A narancs saláta a téli szezon vitamin bombája.
Magvakkal és rózsavízzel igazi ínyenc és egészséges fogás!
Nézzük meg, hogy milyen élettani hatása van az egyes összetevőknek.
A narancs saláta jótékony hatásai
A narancs a többi citrusfélével együtt a legkitűnőbb C-vitamin források egyike. Egy közepes nagyságú gyümölcsben több C-vitamin van, mint amennyire egy felnőttnek naponta szüksége van.
A C-vitamin közrejátszik az egészséges bőr számára elengedhetetlen kollagén előállításában, de védi a szervezetet a baktériumok okozta fertőzésektől.
Mint antioxidáns mérsékli a szabad gyökök káros hatását, és ezáltal megelőzhti bizonyos rákos betegségek kialakulását.
A narancsban a C-vitamin mellett kétféle B-vitamin, valamint tiamin és folsav is található.
Pisztácia jótékony hatásai
A pisztácia tudományos nevén Pistacia vera, azaz igazi pisztácia jól ismert kemény héjban található zöldes húsú termés. A legnagyobb népszerűségnek hazájában a Közel-Keleten örvend, ahol tömegesen termesztik és fogyasztják, így péládul süteményekben és édességekben.
Milyen betegségek kezelhetőek vele?
- csökkenti a koleszterinszintet
- tisztítja az erek falát
- serkenti a vérképzést
- védi a szemet
- jótékonyan védi a szív- és érrendszert
A magok energiatartalma eléggé magas, így érdemes határt szabni a nassolásának, de kis mértékben nagyon értékes és ritka ásványi anyagokat tartalmaz, melyek a szervezet számára létfontosságúak.
A PISZTÁCIÁVAL kapcsolatos ELLENJAVALLATOK-ról és a további információkról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!
Rózsa jótékony hatásai
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, évelő növény. A kerti rózsák minden faj- és színváltozatának viráglevelei alkalmasak gyógynövénynek. Gyógyteák díszítésére, dohány illatosítónak és füstölő keverékekhez is alkalmazzák.
Illóolaja puhító, simító, ránctalanító hatású. Kitűnő a női szépségápolásban akár bőrre, akár hajra, akár vízzel összerázva illatosítószerként.
Hatása erősen összehúzó. Használják bélhurut, gyomor- és bélvérzés ellen. Külsőleg (öblögetőként) mandulagyulladás és fogínysorcadás esetében is használatos.
Akkor lássuk a receptet…
Pisztáciás narancs saláta rózsavízzel
Nehéz zsíros főfogások, például laktató raguk, kiadós sültek után ideális desszert ez a könnyű narancsos finomság.
A Közel- keleti konyha három kedvelt alapanyagából készül illatos és üdítő. Pisztácia helyett mogyoróval is elkészíthetjük.
A rózsavizet arab boltokban, vagy hipermarketekben tudjuk a legkönnyebben beszerezni.
Hozzávalók
- 4 nagy narancs
- 2 ek. rózsavíz
- 2 ek. durvára vágott pisztácia (még finombaa lesz, előtte serpenyőben megpörköljük)
Elkészítés
- Az egyik narancsot skalpoljuk meg alul és felül is, hogy a gerezdek kilátsszanak. Egy kicsi recés késsel fejtsük le a gyümölcshúsról a héját az alatta lévő fehér réteggel és a gerezdeken lévő hártyával együtt, majd vágjuk a narancsot hat szeletre. A kifolyó levet fogjuk fel. Ugyanígy hámozzuk meg és szeleteljük fel a másik három narancsot is.
- Rendezzük el egy tálon a narancs karikákat majd öntözzük meg őket a felfogott narancslé és a rózsavíz elegyével. Fedjük le a tálat frissentartó fóliával és hűtsük be kb 30 percre. A pisztáciával megszórva tálaljuk.
Tipp
Friss gyümölcssaláták megszórásához használhatunk rózsaillatú cukrot. Mossunk meg egy marék rózsaszirmot, majd alaposan megszárítva tegyük egy kristálycukorral teli jól záródó edénybe. A cukor 2-3 nap alatt átveszi a rózsa illatát. A szirmokat azután dobjuk ki.