A herpesz természetes kezelése nem mindig olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják. Korábbi cikkünkben már kifejtettük, hogy egyrészt a herpesz vírust nagyon sokfajta vírus okozhatja, másrészt a herpesz víruscsalád az ajakherpesz kellemetlen tünetén kívül sokkal súlyosabb problémákat is előidézhet.

Most vegyük sorra a herpeszvírusok okozta megbetegedések tüneteit elősegítő tényezőket, valamint az ecsetelők és kivonatok különleges alkalmazási példáit.

Herpeszvírusok okozta megbetegedések tüneteit elősegítő tényezők

Közös tulajdonsága a megbetegedéseknek, hogy bizonyos feltételek megjelenése esetén a látens vírus szaporodásba kezd és betegséget okoz. Sokaknál elegendő akár egy idegrendszeri változás – megrázkódtatás, stressz és máris kialakul a betegség. Az UV sugárzástól is óvakodnia kell annak, akinek látható bőrfelületét herpeszes betegség érinti. Ugyanez mondható el a szteroidokról, de akár egy lázas betegség is elég lehet ahhoz, hogy a betegség fellobbanjon. A nyirokrendszer nem kielégítő működése, vagy megbetegedése nagyban elősegíti a vírus szaporodását – ez különösen igaz az övsömörre, és a citomegalovírus fertőzésre.

A herpesz természetes kezelése ecsetelők és kivonatok segítségével külsőlegesen

Rebarbara (Rheum fajok)

Kivonata klinikai kísérletekben különösen zsályával és aloéval együtt – felvette a versenyt az acyclovir tartalmú készítményekkel is, vagy meg is haladta azt.

aloe, aloé, aloe vera gyanta

Aloe vera

Számos bőrproblémában, égéseknél, sebek gyógyulásában nyújt hatékony segítséget. Herpesz esetében is fontos külsőleges szer. Hűsítő, fájdalomcsillapító hatása is jelentős.

zsálya, Salvia officinalis, vírusellenes fűszernövények

Ajakosvirágúak (citromfű, zsálya)

Az ajakosvirágúak közt van néhány növény, amely tekintélyes vírusellenes hatással rendelkezik. Ilyen a citromfű és a zsálya is. Herpeszes megbetegedésben is nagy segítséget jelentenek.

Mezei tikszem (Anagallis arvensis)

Főzete, kivonata különösen szájon belüli öblögetésre, herpeszes szájsebek, fekélyek elmulasztására javasolható.

szegfűszeg, szegfűszegfa

Szegfűszeg (Myristica fragrans)

Különösen olaja használható külsőleg herpesz ellen. Főként helyi érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatása révén lehet hasznos.

kapor, online kvíz

Ernyősvirágzatúak (kapor, kömény)

Ezen növények olajai, illóolajai gyakran igen erős gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással rendelkeznek. Bedörzsölésre használja a nép gyógyászat is. A közel-keleti országokban is elterjedt herpesz elleni használatuk.

fokhagyma, vírusellenes fűszernövények

Fokhagyma

Népi gyógyászatban bedörzsölőként használják. A fokhagyma leve ugyancsak erős kórokozó-ellenes szer. Herpeszben is hatékonynak találják.

propolisz, méhek, méhészet, apiterápia, méz

Propolisz

Egy gyantás ragacsos anyag, amit a méhek a kaptár védelmére, baktériumok és kórokozók ellen gyűjtenek. Herpeszes megbetegedésekben is nagyon hatékony alkoholos kivonata.

Kúszó fajdbogyó (Clinicanthus nutans)

Thaiföldön őshonos cserje. Helyi gyógyászatban sokoldalúan használt növény. Nemi szervi herpesz megbetegedésnél is hatékonynak találták. Megelőzésre is használja a helyi természetgyógyászat.


 

Felhasznált irodalom:

 • Dr. Duda Ernő: Állati vírusok. Mezőgazdasági kiadó, 1980
 • Safety and Effectiveness of an L-Lysine,Zinc, and Herbal-Based Product on the Treatment of Facial and Circumoral Herpes (http://www.anaturalhealingcenter.com/documents/Thorne/articles/herpes10-2.pdf)
 • Activities of Korean Medicinal Herbs and Traditional Prescriptions Against Herpes simplex Virus Type-1 (https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1076/phbi.36.4.287.4582
 • https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0073_biokemia_molekularis_biologia_alapjai/ch02s02.html
 • Genus Bupleurum: a review of its phytochemistry, pharmacology and modes of action (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.2042-7158.2010.01170.x)
 • Anti-herpes simplex virus effects of berberine from Coptidis rhizoma, a major component of a Chinese herbal medicine, Ching-Wei-San (https://link.springer.com/article/10.1007/s00705-010-0779-9)
 • Inhibitory activity of Melissa officinalis L. extract on Herpes simplex virus type 2 replication https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786410802075939
 • Effect of an Herbal Formula Containing Ganoderma lucidum on Reduction of Herpes Zoster Pain: A Pilot Clinical Trial (https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0192415X05003120)
 • Studies on anti-HSV effect of Ficus carica leaves (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15850358/)
 • Use of complementary and alternative medicine for the treatment of genital herpes (https://www.researchgate.net/publication/7555486_Use_of_complementary_and_alternative_medicine_for_the_treatment_of_genital_herpes)
 • In vitro antiviral activity of a saponin from Anagallis arvensis, Primulaceae, against herpes simplex virus and poliovirus (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0166354287900842)
 • Molecular evaluation of extracellular activity of medicinal herb Clinacanthus nutans against herpes simplex virus type-2 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786410802393548

 

A szerző