2021. augusztus 6. péntek | Karsai Judit Az okra recept egy különleges gyógyító célokra is használható növényből, az okra-ból készül. Konzervformájában egész évben kapható az ázsiai boltokban. Ha a termesztésével próbálkozunk – ami a mi éghajlatunkon palántázással abszolút lehetséges – akkor július közepétől szüretelhetjük a friss és zsenge, még nem teljesen érett, zöld terméseit. Az okra leírása Az okra termesztése Hazai éghajlanton az okra termesztése palántákkal történhet, melyet májustól tehetünk ki a szabadba nagyon napos részre. Érdemes a megfelelő tápanyagutánpótlás mellett ültetni, hogy július közepére már szüretelhessük a hegyes paprikákhoz, vagy vékony ujjakhoz hasonló termését. Csak a kezdeti fázisban lévő, éretlen, zöld és zsenge termések alkalmasak a fogyasztásra. Ezt a virágzást követő 4-6 napban szedhetjük. A szüeretelése folyamatos, július közepétől augusztus végéig. Az okra és a különféle elnevezései Az okrát nagyon sokféle névvel illetik: ábelfű, ambretta, ábelmósusz, gombó, de arab vidékeken elterjedt a bámia név is. Az okra hasznosítása Nagy, mályvához hasonlító virágai vannak, max. 2,5 méter magas, egynyári növény. Elsősorban jó ízű és vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcsei miatt termesztik, amelyek max. 15 cm hosszúak, és ízletes zöldségként dolgozzák fel őket. Leveleiből háncsrostot készítenek. Fűszerként is ismeretes. A magok édes, virágos, nehéz illatú illóolajat tartalmaznak, mely a pézsmához hasonló. Az illatos ábelfű olaját egykor gyakran az állatok pézsmájának helyettesítésére használták, de mára ez már nem elterjedt a különféle szintetikus pézsmák előtérbe kerülése miatt. Az okra gyógyhatása A növény különböző részeit a hagyományos és kiegészítő orvoslásban alkalmazzák, de az alkalmazásai közül nem mindegyik nyert tudományosan is bizonyítást. Külsőleg leggyakrabban az emésztőrendszer görcseinek enyhítésére, izomgörcsökre, rossz vérkeringésre, ízületi fájdalomra alkalmazzák. Rovarirtóként és afrodiziákumként is ismeretes. Okra recept – okra olajon Ez a recept egy eredeti görög recept görög nevén: Bámies Laderés. Hozzávalók 1 kg okra 2-3 érett paradicsom, finomra vágva 2-3 finomra vágott vöröshagyma 2 gerezd finomra vágott fokhagyma 1 ½ teáscsésze olívaolaj 1 teáscsésze ecet só, bors 2 ek. finomra vágott petrezselyem pirított fenyőmaggal, chilli-vel díszíthetjük Okra recept elkészítése Levágjuk az okra szárát egy tálba tesszük, sót, vizet és egy teáscsésze ecetet öntünk rá. Egy órát állni hagyjuk. Kétszer-háromszor bő vízzel leöblítjük, aztán hagyjuk lecsöpögni. Olajban világos barnára dinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk az okrát és öt percig kevergetjük. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, felöntjük egy kis vízzel, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon kb 1 ½ órát hagyjuk főni. Hidegen és melegen is fogyasztható. A szerző Karsai Judit See author's posts