadást, vagy fertőzést okoz, összezúzása és eltávolítása válhat szükségessé. A preferált módszer a nem invazív ultrahangos kőzúzás, melynek során az ultrahanghullámokat a kövekre irányítják, melyek aztán olyan apró darabokra zúzzák őket, hogy vizelettel ürülni tudjanak. Más módszerek is léteznek: lézeres kőeltávolítás, hólyagtükrözés, percutan nephrolithotomia, és a nyílt sebészeti eljárás.

Vesekő megelőzése:

A vesekő megelőzésére az alábbiak javasolhatók: leghatékonyabban napi 6-8 pohár tiszta víz megivása segíthet (határozottan nem alkohol, kávé, vagy leves és nem is tej). E gyakorlatnak megfelelően  a vizelet annyira híggá válik, hogy nem képződnek vesekövek. A vegetáriánus étrend szintén segíthet, mivel sok magnéziumot tartalmaz, és a magnézium csökkenti a visszatérő vesekövek kialakulásának kockázatát. A vegetáriánus étrend azért is segíthet, mert a vesekő kialakulását alapvetően a húgysav okozza (kőtípus szerint azonban többféle anyagú követ megkülönböztetünk, így pl. oxalátos, vagy kálciumos köveket). A húgysav pedig legjellemzőbben a húsételek, illetve a halételek fogyasztásával kerül a szervezetbe.

Gyógynövények vesekő ellen:

A már kialakult vesekő kezelésére két egyszerű népi gyógymódot ajánlhatunk. Mind a kettő a kellő folyadékfogyasztásra helyezi a hangsúlyt a vesék és húgyutak egyidejű melegítésével. A melegítés hatására ugyanis a húgyutak és az alsóbb test tájék szövetei kitágulnak és már kismértékű tágulás elegendő lehet ahhoz, hogy az elakadt kövek szabadon távozhassanak.

Dinnye vesekő ellen:

dinnyeAz első receptet csak DINNYE szezonban alkalmazhatjuk. Vesegörcsök esetén engedjük tele a fürdőkádat olyan forró vízzel amit még el tudunk viselni. A forró vizet szükséges pótolni, amint kihűlne. Ebben a forró fürdőben kell egy egész görögdinnyét elfogyasztani. A mellett, hogy a görögdinnye nagyon magas folyadéktartalmú, vizelethajtó hatással rendelkezik és rengeteg ásványi anyag található benne. Így például magnézium is, mely a vesekő ellenszere.

Ülőfürdőben használatos gyógynövények vesekő ellen:

zsurló, mezei zsurló, kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka, zsúrlófű, kannamosó fű A második népi recept (dr. Theiss-féle) az év bármely szakaszában alkalmazható. Ehhez a zsurló ülőfürdőt ajánlhatjuk. Mivel a zsurlónak viszonylag kemény levelei és hajtásai vannak 2-3 csészényi friss vagy szárított növényt 2 liter vízben éjszakára beáztatunk, másnap az egészet felforraljuk, majd tíz percig állni hagyjuk. Leszűrés után a kivonatot beleöntjük a fürdőkádba, s annyi testmeleg vizet engedünk hozzá, hogy ellepje az alsó testtájékot (különösen a vesetájékot). A mellkas és a szív azonban ne kerüljön víz alá! A 10-15 perces ülőfürdő közben kortyolgassunk az alábbi teakeverékből. Két nap múlva ismételjük meg a műveletet, hogy meggyőzödjünk róla, hogy a kő biztosan távozott.

Gyógynövények vesekő ellen (gyógynövény keverék):

tea Gyógynövény keverék vesekő megelőzésére és kezelésére (dr. Theiss-féle):

iglicegyökér 25 g
csalán 25 g
aranyvessző 25 g
gyermekláncfű (gyökerestől) 25 g

Naponta minimum 2-3 csészével kell elfogyasztani ebből a teakeverékből, még jobb, ha 4-6 csészével is megiszunk.

Fontos! A vesekő kialakulása ezzel a keverékkel megelőzhető. Megelőzésre alkalmazzuk kúraszerűen ezt a teakeveréket évente négyszer 2 hétre.

A jelenlegi kalóriadús, fehérjékben, zsírban és cukorban gazdag, ballasztanyagokban szegény táplálkozásunk a bőséges alkoholfogyasztással párosulva a fő oka széles körben elterjedt húgykőnek.

A vesekő kezelésére a fenti gyógymódokon kívül számos más népi gyógyászati megoldás létezik.

 

Gyógynövények vesekő ellen 2. rész

 

Vesekő természetes kezelése 3. rész

 

Vesekő lelki háttere 4. rész

 

 

Forrás:

Prof. Peter Abrahams: Családi orvosi enciklopédia