Barion Pixel
Arab kávé
arab kávé

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): acetaldehid, adenin, alkaloidok, allantoin, ásványok, aszkorbinsav, Aszparagin, aszparaginsav, benzoesav, béta-karotin, cellulóz, cianidin, cisztein, citromsav, cukor, dextrin, diterpének, eugenol, fehérje, flavonoid, foszfor, glutaminsav, hamu, hidrogénszulfid, illóolaj, kalcium, karotin, koffein, koffeinsav, koleszterin, kolin, linolénsav, metil-szalicilát, metionin, nitrogén, palmitinsav, pektin, sóskasav, szacharóz, szalicilát, szénhidrát, szerves savak, sztearinsav, tanninok, tanninsav, teobromin, trigonellin, vas, viasz, vitamin, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, víz, zsír

Mely részét gyűjtik: mag

Arab kávé leírás:

A buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó, maximum 6 méter magas cserje vagy fa, kicsi piros termésekkel, egyenként két maggal. A magja a pörkölés után nyeri el jellegzetes kávébarna színét és ismert zamatát. A kávét erősen élénkítő hatása miatt már legalább ezer éve isznak, a XVII. századtól kezdve már Európában is. Valójában nem tart „ébren”: a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni, amivel megterheli a szervezetet.

Arab kávé és a szépségápolás:

Külsőleg helyileg serkenti a lipolízist (zsírok lebontását). A koffeintartalmú krémek tehát helyileg karcsúsító hatást fejtenek ki a felhalmozódott zsír lebontásával. A koffein felerősíti a többi hatóanyag hatását, ezért a koffeint tartalmazó krémek és karcsusító zselék hatékonyabbak. A krémeket legfeljebb hat hónapig használja, és megfelelő diéta, valamint folyadék alkalmazása szükséges.

Betegségek kezelése:

A kéregállomány és a központi idegrendszer serkentésével a koffein ébren tart, segíti a gondolkodást és csökkenti a fáradtságérzetet. Azt is kimutatták, hogy serkenti a nyúltvelői légzőközpontokat. Növeli a szívritmust és a véráramlást, valamint az összehúzódások erősségét. Fokozza a szervezet energiafelhasználását (az alapanyagcsere növelésével). Felerősíti az aszpirin fájdalomcsillapító hatását is. A kávé hatása nem korlátozódik kizárólag a koffeinre: egyéb összetevőinek is jótékony a hatása, például a trigonellin migrén ellen is hatékony lehet. Belsőleg a pörkölt kávé fogyasztása serkentőleg hat: étvágy- és anyagcsere-fokozó, sőt izgatószer. A nyers kávé víz- és epehajtó. Hatásos a szabad gyökök ellen, ennél fogva rák ellenes hatású. A legújabb amerikai egyetemeken nagyszámú kontrollcsoportokon végzett kutatások kimutatták az alzheimer-kór, parkinson-kór, 2-es típusú diabetes, továbbá májgyulladás és sorvadás előfordulását csökentő hatását.

Arab kévé hol honos:

Afrika (Etiópia) a hazája, de manapság már termesztik Brazíliában, Közép-Amerikában, Nyugat-Indiában, Szunda-szigeteken.

Figyelmeztetés:

Túlzott élvezete alvászavarokhoz, erős idegességhez és észlelési problémákhoz vezethet. Ha napi hat csésze kávénál rendszeresen többet fogyaszt (vagyis 300-600 mg koffeint), emelkedik a vérlemezkék homocisztein- és a vér koleszterinszintje – két fontos, szív- és érrendszeri kockázatot jelentő tényező. Az is bebizonyosodott, hogy nagyobb adagban (napi 800-1000 mg) a koffeinnek egyéb káros következményei is vannak a szív és érrendszer egészséges működésére: például a magas vérnyomás és a vérlemezkék összetapadása. A kávé sportolóknak nem ajánlott: a többi koffeintartalmú italhoz hasonlóan, a doppingszerek listáján szerepel. Terhes nők is kerüljék, mert a benne lévő teobromin kockázatot jelenthet a születendő gyermek egészségére nézve.

Összetéveszthető:

A Coffea arabica, a Coffea canephora és a Coffea robusta fajtákat termesztik, melyek egymáshoz hasonlóak.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Arab kávé szinonímák:

kávé, kávébab, kávécserje, kávé cserje, kávémag

Latin név: Coffea arabica, Coffeae semen

Angol: Arabian coffee, arabica coffee, Coffea arabica, Coffee, coffeetree, Green coffee

Francia: Caféier, Caféier d’Arabie, caféier d’Arabie

Holland: Groene koffie, Koffieboom

Japán: コーヒーのき

Kínai: 小果咖啡

Lengyel: Kawa arabska

Német: Arabicakaffee, arabischer Kaffeebaum, arabischer Kaffeestrauch, Bergkaffee, Kaffeestrauch

Norvég: Kaffe, Kaffeplante

Olasz: Caffè, Coffea arabica

Portugál: caféeiro

Portugál Brazil: Café, Cafeeiro, cafeiro

Spanyol: Café, cafeto arábico, cafeto de Arabia, Coffea arabica

Svéd: Kaffe

Szlovén: Kava

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 317. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 13

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE