Az okra elkészítése nem bonyolult, még a friss okra esetében sem. A konzerv formában egész évben kapható okra elkészítése pedig még egy fokkal egyszerűbb, hiszen a tisztítási folyamatot is megúszhatjuk. Ha a termesztésével próbálkozunk – ami a mi éghajlatunkon palántázással abszolút lehetséges – akkor július közepétől szüretelhetjük a friss és zsenge, még nem teljesen érett, zöld terméseit.
Az okra leírása
Az okra termesztése
Hazai éghajlanton az okra termesztése palántákkal történhet, melyet májustól tehetünk ki a szabadba nagyon napos részre. Érdemes a megfelelő tápanyagutánpótlás mellett ültetni, hogy július közepére már szüretelhessük a hegyes paprikákhoz, vagy vékony ujjakhoz hasonló termését. Csak a kezdeti fázisban lévő, éretlen, zöld és zsenge termések alkalmasak a fogyasztásra. Ezt a virágzást követő 4-6 napban szedhetjük. A szüretelése folyamatos, július közepétől augusztus végéig.
Az okra és a különféle elnevezései
Az okrát nagyon sokféle névvel illetik: ábelfű, ambretta, ábelmósusz, gombó, de arab vidékeken elterjedt a bámia név is.
Az okra elkészítése és hasznosítása
Nagy, mályvához hasonlító virágai vannak, max. 2,5 méter magas, egynyári növény. Elsősorban jó ízű és vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcsei miatt termesztik, amelyek max. 15 cm hosszúak, és ízletes zöldségként dolgozzák fel őket. Leveleiből háncsrostot készítenek. Fűszerként is ismeretes.
A magok édes, virágos, nehéz illatú illóolajat tartalmaznak, mely a pézsmához hasonló. Az illatos ábelfű olaját egykor gyakran az állatok pézsmájának helyettesítésére használták, de mára ez már nem elterjedt a különféle szintetikus pézsmák előtérbe kerülése miatt.
Az okra gyógyhatása
A növény különböző részeit a hagyományos és kiegészítő orvoslásban alkalmazzák, de az alkalmazásai közül nem mindegyik nyert tudományosan is bizonyítást. Külsőleg leggyakrabban az emésztőrendszer görcseinek enyhítésére, izomgörcsökre, rossz vérkeringésre, ízületi fájdalomra alkalmazzák. Rovarirtóként és afrodiziákumként is ismeretes.
Okra pirított hagymával recept
Hozzávalók 4 személyre
- 45 dkg okra
- 1,5 dl olaj
- 10 dkg szárított vöröshagyma
- 2tk. mangópor (amcsúr)
- 1 tk. őrölt római kömény
- 1 tk. csilipor
- 1 tk. só
Okra elkészítése egyszerűen – pirított hagymával
Az okra szárának a végét vágjuk le és dobjuk ki (konzerv okránál ezt a műveletet megspórolhatjuk). Az okrát óvatosan éles késsel vágjuk fel hosszában, de ne válasszuk szét teljesen.
Hevítsük fel az olajat egy nagy főző edényben. Tegyük bele a szárított hagymát és süssük ropogósra. Szedjük ki a hagymát szűrőkanállal és konyhai törlőpapíron csepegtessük le. A kihűlt hagymát tegyük nagy tálba.
Adjuk a hagymához az amcsúrt, a chiliport, a római köményt, a sót és keverjük jól össze az egészet. Töltsük meg az okrákat a fűszeres hagymával.
Ismét hevítsük fel az olajat a főzőedényben. Az okrákat óvatosan rakjuk a forró olajba és alacsony hőfokon 10-12 percig süssük. Tegyük tányérokra és azonnal tálaljuk!
Megjegyzés: Az amcsúr (mangópor) fanyar-édes ízű és az ételek saját ízének élénkítésére használható.