Barion Pixel

A magyar királyné vize, vagy Aqua Reginae Hungariae egy középokori illat- és gyógyszer.

A középkori receptúrák némelyike nem pontosan meghatározott, ez is egy ilyen recept. Az évszázadok során több változata is maradt fenn, az eredete is bizonytalan.

A Katolikus Lexikon szerint az Aqua reginae Hungariae, más néven magyar királyné vize a hagyomány szerint Nagy Lajos király édesanyja, Erzsébet királyné által lett először megalkotva. A visegrádi kert virágaiból párolta. Külföldön is ismert és elismert gyógyanyag volt. A lesikon szerint a 17. századtól rozmaringból és borszeszből készítették.

Más források szerint nem igazán tisztázott, hogy Izabella magyar királyné, vagy Károly Róbert felesége Erzsébet királyné számára készült először a Magyar Királyné vize. A számos narratíva mindkettőt lehetséges opcióként említi.

Első írásos megjelenése – ami sajnos időközben elveszett – erre a korra datálható. Ezen utóbbi hagyomány szerint a királyné szükségletére egy pálos szerzetes állította össze. Az előrehaladott, szépkorú, beteg királyné gyógyítását és megfiatalítását célozta. Az eredeti recept elkallódott, de nem merült teljesen feledésbe, s ma már jó néhány változata elérhető.

A hatás fokozása

Hatásfokozás érdekében a felsorolt gyógynövényekből meleg fürdőt érdemes venni.

Ellenjavallatok

Nem alkalmazható várandósság és / vagy szoptatás esetén. Gyógyszerekkel nem kompatibilis.

Magas rozmaring tartalma miatt epilepsziás rohamot válthat ki az arra érzékenyeknél, ha a fogyasztó előzőleg nem alakított ki a hatóanyagokkal szembeni toleranciát (kis adagok emelése minden bevitelnél).

Bármilyen összetevőre egyéni érzékenység vagy pollenallergia esetén fogyasztása kerülendő.

Középkori recept:

– borpárlat vagy más alkohol
rozmaring fiatal hónalj hajtás
kakukkfű
kamilla virág
rózsaszirom
citrom héj és hajtás
keserű narancs héj és hajtás (esetleg levél)
menta virágos hajtás
levendula virág
citromfű virágos hajtás
bodza virág

 

Az összeállított gyógynövények kombinációja az egyéni ízlést tükröz, de közel áll a legrégebbi receptekhez.

Kiegészíthető egyéni szükségletek szerint és nem feltétlen indokolt minden egyes összetevőjéhez ragaszkodni leszámítva a gerincet adó két fő gyógynövényt.

A rozmaringtól és a kakukkfűtől nem lehet eltekinteni.

A növények borpárlatban vagy bodzapárlatban vagy egyéb minőségi pálinkában egy hónapig érlelődnek, szűrés után heti legfeljebb kétszer 3-4 ml az ajánlott adag minimum egy hónapig,

Fájó testrészek külsőleges borogatására is használható!

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző