Egy finom ropogós sült krumpli sütőben is elkészíthető viszonylag kevés zsiradékkal.

Diónyi vajat, vagy olívaolajat használhatunk hozzá.

Ha még újabb ízekre vágyunk kitűnően ízesíti a krumplit a sütés előtt hozzáadott néhány babérlevél esetleg rozmaring.

töltött krumpli

Burgonya

A burgonya megfelelő C-vitamin forrás. Nem igaz az, hogy hízlal, a hízásért sokkal inkább a hozzáadott zsiradék a felelős. Ezért ne bő zsiradékban, hanem kevéssel süssük.

A burgonya sok szénhidrátot tartalmazó élelmiszer, amelyben fehérje és rostanyag, sőt jelentős mennyiségű C-vitamin és kálium is található.

gyógynövény online kvíz, afrodiziákumok, a szívbetegségek megelőzése természetesen

Rozmaring

A gyógyászatban ez a sokoldalú növény aromás, görcsoldó, tonizáló-, emésztést segítő, élénkítő-, érösszehúzó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és szélhajtó hatással is rendelkezik.

Étvágygerjesztő, idegerősító, epehajtó, görcscsillapító, menstruációs és klimaxos érzések megszüntetésére is alkalmas.

Immunserkentő tulajdonságú, máj és az epe működésére, továbbá a központi idegrendszerre van hatással.

A rozmaring összetevői serkentőleg hatnak, különösen az epehólyag működésére. Emellett a növény májvédő hatású, elősegíti a májból történő mérgező anyagok eltávolítását. Vízhajtó, köptető és gyulladáscsillapító tulajdonsága is van.

Görcsoldó hatású, így csillapítja az emésztőrendszeri görcsöket. Antioxidáns hatást fejt ki.

Olyan emésztőrendszeri problémákban ajánlott, amelyek az epeelválasztás zavarával vannak kapcsolatban: emésztési zavar, görcs, felfúvódás, székrekedés.

Alkalmazható az orr-fül-gége okozta panaszoknál (influenza, hörghurut). Kimerültség esetén is ajánlott. Külsőleg reumatikus fájdalmak csillapítására és gyulladáscsökkentőként használatos.

fokhagyma, vírusellenes fűszernövények, fokhagyma gyógyhatása, fokhagyma hatása

Fokhagyma

Fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, oltalmazza a szívet, gazdag C-vitamin forrás. Adagolását orvosi szintig növelhetjük (3-6 gerezd naponta, maximum négy napon át).

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint jelentős hatást gyakorol a Tüdőre is a Gyomorban felszabaduló illóolajokon keresztül (ezzel összefüggésben megfigyelték, hogy a kevésbé markáns szagú egyedek nem annyira hatásosak).

Kiűzi a fertőzéseket a légző és emésztőrendszerből (ételmérgezés, hasmenés, mellkasi fertőzések).

Növeli a fertőzéssel szembeni ellenállást.

Elpusztítja a parazitákat, csökkenti a gombás fertőzéseket. Javítja a vérkeringést, higítja a vért. Méregteleníti a beleket.

Fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet.

TOVÁBBI LEÍRÁS A FOKHAGYMÁRÓL

Hozzávalók 4 személyre

  • 70 dkg burgonya
  • nagyobb diónyi vaj, vagy 1 ek. olívaolaj
  • 12 gerezd hámozatlan fokhagyma
  • néhány ágacska rozmaring
  • aki szeretné babérlevéllel is ízesítheti
  • só, őrölt fekete bors

Ropogós sült krumpli sütőben készítése

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 ℃-ra (gázsütőnél 5 ös fokozat). Vágjuk a burgonyát nagyobb kockákra, majd főzzük 5 percig bő sós vízben. Szűrjük le alaposan, majd a szűrőben jól rázzuk össze. Tegyük vissza a lábasba és a tűzhelyre helyezve alacsony hőfokon szárítsuk meg.
  2. Közben tegyük a vajat, vagy az olajat egy tepsibe és rakjuk be a sütőbe kb. öt percre, hogy jól átforrósodjon. Tegyük a forró vajba vagy olajba a burgonya kockákat a fokhagymával együtt és jól forgassuk össze. Szórjuk meg bőségesen sóval, borssal majd süssük időnként megforgatva, amíg a krumpli belül puha kívül pedig szép barna és ropogós nem lesz (40-50 perc).