Ez a gluténmentes, vegán, házias sütőtökös kenyér recept jól jöhet a következő jeles alkalomkor, karácsonykor, vagy akár egy egyszerű hétköznapon, a bableves, vagy a már a korábbiakban megismert illatos lencseleves mellé. A sütőtök nyugodtan helyettesíthető pézsmatökkel is, a végeredmény legalább olyan finom.

Sütőtökös kenyér hozzávalói 1 vekni kenyérhez:

2 és ¼ csésze barnarizs liszt

½ csésze tápiókaliszt

½ csésze finomított nádcukor

2 tk. sütőpor

1 ½ tk. xanthan gumi

1 tk. szódabikarbóna

2 tk. fahéj

1 tk. őrölt gyömbér

½ tk. őrölt szegfűszeg

¼ tk. szerecsendió

½ tk. tengeri só

2 ¼ csésze sütőtökpüré

¼  csésze víz (ha szükséges)

⅓ csésze olvasztott szűz kókuszolaj, biovaj vagy ghí

2 tk. vanília kivonat

Ha szeretjük, tehetünk bele 1-1 csésze durvára vágott pekándiót, vagy mazsolát.

Ahol a hozzávalók között csészét ír a recept, ott 2,5 dl -t értünk alatta.

 

Elkészítése:

  1. A sütőt 200 ℃-ra melegítjük elő és kiolajozunk két kisebb, vagy egy nagyobb kenyérsütő formát.
  2. Egy nagy tálban jól összedolgozzuk a száraz anyagokat: a barnarizs lisztet, a tápióka lisztet, a cukrot, a sütőport, a xantán gumit, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót.
  3. Egy kis tálba beletesszük a tökpürét, és összedolgozzuk a vízzel, az olvasztott kókuszolajjal és a vaníliával. A nedves hozzávalókat hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és finoman összekeverjük. Ha a tésztát  túl lágynak érezzük, öntsük hozzá az ¼  csésze vizet! Valószínűleg így már megfelelő állagú lesz. Ha szeretnénk, akkor most adjuk hozzá a durvára vágott pekándiót és a mazsolát.
  4. A tésztát kiolajozott kenyérsütő formába tesszük. (Muffin formát is használhatunk.) A nagyobb formában lévőt 50-60 percig, a kisebb formában lévőt 35-40 percig, vagy tűpróbáig sütjük. Ezután körbevágjuk és óvatosan a formából kivéve hagyjuk kihűlni.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!