2023. április 7. péntek | dr Jung Andrea Íme a tíz – szerintünk – legfinomabb, különleges tükörtojás recept, melyek mindig jól jönnek, ha gyorsan kell valami finomat összeállítani. Ez az étel egészen szokványos fogásnak számít manapság, bár a régi korokban inkább a kevert és habart tojás variánsokat ismerték a szakácskönyvek. Ugyanis ősi ételről van szó, ugyanakkor nagyon jó élettani hatásokkal is rendelkezik. Érdemes minél többször fogyasztani tehát ebből a táplálékból. Ahhoz, hogy változatosabb legyen a reggelink, vacsoránk, a különféle évszakokhoz és alapanyagokhoz sokféle tükörtojás recept áll rendelkezésünkre. A tíz legfinomabb tükörtojás recept A tojásételek elkészítéséhez igyekezzünk minél jobb minőségű alapanyagot beszerezni. Ezeket a recepteket nagyon egyszerű elkészíteni. Tükörtojás hagymával – alap recept Vegyünk bármilyen zsiradékot vagy zsírosolajat. Ilyen például a ghí-t, a napraforgó étolaj, a vaj, vagy akár kókuszolaj. A zsiradékok fajtájától is függ a tükörtojásunk íze, szóval érdemes kísérletezni velük, hogy melyikkel milyen ízhatást érhetünk el. A hagymát érdemes először átfuttatni a zsiradékon.Van aki nagyon pirítva szereti a hagymát, van aki csak üvegesre, vagy közepesen átsütve. Darabolhatjuk apró kockára, vagy vékony szeletekre is: a sütési idő is ettől függően módosul. 1. Spenótos tükörtojás 1/2 kg friss spenót 15 dkg feta sajt 1 közepes fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1/2 csokor kapor 8 tojás késhegynyi őrölt szerecsendió A spenótot alaposan tisztítsd meg! Ezt követően vágd fel nagyobb csíkokra! Kis olajon futtasd meg a hagymát és párold üvegesre. Ezután add hozzá a felkockázott feta sajtot, az apróra vágott kaprot, a zúzott fokhagymát, a szerecsendiót, sót, borsot, valamint egy kis vizet. Körülbelül 15 percig közepes hőfokon pároljuk! Párolás után kis tűzálló tálacskákba, vagy nagyobb muffin formába adagoljuk ki a spenótos keveréket, úgy, hogy mindegyiknek a tetejére üssünk 1 db tojást. Sütőben közepes hőfokon süssük kb. 5-10 percig, amíg a tojások megsülnek. 2. Burgonyában sült tükörtojás 8 nagyobb burgonya vaj só, bors frissen őrölve 8 tojás opcionális: sült hagyma, reszelt parmezán sajt Mosd meg a krumplikat és tekerd bele alufóliába. Süsd a sütőben közepes hőfokon 1-1,5 órán át. Ha készen vannak, szedd le róluk az alufóliát, és vágd le a tetejét, majd tedd félre! Kanalazd ki a krumplik belsejét is félig. A levágott és kikanalazott krumplit is fel lehet használni, például smarni, vagy tócsni készítéséhez. Sózd és borsozd a kivájt burgonyák belsejét! Mindegyik krumpliba 1 teáskanál vajat tegyél, majd üss bele krumplinként 1 db tojást! Újra tedd be a sütőbe, és süsd kb. még 5 percig, amíg a tojások meg nem sülnek. Sült hagymával, vagy reszelt parmezánnal kínálhatjuk! 3. Paradicsomban sült tükörtojás Hozzávalók (4-5 személyre): 8 tojás 1/2 csésze olívaolaj 8 közepes paradicsom 2 teáskanál petrezselyem só, bors, 1 teáskanál cukor A paradicsomokat mossuk meg és a tetejüket vágjuk le mindegyiknek. Kanállal vájjuk ki a paradicsomok belsejét, majd tegyük félre a paradicsomokat. Finoman vágjuk össze a paradicsom kivájt puha részét, majd futtassuk meg az olívaolajon a petrezselyemmel, sóval, borssal és a cukorral és főzzük további 10 percig. Az átfőtt keverékkel félig töltsük meg mindegyik kivájt paradicsomot; tegyük tűzálló tálba / serpenyőbe a megtöltött paradicsomokat, és közepes erősségen süssük a sütőben kb. 15 percig. Vegyük ki a paradicsomokat. Minden egyes félig töltött paradicsomba üssünk 1 tojást, és ismét süssük további 10 percig. Forrón tálaljuk! 4. Hagymás tükörtojás 8 tojás 1 csésze olívaolaj 3 közepes hagyma szeletekre vágva só, bors, petrezselyem A szeletelt hagymákat egy serpenyőben süssük olívaolajon kb. 10 percig. Egy tűzálló tálban, vagy serpenyőben terítsük szét a megsült hagymákat. Üssük rá a tojásokat, majd toljuk be a sütőbe. Süssük 5 percig. Tálaljuk rögtön, melegében, forrón! 