Barion Pixel

A Csodapatika természetes termékek megálmodója dr. Sárkány Ferenc gyógyszerész-természetgyógyász, az ortomolekuláris medicína szakértője, aki egyben a dr. Sárkány termékek megalkotója és gyártója. Vele készítettünk egy interjút, melyben bemutatjuk a sokszínű és szakszerű tevékenységét.

D vitamin, természetes antibiotikum, B12-vitamin hatása

Naturportal: Talán sokan nem tudják, hogy mit jelent az Ortomolekuláris medicina… Kifejtené pár szóban, hogy ez az Ön által is művelt tudományág mivel foglalkozik?

dr. Sárkány Ferenc:

Az ortomolekuláris medicina az egészség fenntartásának és a betegségek gyógyításának az a módja, mely során az emberi testben normálisan jelenlévő és egyébként az egészséghez szükséges anyagok koncentrációját változtatjuk meg. Az ortomolekuláris medicina anyagait nem testidegen, hanem a testben egyébként is jelenlévő anyagok alkotják: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak, és zsírsavak.

Ahhoz, hogy az egészséget és az optimális teljesítőképességet fenntartsuk ezeket az anyagokat rendszeresen kielégítő mennyiségben, azaz quantum satis kell bevinni. A mikrotápanyagok farmakológiája jelentősen különbözik a gyógyszerek farmakológiájától, mert sokkal szélesebb hatásspektrummal rendelkeznek. Sokkal több ponton kapcsolódnak egymáshoz a beépülésük, anyagcseréjük során. Az ortomolekuláris medicina alkalmazása során ezért a pozitív kölcsönhatásokat különösen figyelembe vesszük.

Fogantatást segítő gyógynövények

Naturportal: Mióta érdekli a gyógyítás, mások segítése?

dr. Sárkány Ferenc:

A gyógyítás és a természettudományok már egészen kisgyermekkorom óta érdekeltek és a mai napig is érdekelnek. Magam egy kíváncsi embernek tartom, ezért érdekel minden, amitől a világ működik: legyen az műszaki tudomány, vagy akár természettudomány, de elsősorban az ember működése érdekel. Ezért választottam tanulmányaim céljául a gyógyszerészeti tudományokat. Ez egy olyan multidiszciplináris tudományág, amelyben a természettudományok, műszaki tudományok, és az orvostudományok keverednek egymással. Úgy is mondhatnám szinergiában állnak.

Aszklepiosz sikló, kígyó, kígyó szimbólum, sikló, patika

Naturportal: A gyógyszerész diploma az alap diplomája, milyen területeken dolgozott benne?

dr. Sárkány Ferenc:

1994-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szereztem gyógyszerész doktori diplomát. Ezt követően a SOTE Közegészségügyi és Járványügyi Intézetében kezdtem el kutatómunkát végezni a vírus hepatitis immun profilaxisa területén, azaz védőoltás kutatással foglalkoztam. Ezzel párhuzamosan folytattam munkámat az amerikai SCHERING-PLOUGH gyógyszergyárnál, mint tudományos munkatárs. Ezt követően együttműködtem a német MERCK, a szlovén KRK, a horvát PLIVA gyógyszergyárakkal, de dolgoztam a francia Synthélabo-nak és brit ASTRA-ZENECA-nak is.

A kétezres évek elején nyitottam meg saját gyógyszertáramat ahol is a közvetlen betegellátásban vettem részt.

Emellett megtartottam még tudományos munkatársi állásomat néhány nemzetközi gyógyszeripari vállalatnál, majd 2011-ben szakterületet váltottam gyógyszer-nagykereskedelemben helyezkedtem el, mint minőségbiztosító és kábítószerfelelős gyógyszerész.

kígyó, gyógyszertár

Naturportal: Mikor nyitotta meg a saját gyógyszertárát és mik voltak az ezzel kapcsolatos tapasztalatok? 

dr. Sárkány Ferenc:

2002-ben nyitottam meg saját gyógyszertáramat (saját csodapatika) pontosabban vásároltam meg egy idős kollégától.

Nagyon jó tapasztalatokat szereztem a közvetlen betegellátásban: nagyon sokan kerestek meg különböző problémákkal, amire az orvosi rendelőben nem kaptak választ.

Hozzám fordultak segítségért, s ekkor kezdtem el igazából és mélyrehatóan foglalkozni a gyógynövényekkel és a természetes gyógymódokkal, hatóanyagokkal, annak érdekében hogy a szintetikus gyógyszereket ki lehessen váltani vagy adagjukat lehessen csökkenteni.

ginko, gyógynövény kvíz

Naturportal: Mikor kezdte érdekelni a természetgyógyászat és miért? Mikor tette le a természetgyógyász vizsgát?

dr. Sárkány Ferenc:

Természetgyógyászattal a kétezres évek közepén kezdtem el foglalkozni.

Patikai munkám során vettem észre azt, hogy az emberek szívesebben gyógyulnak természetes hatóanyagokkal, mint gyógyszerekkel. Valahogy nagyobb volt a bizalmuk a természetes készítmények iránt ezért mélyebben kezdtem el foglalkozni elsősorban a gyógynövényekkel és az ortomolekuláris medicinával.

2018-ban tettem le a hivatalos természetgyógyászati vizsgát.

gyógynövény, fitoterápia

Naturportal: A természetgyógyászatnak melyik ága áll közel Önhöz?

dr. Sárkány Ferenc:

Elsősorban a fitoterápia és az ortomolekuláris medicina áll hozzám a legközelebb és ezen felül még az akupunktúra, ami közel áll hozzám. Ezzel a három területtel foglalkozom a legmélyebbrehatóan a munkám során.

Gyógynövénykert Ábrahámhegy, Salföld Fűszer- és Gyógynövénykert, tájház, gyógynövények

Naturportal: Ön fitoterápia tanfolyamokat is tart. Milyen tanfolyamok ezek és hol lehet ezekbe becsatlakozni? 

dr. Sárkány Ferenc:

A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége (MTGYSZ) keretein belül tartok fitoterápiás workshopokat.

dr. Taraczközi István iskolájában lehet beiratkozni, jelentkezni ezekre a workshopokra. Ez egy két napos workshop, ami egy interaktív kommunikációt tesz lehetővé a hallgatók és az előadók között. Mindenkit arra bíztatok, akit érdekel a fitoterápia és szeretne egy átfogó képet kapni erről az bátran jelentkezzen a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége honlapon

mustárolaj, ayurvédikus indiai masszázs

Naturportal: Jelenleg hivatalos természetgyógyászként is praktizál. Mi a rendelő neve, ahol elérhető és mikor lehet Önt elérni? 

dr. Sárkány Ferenc:

Igen, jelenleg hivatalos természetgyógyászati praxist is folytatok. Szerdán és csütörtökön tartok rendelést 15:00 órától praktikusan 20:00 legkésőbb 21:00 óráig.

A rendelőm Budapesten, a Berlini utca 47-49. szám alatti 3-as épületben található.

Ide várom a kedves pácienseimet, betegeimet, akik szeretnének megoldást a problémájukra. 

KATTINTS IDE A BEJELENTKEZÉSHEZ!

dr Sárkány Ferenc, csodapatika, labor

Naturportal: Működtet egy laboratóriumot, ott készülnek a híres dr. Sárkány Csodapatika termékek. Milyen termékek ezek?  Mit jelent pontosan az a szlogen, hogy Szakértelem, Felelősség és Minőség?

dr. Sárkány Ferenc:

Üzemeltetek egy étrendkiegészítő fejlesztő és gyártó laboratóriumot, amiben én és a kollégáim, akik szintén gyógyszerészek készítünk és fejlesztünk különféle étrendkiegészítő készítményeket.

A „Dr. Sárkány” csodapatika saját márkás termékek mellett megrendelőink kérésére fejlesztünk és gyártunk termékeket. Tehát ha valaki szeretne egy vagy több terméket forgalmazni és azt szeretné, hogy olyan legyen, ami egyedi, vagy különleges, bátran fordulhat hozzám, s kívánságára kifejlesztjük, illetve legyártjuk a kívánt terméket.

De természetesen „bevált” receptúra alapján is segítséget nyújtunk a termék elkészítésében, ügyelve arra, hogy a megfelelő gyógyszer formában legyen a készítmény.

Hogy mit jelent a szlogen: Szakértelem, felelősség, minőség?

Az étrend-kiegészítők akárhonnan nézzük aktív hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerformák. Tabletták, kapszulák, oldatok, szuszpenziók, emulziók, liposzómás rendszerek, porok, granulátumok stb… A gyógyszerformák tervezését, formulálását, az orvostudományi egyetemek gyógyszerésztudományi karain okatatják. Nem egyszerű egy gyógyszerformát megtervezni, legyártani, hogy abban a hatóanyag eloszlása homogén legyen: azaz minden egyes adagban ugyanannyi legyen a hatóanyagtartalom, attól függetlenül, hogy tabletta, kapszula, oldat, szuszpenzió, vagy emulzió készül belőle. Nem mindegy, hogy milyen segédanyagokat használunk, nem mindegy, hogy mennyit használunk a segédanyagokból, nem mindegy hogy hol és mikor szívódik fel a tápcsatornából, vagy az alkalmazás helyén. Nem mindegy kitől vásároljuk az alap- és hatóanyagokat, vagy, hogy milyen higiéniai körülmények között gyártódik a készítmény, milyen a stabilitása, a mikrobiológiai tisztasága. Ezt jelenti a szakértelem.

Cégünk neve: Byorigin Pharma. A laboratóriumunkban készült termékek mögött ott van a személyes felelősségvállalásom, ami azt jelenti, hogy a laboratóriumomból kikerült termékekért garanciát vállalok.

E kettőből pedig következik, hogy a „Dr.Sárkány” csodapatika termékek, amelyek a tulajdonomban lévő Byorigin Pharma laboratóriumából kerülnek ki mind egytől egyig minőségi termékek.

A Szakértelem, Felelősség, Minőség szlogenből pedig egyenesen következik, hogy termékeim megbízható és biztonságos termékek.

dr Sárkány Ferenc, csodapatika, labor, templomos cseppek

Naturportal: Hogyan bukkantak a Templomos Cseppek titkára és hogyan kapott modern köntöst?

dr. Sárkány Ferenc:

Találkoztam Puskás Attila Sándorral, aki a Templomos lovagok történetét kutatja s egy zarándok útja során talált rá egy spanyol templomban az ősi receptúrára. Megmutatta a receptúrát, amit nagyon érdekesnek találtam. Elhatároztuk, hogy elkészítjük a mai kornak megfelelően.

A receptúrát kiegészítettük, hogy a mai kor embere számára is megfelelő összetevőket tartalmazzon és természetesen az ősi vény előiratban lévő összetételt modern gépekkel és korszerű technológiával állítjuk elő. A munka eredményeként létrejön a Templomos Csepp azaz Elixir of Jerusalem modern változata.

dr Sárkány Ferenc, csodapatika, labor, Liposolis liposzómás C-vitamin

Naturportal: Van egy liposzómás C-vitaminjuk is, a LIPOSOLIS. Miben másabb a LIPOSOLIS C-vitamin, mint egy sima C-vitamin?

dr. Sárkány Ferenc:

Rengeteg liposzómás C vitaminnal lehet találkozni a piacon, de liposzómát előállítani nagy gyógyszerészi szakértelmet igénylő feladat.

A liposzómába csomagolt hatóanyag sokkal könnyebben jut át a sejtmembránon, mert a liposzóma kettős lipidmembránja nagy hasonlóságot mutat a sejthártya membránjával. Ezért a hatóanyagok a liposzómás készítményekből sokkal jobban felszívódnak, hasznosulásuk közel 100 %-os.

A Csodapatika LIPOSOLIS termékünk a C-vitamin mellett magnéziumot, cinket, szelént, valamint mediterrán bodorrózsa, csipkebogyó, és bíbor kasvirág kivonatot is tartalmaz.

Ezek a gyógynövények olyan komplexben tartalmazzák az immunrendszer támogatásához szükséges hatóanyagokat amelyek egymás hatását szinergikusan fokozzák és felszívódásukat is segítik.

dr Sárkány Ferenc, csodapatika, labor

Naturportal: Milyen távlati tervei vannak?

dr. Sárkány Ferenc:

Szeretnénk egyre több „Dr.Sárkány” csodapatika márkanevű terméket a felhasználók rendelkezésére bocsátani.

Ezek a termékek természetesen a gyógyszerészi “Szakértelem, Felelősség, Minőség” szellemében megbízhatóak és biztonságosak.

Fejlesztés alatt vannak a következő készítmények – prosztata bántalmakra, alvásproblémákra, ízületi fájdalmakra, mikrobiom helyreállítására.


dr Sárkány Ferenc, csodapatika, labor dr. Sárkány Ferenc gyógyszerész-természetgyógyász. 1994-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerzett gyógyszerész doktori diplomát.

2002-ben nyitotta meg saját gyógyszertárát. Nagyon jó tapasztalatokat szerzett a közvetlen betegellátásban: nagyon sokan keresték meg különböző problémákkal, amire az orvosi rendelőben nem kaptak választ.

Ekkor kezdett el igazából és mélyrehatóan foglalkozni a gyógynövényekkel és a természetes gyógymódokkal, hatóanyagokkal, annak érdekében hogy a szintetikus gyógyszereket ki lehessen váltani vagy adagjukat lehessen csökkenteni.

2018-ban tette le a hivatalos természetgyógyászati vizsgát, a Magyar Természetgyógyász Szövetségben fitoterápiát oktat, saját laboratóriummal rendelkezik, ahol maga állítja elő a természetes alapú, nagy tisztaságú készítményeket. Nevéhez fűződik a Templomos Cseppek gyártása is.

 

KATTINTS IDE A CSODAPATIKÁHOZ!

 

 

A szerző