Íme a tíz – szerintünk – legfinomabb, különleges tükörtojás recept, melyek mindig jól jönnek, ha gyorsan kell valami finomat összeállítani. Ez az étel egészen szokványos fogásnak számít manapság, bár a régi korokban inkább a kevert és habart tojás variánsokat ismerték a szakácskönyvek. Ugyanis ősi ételről van szó, ugyanakkor nagyon jó élettani hatásokkal is rendelkezik. Érdemes minél többször fogyasztani tehát ebből a táplálékból. Ahhoz, hogy változatosabb legyen a reggelink, vacsoránk, a különféle évszakokhoz és alapanyagokhoz sokféle tükörtojás recept áll rendelkezésünkre.
A tíz legfinomabb tükörtojás recept
A tojásételek elkészítéséhez igyekezzünk minél jobb minőségű alapanyagot beszerezni.
Ezeket a recepteket nagyon egyszerű elkészíteni.
Tükörtojás hagymával – alap recept
Vegyünk bármilyen zsiradékot vagy zsírosolajat. Ilyen például a ghí-t, a napraforgó étolaj, a vaj, vagy akár kókuszolaj. A zsiradékok fajtájától is függ a tükörtojásunk íze, szóval érdemes kísérletezni velük, hogy melyikkel milyen ízhatást érhetünk el.
A hagymát érdemes először átfuttatni a zsiradékon.Van aki nagyon pirítva szereti a hagymát, van aki csak üvegesre, vagy közepesen átsütve. Darabolhatjuk apró kockára, vagy vékony szeletekre is: a sütési idő is ettől függően módosul.
1. Spenótos tükörtojás
- 1/2 kg friss spenót
- 15 dkg feta sajt
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 csokor kapor
- 8 tojás
- késhegynyi őrölt szerecsendió
A spenótot alaposan tisztítsd meg! Ezt követően vágd fel nagyobb csíkokra! Kis olajon futtasd meg a hagymát és párold üvegesre. Ezután add hozzá a felkockázott feta sajtot, az apróra vágott kaprot, a zúzott fokhagymát, a szerecsendiót, sót, borsot, valamint egy kis vizet. Körülbelül 15 percig közepes hőfokon pároljuk!
Párolás után kis tűzálló tálacskákba, vagy nagyobb muffin formába adagoljuk ki a spenótos keveréket, úgy, hogy mindegyiknek a tetejére üssünk 1 db tojást.
Sütőben közepes hőfokon süssük kb. 5-10 percig, amíg a tojások megsülnek.
2. Burgonyában sült tükörtojás
- 8 nagyobb burgonya
- vaj
- só, bors frissen őrölve
- 8 tojás
- opcionális: sült hagyma, reszelt parmezán sajt
Mosd meg a krumplikat és tekerd bele alufóliába. Süsd a sütőben közepes hőfokon 1-1,5 órán át. Ha készen vannak, szedd le róluk az alufóliát, és vágd le a tetejét, majd tedd félre! Kanalazd ki a krumplik belsejét is félig. A levágott és kikanalazott krumplit is fel lehet használni, például smarni, vagy tócsni készítéséhez.
Sózd és borsozd a kivájt burgonyák belsejét! Mindegyik krumpliba 1 teáskanál vajat tegyél, majd üss bele krumplinként 1 db tojást!
Újra tedd be a sütőbe, és süsd kb. még 5 percig, amíg a tojások meg nem sülnek.
Sült hagymával, vagy reszelt parmezánnal kínálhatjuk!
3. Paradicsomban sült tükörtojás
Hozzávalók (4-5 személyre):
- 8 tojás
- 1/2 csésze olívaolaj
- 8 közepes paradicsom
- 2 teáskanál petrezselyem
- só, bors,
- 1 teáskanál cukor
A paradicsomokat mossuk meg és a tetejüket vágjuk le mindegyiknek. Kanállal vájjuk ki a paradicsomok belsejét, majd tegyük félre a paradicsomokat. Finoman vágjuk össze a paradicsom kivájt puha részét, majd futtassuk meg az olívaolajon a petrezselyemmel, sóval, borssal és a cukorral és főzzük további 10 percig.
Az átfőtt keverékkel félig töltsük meg mindegyik kivájt paradicsomot; tegyük tűzálló tálba / serpenyőbe a megtöltött paradicsomokat, és közepes erősségen süssük a sütőben kb. 15 percig.
Vegyük ki a paradicsomokat.
Minden egyes félig töltött paradicsomba üssünk 1 tojást, és ismét süssük további 10 percig.
Forrón tálaljuk!
4. Hagymás tükörtojás
- 8 tojás
- 1 csésze olívaolaj
- 3 közepes hagyma szeletekre vágva
- só, bors, petrezselyem
A szeletelt hagymákat egy serpenyőben süssük olívaolajon kb. 10 percig. Egy tűzálló tálban, vagy serpenyőben terítsük szét a megsült hagymákat. Üssük rá a tojásokat, majd toljuk be a sütőbe. Süssük 5 percig.
