Barion Pixel

A csipkebogyó hatása nemcsak a közismert C-vitamin miatt van és nem merül ki a roboráló hatásban. Lássuk, hogy milyen problémákra jó a csipkebogyó tinktúra.

csipkebogyó, vadrózsa, gyepűrózsa, ebrózsa, hecsedli, kutyarózsa, csipke, bicske, csitkenye, csipkerózsa, csipkebokor, csipkebogyó, csipkebogyó hatása

Csipkehús (Rosa canina) a legelterjedtebb rózsafajok egyike, gyakori erdőkben, főleg erdőszélen, irtásokban, legelőkön, kaszálókon, szántóterületek szélén, bokros helyeken.

Több mint 20 rózsafaj fordul elő vadon, a fajokon belül sok a változat, forma. Termesztve is több rózsafaj ismeretes, számos kultúrváltozattal (fajtával).

A vadon előforduló fajok közül gyógynövényként a legértékesebb a Rosa vosagiaca, melynek ágai és levelei gyakran hamvasak, tüskéi erőteljesek, alapjuk széles; elvirágzás után a 3-5 mm széles csészelevelek rendszerint derékszöget képeznek az áltermés hossztengelyével, míg a Rosa canina esetében általában lefelé (visszafelé) hajlanak. Főleg dombvidéken található, nagy termetű bokrokat képez, az áltermés átmérője 2,5-3 cm.

A termesztett fajok közül különösen a damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) és a százszirmú rózsa (Rosa centifolia) jelentős. A Rosa rugosa 2-4 cm-es átmérőjű narancssárga színű áltermései sok C-vitamint tartalmaznak, teltvirágú fajtáinak szirmait is értékesítik.

A csipkebogyót (Cynosbati fructus) akkor gyűjtik, amikor már élénk piros színű, de még rugalmas, nem lágyult meg, tehát az első fagyok előtt.

A csipkebogyó hatóanyagai

Erősíti az érfalakat, immunerősítő, antioxidáns hatású, A-, B1-, B2-, C-, E, P- és K-vitamin, flavonoidok, magnézium is található benne, enyhe vizelethajtó, gyulladásgátló.

A csipkebogyó hatóanyagai az illóolajok, cseranyagokok, dextróz, pektin, alma- és citromsav, valamint a karotin. Gyümölcsében C-vitamin, magjában vanilin és kevés zsírosolaj található.

A tudományos kutatások bebizonyították, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad, vagy kerti gyümölcs, illetve főzeléknövény. Még a citromnál is tízszer több C-vitamin van benne.

A csipkerózsa bogyójának gyógyhatása

 1. Általánosan ismert a roboráló hatása az influenzás időszakok idején,
 2. magas vérnyomás,
 3. bélhurut,
 4. hörghurut,
 5. epe- és májzavarok,
 6. skorbut ellen,
 7. sejtvédő hatású,
 8. erősíti a hajszálereket, alkalmas a vérzékenység bizonyos fajtáinak kezelésére,
 9. segíti a vas felszívódását,
 10. szürke hályog-megelőző hatású,
 11. jótékony lehet asztma ellen is.

Gyógyhatással a csipkebogyó kidobásra ítélt magja is rendelkezik, főzetét hólyagbántalmak ellen ajánlják.

csipkebogyó gyógyesszencia

A csipkebogyó tinktúra hatása

A csipkebogyó felhasználási céljának és módjának igen tág tere van. Gyakran teaként fogyasztják, de készítenek belőle ízt, bort, pálinkát, likőrt, mártást és levest is.

A csipkebogyó készítmények azonban nem csupán erősítő, üdítő és élvezeti célokat szolgálnak, hanem gyógyítanak is, különösen vese- és hólyag bajokat. Említik még a jó hatását magas vérnyomás, bélhurut, hörghurut, epe- és májzavarok esetében is.

A csipkebogyó tinktúra nem más, mint a csipkebogyó alkoholos kivonata.

Rácz Gábor-Rácz-Kotilla Erzsébet-Laza Aristide szerint a szörp, és a gyógybor (alkoholos kivonat) egyaránt jelentős C-vitamin és magnézium tartalmú.

A csipkebogyó kivonat enyhe gyulladáscsökkentő hatású (Dr. Petri Gizella- Dr. Nyiredyné dr. Mikita Klára- Dr. Nyiredy Szabolcs nyomán).

Varró Aladár Béla szerint az alkoholos tinktúrája idősebb emberek kitűnően bevált háziszere a hólyag és a vese rendszertelen működésénél, amikor egy kis pálinkás pohárnyit lehet elfogyasztani.

A csipkebogyó-tartalmú készítményeknek az előírt adagolásban mind ez ideig semmiféle káros mellékhatása nem ismert!

A csipkebogyó tinktúra adagolása

40 cseppet keverjen el 1 pohár vízben; naponta 3 alkalommal étkezés előtt!


csipkebogyó gyógyesszencia

A legjobb magyar csipkebogyó tinktúra Gyömrőről indult hódító útjára dr. Patkós József válogatott alapanyagaiból, saját receptúra alapján.

A Dr. Patkós Csipkebogyó Gyógyesszencia készítéséhez a Gödöllői-dombság déli lejtőin szedett, vadon termő csipkebogyót minőségi kisüsti pálinkába – főként almapálinkába – áztatják.

A hosszas áztatási folyamat után elkészült csipkebogyó likőr / csipkebogyó tinktúra a gyógynövény esszenciája, és minden olyan hatóanyagot tartalmaz, ami miatt méltán hívhatjuk csipkebogyó gyógytinktúrának.

Ha szeretnéd élvezni a csipkebogyó jótékony hatásait, kattints ide, a tinktúrához!

A szerző