Barion Pixel

A Shilajit főként az indiai Ayurveda ősi gyógyászat anyaga.

A Shilajit eredete

Tulajdonképpen a Himalája szikláiból csapódik ki, amikor a hőmérséklet megemelkedik, tehát a nyári hónapokban zajlik le a folyamat.

Sok millió évvel ezelőtt, amikor az Indiai kontinens Ázsiának ütközésével létrejött a Himalája, az ott lévő ősdzsungel biomasszaként konzerválódott a Himalája mélyén.

Ez a shilajit, amit az indiai, tibeti és számos ősi gyógyászat évezredek óta nagy becsben tart fiatalító, erősítő és méregtelenítő hatása miatt.

Évezredekkel ezelőtt észrevették, hogy az ottani majmok valami furcsa, fekete, gyantaszerű anyagot esznek rendszeresen. Ez által szokatlanul egészségesek és hosszú életűek lettek.

Mind az ajurvéda, mind a tibeti gyógyászat az egyik leghatásosabb fiatalító szerként tartja számon.

Mára a tudomány is felismerte a sejtek energiatermelő egységére, a mitokondriumokra gyakorolt jótékony hatását, ahogyan a hormonrendszert segítő hatását is.

Az ashwagandhához hasonlóan szintén adaptogén és segíti a fizikai és szellemi teljesítményt. Azonban a shilajitot elsősorban fiatalító szerként és afrodiziákumként használják.

A Shilajit egy gyantához hasonló anyag, amelynek nyomelem-tartalma rendkívül gazdag.

A feketés színű természetes anyagban humusz található, amely mintegy 6.500 féle növény leülepedett maradékából áll, amelyek a hegység óriási súlya alatt összepréselődtek.

shilajit, Himalája, India

A Shilajit gyógyhatása

Kutatások bebizonyították, hogy az egyik leggazdagabb tápanyagokat tartalmazó természetes anyagról van szó.

Összesen 85 különböző ásványi anyag van benne.

Ilyen többek között a benzoésav, a hippurinsav, a kova, a vas, az antimon, különböző gyanták, a kalcium, a cink, a réz, a lítium, a magnézium, a mangán, a molibdén, a foszfor, a nátrium, vagy a stroncium.

Általános immunerősítő, roboráló, időskori vitalitást fokozó készítmény.

A Shilajit erős antioxidáns. Az Indiai Gyógyszerkönyv (Indian Materia Medica) kiemeli, hogy a Shilajit – a benne lévő kalciumnak és egyéb összetevőknek köszönhetően – hatékonyan részt vesz a csontok egészségének megőrzésében és a csontosodási folyamat elősegítésében.

A Shilajit Magyarországon 1991. óta van forgalomban mint gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, 2009-től pedig étrend-kiegészítő készítmény.

Hazai próbák során megállapítást nyert, hogy osteoporosisos esetekben a fájdalom 50 %-kal csökkent, densitrometriás vizsgálatok során pedig az athrophia csökkenése volt megfigyelhető a Shilajit alkalmazása során.

A többféle kollagén-szintézist fokozó és a lebomlását gátló hatásból azonban előrevetíthető, hogy a bőrre, a csontozatra és a kötőszövetekre is jó hatású, hiszen azok is nagy mennyiségben tartalmaznak kollagén-fehérjét, aminek egészségesen magas szintje az életkor előrehaladtával csökken.

Egyéb jótékony hatásai

  • Fokozza a Q10-koenzim felszívódását, hasznosulását és hatását.
  • Javítja a sejtek energia termelő egységeinek (mitokondriumok) működését.
  • Krónikus fáradtság ellen hatásos (a HPA-tengelyre gyakorolt kiegyensúlyozó hatás révén).
  • Függőség (drog/alkohol) kialakulása ellen hat.
  • Fokozza a fizikai kitartást, teljesítményt.
  • Csökkenti a szervezet gyulladásszintjét mutató CRP értékét.
  • Segíti a tápanyagok felszívódását és a méregtelenítést is, elsősorban a nehézfémek kivezetését.

A szerző