Tálaljuk rögtön, melegében, forrón!
5. Tükörtojás padlizsán ágyon
- 4 közepes padlizsán
- 2 közepes fej hagyma felkockázva
- 2 friss, érett paradicsom, finomra vágva
- tojások igény szerinti mennyiségben ráütve a padlizsánokra (10-16 db)
- 2 teáskanál friss petrezselyem, apróra vágva
- 1 csésze olívaolaj
- 2 evőkanál cukor
- só, bors
Vágjuk a padlizsánokat hosszában kétfelé. Éles késsel vágjunk a padlizsán puha részébe négyzet formákat. Süsd meg a padlizsánokat a vágott részükkel lefelé közepes tűzön kb. 10 percig, majd helyezd a megsütött padlizsánokat egy tűzálló tálba. Mindegyik padlizsán félből kanalazd ki a belsejét kb. a feléig. A kikanalazott padlizsánok belsejét vágd össze, majd olívaolajon kezd el sütni egy serpenyőben. Add hozzá a darabokra vágott érett paradicsomokat, a finomra vágott hagymát, a petrezselymet, 2 evőkanál cukrot, a sót és a borsot és süsd kb. 10 percig.
A padlizsánokat töltsd meg ezzel a keverékkel! Ügyelj arra, hogy ne töltsd meg őket túlságosan, hogy még maradjon hely a ráütött tojásoknak is.
Közepes hőmérsékleten süsd a megtöltött padlizsánokat kb.15 percig. Ha készen vannak a padlizsánok, vedd ki a sütőből és üss rá 1-2 tojást mindegyik padlizsán félre, majd további 5 percig süsd a sütőben.
Forrón tálald!
6.Articsókán sült tükörtojás
- 8 tojás
- 200 gramm vaj
- 8 közepes méretű articsóka
- 2 citrom
- só, bors
Készítsd elő az articsókákat a következőképpen.
Szedd le a külső kemény leveleit, amíg az articsóka szívéhez nem jutsz. Ezt követően vágd le az articsókák szárait, és távolítsd el egy kanál segítségével a belső bolyhos részeket.
Dörzsöld be az articsókákat azonnal citrommal, majd tedd citromos vízbe azokat, hogy ellepje. Az articsóka nagyon gyorsan befeketedik!
Az articsókák áztató vizébe tegyél 2 citromot! Ebben áztasd 1-1,5 órán keresztül.
Sós, citromleves vízben főzd meg a tisztított articsókákat 35-40 percig fedő alatt.
7. Tükörtojás paradicsom ágyon
- 8 tojás
- 2-3 érett paradicsom
- 1 csésze olívaolaj
- 2 teáskanál cukor
- só, bors
Vágjuk viszonylag vastagabb szeletekre a paradicsomokat és rendezzük el azokat egy tűzálló tálon. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint kevés cukorral is megszórhatjuk, hogy a paradicsomok édesebbek legyenek.
Tegyünk a tűzálló tálba olívaolajat és süssük nagy hőfokon 10-15 percig. A sütőből kivéve üssünk rá mindegyik paradicsom szeletre 1 tojást.
Tegyük vissza a tűzálló tálat a tojásokkal együtt a sütőbe és közepes tűzön süssük további 5 percet.
Forrón tálaljuk!
8. Olívabogyóval és oregánóval készült tükörtojás
- 6 tojás
- 1/2 kg paradicsom meghámozva és szeletelve
- 4 evőkanál oregánó
- 10 db fekete olívabogyó
- 200 gramm cheddar sajt
- 1 teáskanál olívaolaj
- só, bors
Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat. Hámozd meg a paradicsomokat, szeleteld fel azokat és hevítsd a serpenyőben néhány percig.
Mindegyik paradicsom szeletre helyezz egy szelet sajtot, és üss rá egy-egy tojást.
A maradék sajtot kockázd fel, és tedd a paradicsomok közé a félbe vágott olívabogyókkal együtt.
Szórd meg oregánóval, sózd és borsozd.
Forrón tálald!
9. Tükörtojás avokádóban
- 4 érett avokádó
- só, bors
- 8 db tojás
Vágjuk félbe az avokádókat és szedjük ki a magjukat. Sózzuk, borsozzuk és üssük bele a tojásokat. Toljuk be a sütőbe és süssük készre!
Forrón tálaljuk!
10.Zöld paprikában sült tükörtojás
- olívaolaj a sütéshez
- zöld paprika 8 db 1,5 cm-es szeletre szelve
- 8 db tojás
- só, bors
A paprikák csumáját kiszedjük és 1,5 cm-es szeletekre vágjuk kereszben. Olívaolajon elkezdjük pirítani a paprikákat és beleütjük a tojásokat a paprika gyűrűkbe.
Készre sütjük, forrón tálaljuk!
Íme a tíz legízletesebb tükörtojás recept.
Jó étvágyat kívánunk!