Íme a tíz – szerintünk – legfinomabb, különleges tükörtojás recept, melyek mindig jól jönnek, ha gyorsan kell valami finomat összeállítani. Ez az étel egészen szokványos fogásnak számít manapság, bár a régi korokban inkább a kevert és habart tojás variánsokat ismerték a szakácskönyvek. Ugyanis ősi ételről van szó, ugyanakkor nagyon jó élettani hatásokkal is rendelkezik. Érdemes minél többször fogyasztani tehát ebből a táplálékból. Ahhoz, hogy változatosabb legyen a reggelink, vacsoránk, a különféle évszakokhoz és alapanyagokhoz sokféle tükörtojás recept áll rendelkezésünkre.

A tíz legfinomabb tükörtojás recept

A tojásételek elkészítéséhez igyekezzünk minél jobb minőségű alapanyagot beszerezni.

Ezeket a recepteket nagyon egyszerű elkészíteni.

Tükörtojás hagymával – alap recept

Vegyünk bármilyen zsiradékot vagy zsírosolajat. Ilyen például a ghí-t, a napraforgó étolaj, a vaj, vagy akár kókuszolaj. A zsiradékok fajtájától is függ a tükörtojásunk íze, szóval érdemes kísérletezni velük, hogy melyikkel milyen ízhatást érhetünk el.

A hagymát érdemes először átfuttatni a zsiradékon.Van aki nagyon pirítva szereti a hagymát, van aki csak üvegesre, vagy közepesen átsütve. Darabolhatjuk apró kockára, vagy vékony szeletekre is: a sütési idő is ettől függően módosul.

1. Spenótos tükörtojás

A spenótot alaposan tisztítsd meg!  Ezt követően vágd fel nagyobb csíkokra! Kis olajon futtasd meg a hagymát és párold üvegesre. Ezután add hozzá a felkockázott feta sajtot, az apróra vágott kaprot, a zúzott fokhagymát, a szerecsendiót, sót, borsot, valamint egy kis vizet. Körülbelül 15 percig közepes hőfokon pároljuk!

Párolás után kis tűzálló tálacskákba, vagy nagyobb muffin formába adagoljuk ki a spenótos keveréket, úgy, hogy mindegyiknek a tetejére üssünk 1 db tojást.

Sütőben közepes hőfokon süssük kb. 5-10 percig, amíg a tojások megsülnek.

2. Burgonyában sült tükörtojás

  • 8 nagyobb burgonya
  • vaj
  • só, bors frissen őrölve
  • 8 tojás
  • opcionális: sült hagyma, reszelt parmezán sajt

Mosd meg a krumplikat és tekerd bele alufóliába. Süsd a sütőben közepes hőfokon 1-1,5 órán át. Ha készen vannak, szedd le róluk az alufóliát, és vágd le a tetejét, majd tedd félre! Kanalazd ki a krumplik belsejét is félig. A levágott és kikanalazott krumplit is fel lehet használni, például smarni, vagy tócsni készítéséhez.

Sózd és borsozd a kivájt burgonyák belsejét! Mindegyik krumpliba 1 teáskanál vajat tegyél, majd üss bele krumplinként 1 db tojást!

Újra tedd be a sütőbe, és süsd kb. még 5 percig, amíg a tojások meg nem sülnek.

Sült hagymával, vagy reszelt parmezánnal kínálhatjuk!

3. Paradicsomban sült tükörtojás

Hozzávalók (4-5 személyre):

  • 8 tojás
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 8 közepes paradicsom
  • 2 teáskanál petrezselyem
  • só, bors,
  • 1 teáskanál cukor

A paradicsomokat mossuk meg és a tetejüket vágjuk le mindegyiknek. Kanállal vájjuk ki a paradicsomok belsejét, majd tegyük félre a paradicsomokat. Finoman vágjuk össze a paradicsom kivájt puha részét, majd futtassuk meg az olívaolajon a petrezselyemmel, sóval, borssal és a cukorral és főzzük további 10 percig.

Az átfőtt keverékkel félig töltsük meg mindegyik kivájt paradicsomot; tegyük tűzálló tálba / serpenyőbe a megtöltött paradicsomokat, és közepes erősségen süssük a sütőben kb. 15 percig.
Vegyük ki a paradicsomokat.
Minden egyes félig töltött paradicsomba üssünk 1 tojást, és ismét süssük további 10 percig.

Forrón tálaljuk!

4. Hagymás tükörtojás

  • 8 tojás
  • 1 csésze olívaolaj
  • 3 közepes hagyma szeletekre vágva
  • só, bors, petrezselyem

A szeletelt hagymákat egy serpenyőben süssük olívaolajon kb. 10 percig. Egy tűzálló tálban, vagy serpenyőben terítsük szét a megsült hagymákat. Üssük rá a tojásokat, majd toljuk be a sütőbe. Süssük 5 percig.

Tálaljuk rögtön, melegében, forrón!

