2022. április 1. péntek | dr Jung Andrea Indiai lepény, a tepla Nyugat-Gujarat kedvelt étele, de hazánkban is egy színes és isteni csemege lehet a hűvösebb hónapokban. Félig graham lisztből készítjük, de elkészíthetjük gluténmentes verzióban is, kukorica vagy csicseriborsó és sárgaborsólisztet használva csak. A hozzávalókat – bármennyire is egyediek egy hagyományos, magyar háztartáséhoz képest – érdemesebb nagyobb mennyiségben beszerezni, mert ez az egyszerű, ugyanakkor különleges indiai lepény egészen biztosan nem csak egyszer fog az asztalra kerülni, ha egyszer megkóstoltuk. Indiai lepény – tepla Hozzávalók: 300 g csicseriborsó- vagy sárgaborsó liszt 200 g graham liszt 2 kávéskanál csípős hegyes zöldpaprika, darálva 2 kávéskanál friss reszelt gyömbér 1/4 kávéskanál kurkuma 1/3 kávéskanál hing (fokhagyma helyett) 2 kávéskanál ajwain (indiai boltokban kapható) 1 kávéskanál cukor 1 kávéskanál tengeri só 2 evőkanál finomra metélt zöldfűszer (koriander levél, görögszéna, petrezselyem, bazsalikom vagy majoranna, esetleg ezek keveréke) 2 evőkanál olvasztott vaj 60 ml joghurt – lehet növényi is 80 ml meleg víz ghí vagy növényi olaj a sütéshez Az indai lepény elkészítési módja A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, és 12 gombócra osztjuk. Nyirkos ruhával letakarjuk, kicsit pihentetjük. Az első gombócot 10 cm átmérőjű, egyenletes vastagságú lepénnyé nyújtjuk, kissé formázzuk. A felmelegített palacsintasütőbe helyezzük, két evőkanál olajat csurgatunk a széle alá, és 2 percig közepes lángon sütjük – ha szükséges még 1-2 percig alacsonyabb lángon folytatjuk. A tetejére locsolunk 1 evőkanál olajat, megfordítjuk, és ezt az oldalát is pirosra sütjük. Ugyanígy készítjük el a többi teplát is. Forrón tálaljuk. A tészta összeállítási ideje: 10 perc. A teplák sütése darabonként: kb. 4-5 perc Az, hogy előételként, főételként, vagy szimplán tízóraira, vagy uzsonnára készítjük el, csak ízlésünktől, és nem utolsó sorban étvágyunktól is függ. Lehet, hogy első látásra nem egy mutatós étel, így vendégek kínálására nem tűnhet alkalmasnak, azonban egy kerti partin, a nyári grillezett zöldség mellé is kitűnően kínálható, ízletes köret lehet. Sok sikert az elkészítéséhez, és jó étvágyat hozzá! Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts