Barion Pixel

Az articsóka recept mindenképpen a különlegesebb receptek közé tartozik, pedig nagyobb boltokban mindenhol kapható articsóka konzerv, és a természtésével magunk is megpróbálkozhatunk. Az articsóka e mellett kiváló gyógynövény is. Fogyasszuk egészséggel!

articsóka, kerti articsóka, articsóka recept

Articsóka recept – fogyasszunk gyógynövényt!

Az articsóka (Cynara scolymus) az egyik leggazdagabb, legkiválóbb ízzel és szöveti szerkezettel rendelkező zöldség- és gyógynövény. Virágzatának húsos fészekpikkelyeit étkezési célokra fogyasztják.

Gyógyító célokra a levelei, illetve ritkán a gyökere használatos.

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó évelő növény. Viszonylag magasra, mintegy 1,5 méteresre is megnő. Szára egyenes, húsos, barázdált, melyen erősen tagolt nagy, hamuzöld színű leveleket találunk. A levelek fonákja fehéres és pelyhes.

Fogyasztásra a virágzatok fészekpikkelyeinek húsos töve alkalmas.

Európában a XV. század óta élelmiszerként ismert növény, gyógynövényként azonban csak a XX. századtól tartják számon.

Milyen gyógyhatásokkal rendelkezik az articsóka?

A cinarin hatásának köszönhatően az articsóka levele elősegíti az epekiválasztást, valamint védi és regenerálja a májsejteket. Ezenkívül kimutatták, hogy a cinarin jelentősen csökkenti a vér koleszterin– és triglicerid (a vérben lévő zsírsavak) szintjét.

Végül magas sav-, káliumsó- és flavonoidtartalma miatt az articsóka levele vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik.

Emésztési zavarok (felfúvódás, émelygés, lassú emésztés) kiegészítő kezelésére is alkalmas.

Ajánlják a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, továbbá cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is.

Gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak. Az articsóka levele az emésztőrendszerre, májra és az epevezetékre gyakorolt hatása tekintetében leginkább a máriatövis (Silybum marianum) magvainak “testvére”.

Articsóka esetleges ellenjavallatai:

Az articsókának jelenleg semmilyen mérgező hatása nem ismert, mindamellett veseköves betegek és szoptató nők számára nem ajánlott, ez utóbbiaknál csökkenti a tejelválasztást.

Rokon faja a kárdi (Cynara cardunculus) Indiában honos, külföldön szintén többfelé termesztett főzeléknövény. Húsos levélbordáit használják táplálékul. Háziszerként ugyanarra a célra használják, mint a kerti articsókát.


Articsóka recept – a legjobb friss articsókából – termesztési alternatívák

Hol termeszthető az articsóka?

Az articsókaCynara scolymus eredetileg a mediterráneum növénye. Jelenleg azonban mindenütt termeszthető, ahol a nyár nem túl forró. A termesztési körülmények akkor ideálisak, ha a nyár hűvös és nedves, a tél pedig enyhe.

Mivel az articsóka évelő növény, enyhe teleken takarás segítségével túlélheti a hidegebb időszakokat. Ebben az esetben mindig az articsóka gyökét szükséges védeni.

Hogyan termesszük az articsókát?

Három módon kezdhetjük el az articsóka termesztését:

  1. maggal,
  2. a már meglévő anyanövényből elvett zöld rüggyel, sarjdugványozással vagy
  3. alvó gyökerekkel.

Fejlődése során az articsókának sok tápanyagra van szükségük.

A növények a legszebben úgy fognak fejlődni, ha a talaj enyhén savas és szerves anyagokban gazdag. Az articsóka a napos, gyengén félárnyékos, meleg területeket kedveli.

Tartsuk nedvesen az ágyást, öntözzük meg a növényeket. Minden évben új, fiatal hajtás fog kibújni a földből. Ahhoz, hogy helyet adjunk a nagy, ízletes rügyeknek, távolítsuk el a hajtásokat, csak a két legerősebb, legfejlettebb hajtást hagyjuk meg.

Számos tényező befolyásolhatja az articsóka szövetszerkezetét. Ahhoz, hogy zsenge rügyeknek örvendezhessünk, a legfontosabb tényező a víz. Az articsókák viszonylag vízigényes zöldség. Nyáron hetente háromszor is locsolni szükséges.

 

Mikor lehet az articsókát szüretelni?

Ha az articsókát, mint egynyári növényt termesztjük, akkor átültetett növényt is használhatunk. A  télutón, vagy kora tavasszal bent termesztett articsókát már be lehet gyűjteni késő nyártól egészen kora őszig.

Az articsóka virágzatának húsos fészekpikkelyeit salátának vagy főzeléknek elkészítve fogyasztják.


dip, mártogatós, pástétom, articsóka recept, szendvicskrém

Articsóka recept – Articsóka és mandula pástétom

 

Ezt a csodás pástétomot  felszolgálhatjuk egy tál nyers zöldség mellé, vagy kipróbálhatjuk a római saláta levélbe töltött variációt is.

Ehhez a recepthez használható konzerv articsókaszív, de 1,5 csészényi frissen főzött articsókaszívvel még finomabb.

Hozzávalók 4-6 személyre

  • 1 csésze nyers mandula egy éjszakára beáztatva
  • 1 konzerv (kb. 40 dkg) articsóka leöblítve, lecsepegtetve
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj
  • ¼ csésze frissen facsart citromlé
  • ½ fej kisebb durvára vágott vöröshagyma
  • 2 ek. (lehetőelg bio) kapribogyó
  • 1 kis gerezd fokhagyma megpucolva
  • ½ tk tengeri só

Egy közepes tálban  egy éjszakára vagy 6-12 órára áztassuk be a mandulát tisztított vízbe. Ezután öntsük le róla az áztató vizet, majd jól csepegtessük le.

Az összes hozzávalót tegyük késes robotgépbe és pépesítsük krémesre.

A szerző