2021. július 23. péntek | dr Jung Andrea Ez a mango lassi recept leírás egy régi indiai klasszikus ital. Maga az ital se nem turmix, se nem smoothie, hiszen joghurt, gyümölcs és víz felhasználásával készül. Egy sűrű, krémes, és hűsítő indiai ital, mely olyannyira segít a melegség leküzdésében, hogy indiai éttermekben a túl csípős ételek ellensúlyozására is adják, nem csak nyári meleg idején. Ha nagyon melegünk van, vagy csak ég a nyelvünk a csípős ételektől, akkor ez a hűsítő ital garantáltan segíteni fog. Ha egyszer megkóstoljuk, biztos, hogy kérünk még. Nagyon finom ital. Lássuk, hogy milyen gyógynövények, gyógyhatású anyagok vannak benne. Zöld kardamom (Elettaria cardamomum) A Malabár-parton az ősidők óta fogyasztják, már a szanszkrit írások is említik. Kiszárított maghéja az általunk ismert legősibb fűszerek közé tartozik. Igen finom, édeskés, mégis erős aromája miatt szívesen használják currys ételek ízesítésére, valamint desszertekben és forralt borban. A fehér kardamom a zöld kardamom halványított változata. A fekete kardamom pedig más fajtájú, mint a zöld, vagy valódi kardamom. Elsősorban mint emésztést javító szert (felfúvódás, rossz emésztés, görcsoldó, szélhajtó szer) alkalmazzák. Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer, fejfájás ellen is jó. Epekő esetén csak orvosi vagy gyógyszerészi javallatra alkalmazható. A méz gyógyhatása A méz gyógyhatásáról BŐVEBBEN ITT OLVASHATSZ. Lime (Citrus aurantifolia) gyógyhatása A lime-ot, savanyú citromot, vagy zöld citromot elsősorban italok, főként koktélok ízesítésére használják. Jó hatású emésztési zavarokra kifejezetten ajánlott. C-vitamin tartalma jelentős. A mangó gyógyértéke Az eredetileg Dél-Ázsiából származó mangófát sok trópusi és szubtrópusi régióban termesztik ízletes gyümölcse miatt. Az indiaiak szent fája. Kellemes íze mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, enzime gyomorvédő hatású. Rosttartalma segíti az emésztést, jótékony hatással van a szervezetre. Vitaminok közül megtalálható A-, B1–, B2–, C- és E-vitamin, valamint bővelkedik foszforban, kalciumban és nátriumban. Az éretlen gyümölcs C-vitaminban, az érettebb A-vitaminban és béta-karotinban gazdag. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint minimalizálja néhány rákos megbetegedés kockázatát. A hinduk a pestis- és kolerajárványok idején az éretlen, megsütött, cukrozott termést fogyasztották, illetve testüket ezzel kenegették. A mangót egyes távol-keleti országokban a szerelem szimbólumának tartják. Sok esküvőn lehet mangóval találkozni, mint a gyermekáldás megsegítőjével. A héja az arra érzékeny személyeknél bőrirritációt válthat ki! Mango lassi recept hozzávalók (3 személyre) 400-500 gramm joghurt 2 dl hideg víz 1/2 kk őrölt zöld kardamom 2-3 evőkanál méz fél lime leve 2 nagy érett mangó, 200-300 gramm fagyasztott mangó esetleg ugyanennyi konzerv mangó (minél kevésbé cukrozott lében) Mango lassi elkészítése Amennyiben cukrozott konzerv mangót használunk, akkor a méz mennyisége csökkenthető, vagy el is hagyható ízlés szerint. A mangó lassi elkészítése nagyon egyszerű! A felsorolt hozzávalókat tegyük blenderbe, vagy turmixgépbe és turmixoljuk le! A hatás fokozása érdekében 1/2-1 órára hűtőszekrénybe is tehetjük! A szerző dr Jung Andrea See author's posts