Ez a gluténmentes, vegán, házias sütőtökös kenyér recept jól jöhet a következő jeles alkalomkor, karácsonykor, vagy akár egy egyszerű hétköznapon, a bableves, vagy a már a korábbiakban megismert illatos lencseleves mellé. A sütőtök nyugodtan helyettesíthető pézsmatökkel is, a végeredmény legalább olyan finom.
Sütőtökös kenyér hozzávalói 1 vekni kenyérhez:
2 és ¼ csésze barnarizs liszt
½ csésze tápiókaliszt
½ csésze finomított nádcukor
2 tk. sütőpor
1 ½ tk. xanthan gumi
1 tk. szódabikarbóna
2 tk. fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
½ tk. őrölt szegfűszeg
¼ tk. szerecsendió
½ tk. tengeri só
2 ¼ csésze sütőtökpüré
¼ csésze víz (ha szükséges)
⅓ csésze olvasztott szűz kókuszolaj, biovaj vagy ghí
2 tk. vanília kivonat
Ha szeretjük, tehetünk bele 1-1 csésze durvára vágott pekándiót, vagy mazsolát.
Ahol a hozzávalók között csészét ír a recept, ott 2,5 dl -t értünk alatta.
Elkészítése:
- A sütőt 200 ℃-ra melegítjük elő és kiolajozunk két kisebb, vagy egy nagyobb kenyérsütő formát.
- Egy nagy tálban jól összedolgozzuk a száraz anyagokat: a barnarizs lisztet, a tápióka lisztet, a cukrot, a sütőport, a xantán gumit, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót.
- Egy kis tálba beletesszük a tökpürét, és összedolgozzuk a vízzel, az olvasztott kókuszolajjal és a vaníliával. A nedves hozzávalókat hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és finoman összekeverjük. Ha a tésztát túl lágynak érezzük, öntsük hozzá az ¼ csésze vizet! Valószínűleg így már megfelelő állagú lesz. Ha szeretnénk, akkor most adjuk hozzá a durvára vágott pekándiót és a mazsolát.
- A tésztát kiolajozott kenyérsütő formába tesszük. (Muffin formát is használhatunk.) A nagyobb formában lévőt 50-60 percig, a kisebb formában lévőt 35-40 percig, vagy tűpróbáig sütjük. Ezután körbevágjuk és óvatosan a formából kivéve hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!