Hogyan történhet a vesekő kezelése természetes módszerekel, gyógynövényekkel, vagy akár házilag? 

Korábbi cikkeinkben számos tippet és konkrét gyógynövényes recepteket adtunk már arról, hogy milyen természetes gyógymódok léteznek a vesekő kezelésére.

 

Most hadd ismertessek egy teljesen közismert és minden háztartásban meglévő és egy kevéssé ismert, ámde a leghatásosabbnak vélt dél-amerikai gyógynövényt a vesekő természetes kezelésére.

A korábbi cikkeinkben (IDE KATTINTS!>>> az 1. részhez, IDE KATTINTS>>> a 2. részhez) már sok-sok gyógynövényes és más természetes, olcsó, és egyszerű trükköt adtunk a vesekő kezelésére.

Van egy közismert gyógynövényünk, amely a húgysav szint csökkentésével hozzájárulhat a kőképződés megelőzéséhez. (Megjegyzem ugyanezen okból alkalmas a köszvény kezelésére is). A magas húgysavszint a húsfogyasztásból (és a halfogyasztásból) ered, ezért mondták régen a köszvényt az “urak betegségének”. Mivel a magas húgysavszint hozzájárul a vesekő képződéséhez is, ezért a húgysavszint csökkentése jótékonyan hat a vese és a húgyutak megbetegedéseire is.

EGY KÖZISMERT GYÓGYNÖVÉNY:

Lássuk, hogy melyik ez a gyógynövény. Ez nem más, mint az ALMA. Malus silvestris, Malus sylvestris, Pyrus malus, Malus communis, Pirus Malus, Malus domestica

Varró Aladár Béla gyógyszerész, a gyógynövényes gyógyítás nagy ismerője írja le azt, hogy az almakúrának milyen jótékony hatásai vannak. Jó köszvény, elhájasodás, vese- és húgycső megbetegedésinél, így kiváló a vesekőre hajlamos egyéneknél a kőképződés megelőzésére.

A kúra menete: Almabor (1-2 pohár naponta), vagy alma fogyasztása egész nap, 3 napon keresztül. Rozskenyeret ehetünk hozzá. 3 nap után könnyű, lehetőleg húsmentes étrend még kb. 1 hétig.

Ha leszokunk a húsról az sem árt:) Vigyázat! Aki több évtizedig húsos étrenden élt, annak a hirtelen húsfogyasztásról történő leállás – különösen, ha a vegetáriánus étrendet rosszul állítja össze – komoly hiánybetegségekkel járhat! Minden esetben figyeljünk a testünk jelzéseire. Mondok egy konkrét példát: egyik barátnőm kb. 20 éves korában áttért a vegetáriánus étrendre. Addig csak az éves 40 napos böjtöket tartotta meg húsmentesen. A teljes húsmentesség kb. 2 havonta testi tüneteket is produkált nála, apró “göbök” jelentek meg a lábszárán. Mi úgy mondtuk, hogy “kijött a húshiánya”. Ilyenkor evett kb. 10 dkg sovány csirkehúst, és az apró göbök eltűntek. Mivel sem a az életutunk, sem a testünk, sem a tudatosságunk szintje nem egyforma és össze nem hasonlítható, ezért ez csak egy kiragadott példa a sok közül. A helyes utat mindenkinek magának kell megtalálnia.

A DÉL-AMERIKAI CSODAFŰ:              chanca piedra, kőtörőfű

Ez a gyógynövény nem más, mint a KŐTÖRŐFŰ, spanyol nevén Chanca piedra, mely immáron a növény magyar nyelvterületen is használatos elnevezése. 

A kőtörő fű (Chanca piedra) Földünk tropikus esőerdeiben honos. A növény elnevezése nem véletlen, hiszen az őslakosok epe- és vesekövek gyógyítására használták.

Nagy mennyiségben tartalmaz a finom izomzatot ellazító alkaloidokat, ezért segít az epe- és a veseköveknek a szervezetből történő természetes eltávolításában. A vesekő ürülésekor ugyanis a kövek elakadása miatt a simaizom összehúzódik, és ez okozza a görcsöket, mely olyan intenzív is lehet, mint egy szülési fájdalom. Vizelethajtó és görcsoldó hatásainak köszönhetően segít eltávolítani a húgyköveket és a veseköveket. Ellazítja a simaizmokat, elősegíti a vizelet kiválasztását, így a kövek hosszabb-rövidebb időn belül természetes úton távoznak a szervezetből. A kőképződés szempontjából megelőző hatással is bír. Húgysavlebontó hatásának köszönhetően jótékonyan enyhíti az ízületi betegségek (köszvény, reuma) okozta panaszokat.

Vizelethajtó, görcsoldó és gyulladásellenes hatású növény.

Elkészítése

Egy liter forrásban levő vízbe tegyünk 1-2 evőkanálnyi teát, 5 percig lassú tűzön főzzük, majd azonnal szűrjük le.

Fogyassza naponta háromszor, legalább 1 hónapig vagy a panaszok megszűnéséig. Az egy napra szánt mennyiséget 3 adagra osztva fogyasszuk el.

>>Vesekő kezelése természetesen. 1. rész

>>Vesekő kezelése természetesen 2. rész

>>Vesekő kezelése természetesen, lelki háttér 4. rész 

Kép forrása: saját fotó, Pixabay, stuartxchange.com