Korábbi cikkeinkben számos tippet és konkrét gyógynövényes recepteket adtunk már arról, hogy milyen természetes gyógymódok léteznek a vesekő kezelésére. Most hadd ismertessek egy teljesen közismert és minden háztartásban meglévő és egy kevéssé ismert, ámde a leghatásosabbnak vélt dél-amerikai gyógynövényt a vesekő természetes kezelésére.

A korábbi cikkeinkben (IDE KATTINTS!>>> az 1. részhez, IDE KATTINTS>>> a 2. részhez) már sok-sok gyógynövényes és más természetes, olcsó, és egyszerű trükköt adtunk a vesekő kezelésére.

Van egy közismert gyógynövényünk, amely a húgysav szint csökkentésével hozzájárulhat a kőképződés megelőzéséhez. (Megjegyzem ugyanezen okból alkalmas a köszvény kezelésére is). A magas húgysavszint a húsfogyasztásból (és a halfogyasztásból) ered, ezért mondták régen a köszvényt az “urak betegségének”. Mivel a magas húgysavszint hozzájárul a vesekő képződéséhez is, ezért a húgysavszint csökkentése jótékonyan hat a vese és a húgyutak megbetegedéseire is.

EGY KÖZISMERT GYÓGYNÖVÉNY:

Lássuk, hogy melyik ez a gyógynövény. Ez nem más, mint az ALMA. Malus silvestris, Malus sylvestris, Pyrus malus, Malus communis, Pirus Malus, Malus domestica

Varró Aladár Béla gyógyszerész, a gyógynövényes gyógyítás nagy ismerője írja le azt, hogy az almakúrának milyen jótékony hatásai vannak. Jó köszvény, elhájasodás, vese- és húgycső megbetegedésinél, így kiváló a vesekőre hajlamos egyéneknél a kőképződés megelőzésére.

A kúra menete: Almabor (1-2 pohár naponta), vagy alma fogyasztása egész nap, 3 napon keresztül. Rozskenyeret ehetünk hozzá. 3 nap után könnyű, lehetőleg húsmentes étrend még kb. 1 hétig.

Ha leszokunk a húsról az sem árt:) Vigyázat! Aki több évtizedig húsos étrenden élt, annak a hirtelen húsfogyasztásról történő leállás – különösen, ha a vegetáriánus étrendet rosszul állítja össze – komoly hiánybetegségekkel járhat! Minden esetben figyeljünk a testünk jelzéseire. Mondok egy konkrét példát: egyik barátnőm kb. 20 éves korában áttért a vegetáriánus étrendre. Addig csak az éves 40 napos böjtöket tartotta meg húsmentesen. A teljes húsmentesség kb. 2 havonta testi tüneteket is produkált nála, apró “göbök” jelentek meg a lábszárán. Mi úgy mondtuk, hogy “kijött a húshiánya”. Ilyenkor evett kb. 10 dkg sovány csirkehúst, és az apró göbök eltűntek. Mivel sem a az életutunk, sem a testünk, sem a tudatosságunk szintje nem egyforma és össze nem hasonlítható, ezért ez csak egy kiragadott példa a sok közül. A helyes utat mindenkinek magának kell megtalálnia.

A DÉL-AMERIKAI CSODAFŰ:              chanca piedra, kőtörőfű

Ez a gyógynövény nem más, mint a KŐTÖRŐFŰ, spanyol nevén Chanca piedra, mely immáron a növény magyar nyelvterületen is használatos elnevezése. 

A kőtörő fű (Chanca piedra) Földünk tropikus esőerdeiben honos. A növény elnevezése nem véletlen, hiszen az őslakosok epe- és vesekövek gyógyítására használták.

Nagy mennyiségben tartalmaz a finom izomzatot ellazító alkaloidokat, ezért segít az epe- és a veseköveknek a szervezetből történő természetes eltávolításában. A vesekő ürülésekor ugyanis a kövek elakadása miatt a simaizom összehúzódik, és ez okozza a görcsöket, mely olyan intenzív is lehet, mint egy szülési fájdalom. Vizelethajtó és görcsoldó hatásainak köszönhetően segít eltávolítani a húgyköveket és a veseköveket. Ellazítja a simaizmokat, elősegíti a vizelet kiválasztását, így a kövek hosszabb-rövidebb időn belül természetes úton távoznak a szervezetből. A kőképződés szempontjából megelőző hatással is bír. Húgysavlebontó hatásának köszönhetően jótékonyan enyhíti az ízületi betegségek (köszvény, reuma) okozta panaszokat.

Vizelethajtó, görcsoldó és gyulladásellenes hatású növény.

Elkészítése:

Egy liter forrásban levő vízbe tegyünk 1-2 evőkanálnyi teát, 5 percig lassú tűzön főzzük, majd azonnal szűrjük le.

Fogyassza naponta háromszor, legalább 1 hónapig vagy a panaszok megszűnéséig. Az egy napra szánt mennyiséget 3 adagra osztva fogyasszuk el.

>>Vesekő kezelése természetesen. 1. rész

>>Vesekő kezelése természetesen 2. rész

>>Vesekő kezelése természetesen, lelki háttér 4. rész 

Kép forrása: saját fotó, Pixabay, stuartxchange.com