5. Tükörtojás padlizsán ágyon

  • 4 közepes padlizsán
  • 2 közepes fej hagyma felkockázva
  • 2 friss, érett paradicsom, finomra vágva
  • tojások igény szerinti mennyiségben ráütve a padlizsánokra (10-16 db)
  • 2 teáskanál friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1 csésze olívaolaj
  • 2 evőkanál cukor
  • só, bors

Vágjuk a padlizsánokat hosszában kétfelé. Éles késsel vágjunk a padlizsán puha részébe négyzet formákat. Süsd meg a padlizsánokat a vágott részükkel lefelé közepes tűzön kb. 10 percig, majd helyezd a megsütött padlizsánokat egy tűzálló tálba. Mindegyik padlizsán félből kanalazd ki a belsejét kb. a feléig. A kikanalazott padlizsánok belsejét vágd össze, majd olívaolajon kezd el sütni egy serpenyőben. Add hozzá a darabokra vágott érett paradicsomokat, a finomra vágott hagymát, a petrezselymet, 2 evőkanál cukrot, a sót és a borsot és süsd kb. 10 percig.

A padlizsánokat töltsd meg ezzel a keverékkel! Ügyelj arra, hogy ne töltsd meg őket túlságosan, hogy még maradjon hely a ráütött tojásoknak is.

Közepes hőmérsékleten süsd a megtöltött padlizsánokat kb.15 percig. Ha készen vannak a padlizsánok, vedd ki a sütőből és üss rá 1-2 tojást mindegyik padlizsán félre, majd további 5 percig süsd a sütőben.

Forrón tálald!

tükörtojás recept, tükörtojás, articsóka

6.Articsókán sült tükörtojás

  • 8 tojás
  • 200 gramm vaj
  • 8 közepes méretű articsóka
  • 2 citrom
  • só, bors

Készítsd elő az articsókákat a következőképpen.

Szedd le a külső kemény leveleit, amíg az articsóka szívéhez nem jutsz. Ezt követően vágd le az articsókák szárait, és távolítsd el egy kanál segítségével a belső bolyhos részeket.

Dörzsöld be az articsókákat azonnal citrommal, majd tedd citromos vízbe azokat, hogy ellepje. Az articsóka nagyon gyorsan befeketedik!

Az articsókák áztató vizébe tegyél 2 citromot! Ebben áztasd 1-1,5 órán keresztül.

Sós, citromleves vízben főzd meg a tisztított articsókákat 35-40 percig fedő alatt.

7. Tükörtojás paradicsom ágyon

  • 8 tojás
  • 2-3 érett paradicsom
  • 1 csésze olívaolaj
  • 2 teáskanál cukor
  • só, bors

Vágjuk viszonylag vastagabb szeletekre a paradicsomokat és rendezzük el azokat egy tűzálló tálon. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint kevés cukorral is megszórhatjuk, hogy a paradicsomok édesebbek legyenek.

Tegyünk a tűzálló tálba olívaolajat és süssük nagy hőfokon 10-15 percig. A sütőből kivéve üssünk rá mindegyik paradicsom szeletre 1 tojást.

Tegyük vissza a tűzálló tálat a tojásokkal együtt a sütőbe és közepes tűzön süssük további 5 percet.

Forrón tálaljuk! 

olívaolaj, tavaszi szépségápolás

8. Olívabogyóval és oregánóval készült tükörtojás

  • 6 tojás
  • 1/2 kg paradicsom meghámozva és szeletelve
  • 4 evőkanál oregánó
  • 10 db fekete olívabogyó
  • 200 gramm cheddar sajt
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • só, bors

Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat. Hámozd meg a paradicsomokat, szeleteld fel azokat és hevítsd a serpenyőben néhány percig.

Mindegyik paradicsom szeletre helyezz egy szelet sajtot, és üss rá egy-egy tojást.

A maradék sajtot kockázd fel, és tedd a paradicsomok közé a félbe vágott olívabogyókkal együtt.

Szórd meg oregánóval, sózd és borsozd.

Forrón tálald! 

tükörtojás recept, tükörtojás, avokádó

9. Tükörtojás avokádóban

  • 4 érett avokádó
  • só, bors
  • 8 db tojás

Vágjuk félbe az avokádókat és szedjük ki a magjukat. Sózzuk, borsozzuk és üssük bele a tojásokat. Toljuk be a sütőbe és süssük készre!

Forrón tálaljuk!

10.Zöld paprikában sült tükörtojás

  • olívaolaj a sütéshez
  • zöld paprika 8 db 1,5 cm-es szeletre szelve
  • 8 db tojás
  • só, bors

A paprikák csumáját kiszedjük és 1,5 cm-es szeletekre vágjuk kereszben. Olívaolajon elkezdjük pirítani a paprikákat és beleütjük a tojásokat a paprika gyűrűkbe.

Készre sütjük, forrón tálaljuk!

Íme a tíz legízletesebb tükörtojás recept.

Jó étvágyat kívánunk!

A szerző