5. Tükörtojás padlizsán ágyon 4 közepes padlizsán 2 közepes fej hagyma felkockázva 2 friss, érett paradicsom, finomra vágva tojások igény szerinti mennyiségben ráütve a padlizsánokra (10-16 db) 2 teáskanál friss petrezselyem, apróra vágva 1 csésze olívaolaj 2 evőkanál cukor só, bors Vágjuk a padlizsánokat hosszában kétfelé. Éles késsel vágjunk a padlizsán puha részébe négyzet formákat. Süsd meg a padlizsánokat a vágott részükkel lefelé közepes tűzön kb. 10 percig, majd helyezd a megsütött padlizsánokat egy tűzálló tálba. Mindegyik padlizsán félből kanalazd ki a belsejét kb. a feléig. A kikanalazott padlizsánok belsejét vágd össze, majd olívaolajon kezd el sütni egy serpenyőben. Add hozzá a darabokra vágott érett paradicsomokat, a finomra vágott hagymát, a petrezselymet, 2 evőkanál cukrot, a sót és a borsot és süsd kb. 10 percig. A padlizsánokat töltsd meg ezzel a keverékkel! Ügyelj arra, hogy ne töltsd meg őket túlságosan, hogy még maradjon hely a ráütött tojásoknak is. Közepes hőmérsékleten süsd a megtöltött padlizsánokat kb.15 percig. Ha készen vannak a padlizsánok, vedd ki a sütőből és üss rá 1-2 tojást mindegyik padlizsán félre, majd további 5 percig süsd a sütőben. Forrón tálald! 6.Articsókán sült tükörtojás 8 tojás 200 gramm vaj 8 közepes méretű articsóka 2 citrom só, bors Készítsd elő az articsókákat a következőképpen. Szedd le a külső kemény leveleit, amíg az articsóka szívéhez nem jutsz. Ezt követően vágd le az articsókák szárait, és távolítsd el egy kanál segítségével a belső bolyhos részeket. Dörzsöld be az articsókákat azonnal citrommal, majd tedd citromos vízbe azokat, hogy ellepje. Az articsóka nagyon gyorsan befeketedik! Az articsókák áztató vizébe tegyél 2 citromot! Ebben áztasd 1-1,5 órán keresztül. Sós, citromleves vízben főzd meg a tisztított articsókákat 35-40 percig fedő alatt. 7. Tükörtojás paradicsom ágyon 8 tojás 2-3 érett paradicsom 1 csésze olívaolaj 2 teáskanál cukor só, bors Vágjuk viszonylag vastagabb szeletekre a paradicsomokat és rendezzük el azokat egy tűzálló tálon. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint kevés cukorral is megszórhatjuk, hogy a paradicsomok édesebbek legyenek. Tegyünk a tűzálló tálba olívaolajat és süssük nagy hőfokon 10-15 percig. A sütőből kivéve üssünk rá mindegyik paradicsom szeletre 1 tojást. Tegyük vissza a tűzálló tálat a tojásokkal együtt a sütőbe és közepes tűzön süssük további 5 percet. Forrón tálaljuk! 8. Olívabogyóval és oregánóval készült tükörtojás 6 tojás 1/2 kg paradicsom meghámozva és szeletelve 4 evőkanál oregánó 10 db fekete olívabogyó 200 gramm cheddar sajt 1 teáskanál olívaolaj só, bors Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat. Hámozd meg a paradicsomokat, szeleteld fel azokat és hevítsd a serpenyőben néhány percig. Mindegyik paradicsom szeletre helyezz egy szelet sajtot, és üss rá egy-egy tojást. A maradék sajtot kockázd fel, és tedd a paradicsomok közé a félbe vágott olívabogyókkal együtt. Szórd meg oregánóval, sózd és borsozd. Forrón tálald! 9. Tükörtojás avokádóban 4 érett avokádó só, bors 8 db tojás Vágjuk félbe az avokádókat és szedjük ki a magjukat. Sózzuk, borsozzuk és üssük bele a tojásokat. Toljuk be a sütőbe és süssük készre! Forrón tálaljuk! 10.Zöld paprikában sült tükörtojás olívaolaj a sütéshez zöld paprika 8 db 1,5 cm-es szeletre szelve 8 db tojás só, bors A paprikák csumáját kiszedjük és 1,5 cm-es szeletekre vágjuk kereszben. Olívaolajon elkezdjük pirítani a paprikákat és beleütjük a tojásokat a paprika gyűrűkbe. Készre sütjük, forrón tálaljuk! Íme a tíz legízletesebb tükörtojás recept. Jó étvágyat kívánunk!