Az articsóka recept mindenképpen a különlegesebb receptek közé tartozik, pedig nagyobb boltokban mindenhol kapható articsóka konzerv, és a természtésével magunk is megpróbálkozhatunk. Az articsóka e mellett kiváló gyógynövény is. Fogyasszuk egészséggel!
Articsóka recept – fogyasszunk gyógynövényt!
Az articsóka (Cynara scolymus) az egyik leggazdagabb, legkiválóbb ízzel és szöveti szerkezettel rendelkező zöldség- és gyógynövény. Virágzatának húsos fészekpikkelyeit étkezési célokra fogyasztják.
Gyógyító célokra a levelei, illetve ritkán a gyökere használatos.
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó évelő növény. Viszonylag magasra, mintegy 1,5 méteresre is megnő. Szára egyenes, húsos, barázdált, melyen erősen tagolt nagy, hamuzöld színű leveleket találunk. A levelek fonákja fehéres és pelyhes.
Fogyasztásra a virágzatok fészekpikkelyeinek húsos töve alkalmas.
Európában a XV. század óta élelmiszerként ismert növény, gyógynövényként azonban csak a XX. századtól tartják számon.
Milyen gyógyhatásokkal rendelkezik az articsóka?
A cinarin hatásának köszönhatően az articsóka levele elősegíti az epekiválasztást, valamint védi és regenerálja a májsejteket. Ezenkívül kimutatták, hogy a cinarin jelentősen csökkenti a vér koleszterin– és triglicerid (a vérben lévő zsírsavak) szintjét.
Végül magas sav-, káliumsó- és flavonoidtartalma miatt az articsóka levele vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik.
Emésztési zavarok (felfúvódás, émelygés, lassú emésztés) kiegészítő kezelésére is alkalmas.
Ajánlják a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, továbbá cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is.
Gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak. Az articsóka levele az emésztőrendszerre, májra és az epevezetékre gyakorolt hatása tekintetében leginkább a máriatövis (Silybum marianum) magvainak “testvére”.
Articsóka esetleges ellenjavallatai:
Az articsókának jelenleg semmilyen mérgező hatása nem ismert, mindamellett veseköves betegek és szoptató nők számára nem ajánlott, ez utóbbiaknál csökkenti a tejelválasztást.
Rokon faja a kárdi (Cynara cardunculus) Indiában honos, külföldön szintén többfelé termesztett főzeléknövény. Húsos levélbordáit használják táplálékul. Háziszerként ugyanarra a célra használják, mint a kerti articsókát.
Articsóka recept – a legjobb friss articsókából – termesztési alternatívák
Hol termeszthető az articsóka?
Az articsóka, Cynara scolymus eredetileg a mediterráneum növénye. Jelenleg azonban mindenütt termeszthető, ahol a nyár nem túl forró. A termesztési körülmények akkor ideálisak, ha a nyár hűvös és nedves, a tél pedig enyhe.
Mivel az articsóka évelő növény, enyhe teleken takarás segítségével túlélheti a hidegebb időszakokat. Ebben az esetben mindig az articsóka gyökét szükséges védeni.
Hogyan termesszük az articsókát?
Három módon kezdhetjük el az articsóka termesztését:
- maggal,
- a már meglévő anyanövényből elvett zöld rüggyel, sarjdugványozással vagy
- alvó gyökerekkel.
Fejlődése során az articsókának sok tápanyagra van szükségük.
A növények a legszebben úgy fognak fejlődni, ha a talaj enyhén savas és szerves anyagokban gazdag. Az articsóka a napos, gyengén félárnyékos, meleg területeket kedveli.
Tartsuk nedvesen az ágyást, öntözzük meg a növényeket. Minden évben új, fiatal hajtás fog kibújni a földből. Ahhoz, hogy helyet adjunk a nagy, ízletes rügyeknek, távolítsuk el a hajtásokat, csak a két legerősebb, legfejlettebb hajtást hagyjuk meg.
Számos tényező befolyásolhatja az articsóka szövetszerkezetét. Ahhoz, hogy zsenge rügyeknek örvendezhessünk, a legfontosabb tényező a víz. Az articsókák viszonylag vízigényes zöldség. Nyáron hetente háromszor is locsolni szükséges.
Mikor lehet az articsókát szüretelni?
Ha az articsókát, mint egynyári növényt termesztjük, akkor átültetett növényt is használhatunk. A télutón, vagy kora tavasszal bent termesztett articsókát már be lehet gyűjteni késő nyártól egészen kora őszig.
Az articsóka virágzatának húsos fészekpikkelyeit salátának vagy főzeléknek elkészítve fogyasztják.
Articsóka recept – Articsóka és mandula pástétom
Ezt a csodás pástétomot felszolgálhatjuk egy tál nyers zöldség mellé, vagy kipróbálhatjuk a római saláta levélbe töltött variációt is.
Ehhez a recepthez használható konzerv articsókaszív, de 1,5 csészényi frissen főzött articsókaszívvel még finomabb.
Hozzávalók 4-6 személyre
- 1 csésze nyers mandula egy éjszakára beáztatva
- 1 konzerv (kb. 40 dkg) articsóka leöblítve, lecsepegtetve
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- ¼ csésze frissen facsart citromlé
- ½ fej kisebb durvára vágott vöröshagyma
- 2 ek. (lehetőelg bio) kapribogyó
- 1 kis gerezd fokhagyma megpucolva
- ½ tk tengeri só
Egy közepes tálban egy éjszakára vagy 6-12 órára áztassuk be a mandulát tisztított vízbe. Ezután öntsük le róla az áztató vizet, majd jól csepegtessük le.
Az összes hozzávalót tegyük késes robotgépbe és pépesítsük krémesre.