Barion Pixel
Álombogyó
álombogyó

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és ajurvédikus

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alkaloidok, cisztein, kálium-nitrát, keményítő, kolin, nikotin, rutin, szacharóz, szteroid-glikozid, szteroid-szaponin, sztearinsav, witaszomnin, witanolidok (witaferin A, witanolid E)Álombogyó leírás:

A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, maximum 1,5 méter magas cserje, melynek tipikusan enyhe “lószaga” van. A hagyományos indiai orvoslás, vagy másnéven ajurvédikus orvoslás az álombogyót több mint 2000 éve használja. Szanszkrit neve – whitania – azt jelenti, hogy “akinek olyan szaga van, mint a lónak”. Ez az elnevezés nemcsak a növény szagára, hanem a hatására is utal, ugyanis aki beveszi olyan vitális és életerős lesz, mint egy ló. A legújabb kutatások szerint a növényben található witanolid D-nek és E-nek sejtosztódást gátló tulajdonsága is van.

Betegségek kezelése:

Ezt a fajt indiai ginzengnek is hívják, mert hasonlóan használják, mint a valódi ginzenget (Panax ginseng) a hagyományos kínai orvoslásban (HKO), tehát erősítőszerként betegségeket követően, vagy idős korban a vitalitás növelésére. Ezen kívül idegkimerültség, alvászavarok, valamint végtag- és idegfájdalmak esetén is alkalmazzák. A witaszominnak étvágy-és anyagcsere-fokozó, valamint nyugtató hatása van. Nagyobb adagban altatószer. A szteroid-glikozidoknak köszönhetően stresszoldó tulajdonságú; növeli a szervezet ellenálló-képességét és jótékony hatással van az immunrendszerre. A witanolidok fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása is bebizonyosodott. Az álombogyó gyökerét fáradékonyság esetén – például lábadozáskor – erősítőszerként ajánlják. A növény nyugtató hatása miatt álmatlanság, szorongás és idegrendszeri zavarok kezelésére javallt. Gyulladásgátlóként a reumatikus bántalmak enyhítésére, gyakran ginzenggel és szibériai ginzenggel együtt alkalmazzák.

Hol honos:

Európa és Ázsia

Álombogyó figyelmeztetés:

A növény nem ajánlott terhes és szoptatós nőknek. Az álombogyó alapú kezelés során kerülendő az altatók és a szorongásoldó szerek szedése, mivel ezek hatása a gyógynövénnyel együtt felerősödik.

Összetéveszthető:

Manapság sok növényt illetnek a ginzeng névvel, néha még azokat is, amelyek nem tartoznak a Panax családba. Így: az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius), szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus), álginzeng (Radix notoginseng), hamis ginzeng (Codonopsis pilosula) illetve nők ginzengje (Angelica sinensis).

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Szinonímák:

indiai ginszeng, indiai ginzeng, ashwagandha, witania, withania, asvaganda, aswaganda, ashwaganda

Latin név: Withania somnifera

Angol: Asgand, Ashvaganda, Ashvagandha, Ashwagandha, Clustered wintercherry, Indian ginseng, Mediterranean Withania, Winter Cherry, Withania, Withania somnifera

Francia: Ashwaganda, Ashwagandha, Ginseng indien

Holland: Ashwaganda

Izraeli:ויתניה משכרת

Kínai: 睡茄

Német: Ashvaganda, Indischer Ginseng, Schlafbeere

Norvég: Ashwagandha, Withania, Indisk ginseng

Spanyol: Bufera, Hierba mora mayor, Oroval, Orval, Witania, Withania somnifera

Svéd: Withania

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE