Ez az ízletes quinoa saláta tökéletes nyaralásra, szabadságra.

Fogyasztás előtt akár egy nappal is elkészíthető, de a pekándiót csak közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá! Illatos lencselevessel, vagy sütőtökös kenyérrel akár ünnepi fogás is lehet!

A quinoa egy gabonaféle (igazából csak a gabonához hasonló), mely igen népszerű manapság, hiszen gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Miért olyan népszerű étel a quinoa manapság? Milyen élettani hatásai vannak?

A quinoa a gabonafélék birodalmának fehérje királynője (jóllehet csak álgabona vagy gabonapótló, mégis a gabonához hasonló tulajdonságokkal rendelkezik).

Lágy szövet szerkezetének, csekély főzési idejének és enyhén keserédes ízének köszönhetően mindnyájunknak (de különösen az elkölelezett növényevők!) éléskamrájában ott a helye.

A quinoa mind emellett a második helyen áll a köles után a gabonafélék sorában kedvező élettani hatásában.

Quinoa saláta hozzávalók 4-6 személyre

  •  2 csésze quinoa leöblítve, lecsepegtetve
  •  3 ½ csésze víz
  •  csipet só
  •  evőkanálnyi extra szűz olivaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma (felkockázva)
  • ½ csésze aszalt vörösáfonya
  • 2 tk. szárított kakukkfű
  • ¼  tk. Herbamare, vagy tengeri só
  • 1 csésze aprított petrezselyem
  • frissen őrölt fekete bors és tengeri só
  • 1 csésze pekándió

A receptben írt csésze 2,5 dl – nek felel meg.

Dresszing

  • ⅓ csésze  extra szűz olívaolaj
  • 1 ek. fehérbor ecet
  • ½ csésze  frissen facsart narancslé
  • 1 tk narancshéj

 

Quinoa saláta elkészítése

1. Előmelegítjük a sütőt 150 ℃-ra. Folyó vízzel, egy megfelelő szűrőben leöblítjük a quinoát. Közepes méretű lábasba tesszük, ráöntjük a vizet és adunk hozzá egy csipet sót. Fedő alatt hagyjuk felforrni, aztán közepes fokozaton kb. 20-25 percig, vagy ameddig kész nincs főzzük. Levesszük a tűzhelyről és kb. 20 percig állni hagyjuk.

2. Egy serpenyőben a közepesnél valamivel magasabb hőfokon felhevítünk 1 ek. olívaolajat. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a kakukkfüvet és a Herbamare-t. Öt-hat percig,vagy addig dinszteljük a hagymát, amíg meg nem puhul, vagy színe nem lesz, de azért ne barnuljon meg!

3. A pekándiót hőálló edényben kb. 10 percig enyhén megpirítjuk. Ügyeljünk rá, mert könnyen megég!

4 Tegyük a megfőtt quinoát egy nagy tálba. Adjuk hozzá a megdinsztelt hagymát, a pirított pekándiót, az aszalt vörös áfonyát és az aprított petrezselymet. Keverjük össze! Miután összekevertük, öntsük hozzá a narancslét, a narancshéjat és a fehérborecetet, majd ezzel is finoman keverjük el. Ízesítésként adhatunk még hozzá tengeri sót, vagy Herbamare-t és frissen őrölt fekete borsot.

Tálalási javaslat

A salátánkat felhalmozhatjuk zöld saláta levelekre, nagyon szépen és gusztusosan fog mutatni.

A szerző