2021. március 12. péntek | Karsai Judit Ez a gluténmentes, vegán, házias sütőtökös kenyér recept jól jöhet a következő jeles alkalomkor, karácsonykor, vagy akár egy egyszerű hétköznapon, a bableves, vagy a már a korábbiakban megismert illatos lencseleves mellé. A sütőtök nyugodtan helyettesíthető pézsmatökkel is, a végeredmény legalább olyan finom. Sütőtökös kenyér hozzávalói 1 vekni kenyérhez: 2 és ¼ csésze barnarizs liszt ½ csésze tápiókaliszt ½ csésze finomított nádcukor 2 tk. sütőpor 1 ½ tk. xanthan gumi 1 tk. szódabikarbóna 2 tk. fahéj 1 tk. őrölt gyömbér ½ tk. őrölt szegfűszeg ¼ tk. szerecsendió ½ tk. tengeri só 2 ¼ csésze sütőtökpüré ¼ csésze víz (ha szükséges) ⅓ csésze olvasztott szűz kókuszolaj, biovaj vagy ghí 2 tk. vanília kivonat Ha szeretjük, tehetünk bele 1-1 csésze durvára vágott pekándiót, vagy mazsolát. Ahol a hozzávalók között csészét ír a recept, ott 2,5 dl -t értünk alatta. Elkészítése: A sütőt 200 ℃-ra melegítjük elő és kiolajozunk két kisebb, vagy egy nagyobb kenyérsütő formát. Egy nagy tálban jól összedolgozzuk a száraz anyagokat: a barnarizs lisztet, a tápióka lisztet, a cukrot, a sütőport, a xantán gumit, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót. Egy kis tálba beletesszük a tökpürét, és összedolgozzuk a vízzel, az olvasztott kókuszolajjal és a vaníliával. A nedves hozzávalókat hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és finoman összekeverjük. Ha a tésztát túl lágynak érezzük, öntsük hozzá az ¼ csésze vizet! Valószínűleg így már megfelelő állagú lesz. Ha szeretnénk, akkor most adjuk hozzá a durvára vágott pekándiót és a mazsolát. A tésztát kiolajozott kenyérsütő formába tesszük. (Muffin formát is használhatunk.) A nagyobb formában lévőt 50-60 percig, a kisebb formában lévőt 35-40 percig, vagy tűpróbáig sütjük. Ezután körbevágjuk és óvatosan a formából kivéve hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat kívánunk hozzá!