Barion Pixel

Szelén

Szelén egyéb elnevezések:

Szelén

Leírás:

Bár e nyomelem jelentőségét egészen 1979-ig nem sikerült általánosan elfogadtatni, a szelént most mint potenciálisan hatékony rákellenes szert vizsgálják. Ma már számos kutató szerint az egyik leghatásosabb gyógyerejű ásványi anyagot tisztelhetjük benne. Bár e nyomelem jelentőségét egészen 1979-ig nem sikerült általánosan elfogadtatni, a szelént most mint potenciálisan hatékony rákellenes szert vizsgálják. Ma már számos kutató szerint az egyik leghatásosabb gyógyerejű ásványi anyagot tisztelhetjük benne.

A szelént mint a szervezet működésének egyik elengedhetetlenül fontos résztvevőjét a talajban is megtaláljuk. Jóformán a test minden sejtje tartalmazza, de a legnagyobb mennyiségben a vesében a májban, a lépben, a hasnyálmirigyben és a herékben halmozódik fel.

Betegségek kezelése:

Az Agriculture Research magazin egy olyan vizsgálatról számolt be, amelyben egerek szelén- és E-vitamin-hiányának következményeit kutatták. A cikk írói szerint e két antioxidáns anyag hiányában a szervezetben nyugvó állapotban lévő vírus aktiválódik, és különféle betegségeket okozhat. Ez talán magyarázatot adna arra, miért is olyan hatásos a szelén a szájherpesz és a pikkelysömör ellen; ezek a betegségek szintén a nyugvó állapotban lévő vírusok aktiválódása következtében alakulnak ki.

Megelőzésként:

A szelén a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében vesz részt, ami gátolja a szabad gyökök DNS-molekulákat károsító hatását. Egy antioxidáns hatású enzim (a glutation peroxidáz) felépítésében vesz részt, amely véd a környezetből és a táplálékkal a szervezetbe kerülő mérgekkel szemben. Éppen ezért gyakran teszik C- és E-vitamint is tartalmazó antioxidáns hatású ,,koktél”-ba. Ez a keverék ugyanis egy sor kóros elváltozás – például a rák, a szívbetegség, a szürke hályog, a sárgafolt-elfajulás, a stroke, de még az öregedés ellen is védheti a szervezetet; e betegségek egyik oka többek szerint a szabad gyökök károsító hatása.

Szelén főbb előnyei:

A Cornell University és a University of Arizona 5 évig tartó vizsgálata bebizonyította, hogy napi 200 μg szelén adagolásával 65%-kal csökkent a prosztatarák, 58 %-kal a vastagbél- és végbélrák, 46 %-kal a tüdőrák és 39 %-kal az egyéb rák okozta halálozás. Más vizsgálatokban a szelén szintén hatásosnak bizonyult a petefészek-, a méhnyak-, a végbél-, a húgyhólyag-, a nyelőcső-, a hasnyálmirigy- és a májrák, illetve a leukémia ellen is. Nagyszámú rákos beteg vizsgálata után megállapították, hogy azoknál, akiknek a szervezete kevesebb szelént tartalmazott, sokkal több rosszindulatú daganat fejlődött ki, a kezelések után nagyobb valószínűséggel újultak ki a daganatok, az áttételek nagyobb számban fordultak elő, és a halálozási arány is sokkal nagyobb volt, mint a magas szelénszinttel rendelkező társaik esetében.

A szelén ezenkívül megvédi a szívet azáltal, hogy gátolja a vérrögképződést, s ily módon csökkenti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát is. Sőt mi több, növeli a HDL- (,,jó”) koleszterin arányát a vérben az LDL- (,,rossz”) koleszterin rovására, amivel szintén a szív és az erek egészségét szolgálja. A szelénkészítmények szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása főleg a dohányosok vagy az infarktuson, illetve szélütésen már átesettek számára fontos, de napi vitamin- vagy ásványianyag-adagjában mindenkinek hasznos lehet.

További előnyei:

A szelén hatékonyan alkalmazható a szürke hályog és a sárgafolt-degeneráció megelőzésében is – ez a két betegség Magyarországon az időskori csökkent látóképesség vagy vakság leggyakoribb oka. Szükséges a sejtek működéséhez nélkülözhetetlen pajzsmirigyhormonnak, a tiroxinnak az aktívabb formába, a tirozinba való átalakulásához. Az immunrendszer egészséges működéséhez is szelén szükséges, mivel a szervezet a segítségével harcol a kórokozókkal, valamint a ráksejtekkel szemben. Az ellenálló képességet is serkenti. Ezt a hatását a szájherpeszt és az övsömört okozó vírusokkal szemben is érezteti. Kutatják, hatékony-e az AIDS-et okozó HIV-vírus ellen is. E-vitaminnal kombinálva a szelén gyulladáscsökkentésre és némely idült betegség, mint például a reumás ízületi gyulladás, a pikkelysömör, a bőrfarkas és az ekcéma tüneteinek enyhítésére is képes.

Tipp:

Ha a szelént antioxidáns hatása miatt szeretné szedni, vegyen olyan erős készítményt, amely egyéb antioxidáns hatású tápanyag – alfa-zsírsav, Q-10 koenzim, NAC (N-acetil-cisztein), szőlőmag- és zöldteakivonat, C- és E-vitamin, valamint béta-karotin – mellett szelént is tartalmaz.

Érdekesség:

A közelmúltban végzett vizsgálatok igazolták, hogy a szelén kísérleti körülmények között viszonylag gyorsan fejti ki hatását: segíti a sejteket a növekedésben és az elhaltak pótlásában, valamint megvédi őket attól, hogy elrákosodjanak. A kutatók feltételezik, hogy a szelén az élő szövetben is hasonlóképpen gyorsan képes kifejteni rákellenes hatását.

Szelén szükséges mennyisége:

A szelén ajánlott napi adagja férfiaknak 70 μg, nőknek pedig 55 μg. Jelentős eredményt viszont akkor ér el, ha betegség esetén akár 600 μg szelént szed naponta.

A vitaminok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége).

Szelén hiány:

Magyarország bizonyos területein az ivóvízben kevés a szelén, itt általános a szelénhiány. Ezzel is magyarázzák, hogy hazánkban nagyobb a rák és a szívbetegségek gyakorisága. A súlyosabb szelénhiány fokozza az immunrendszeri betegségek és a bőrt érintő gyulladásos elváltozások kialakulásának veszélyét.  A terhesség ideje alatti nagyfokú szelénhiány szívfejlődési rendellenességekhez vagy hirtelen csecsemőhalálhoz vezethet. A szelénhiány tüneteihez tartozik még az izomgyengeség és a fáradtságérzet.

Szelén túladagolás: 

A naponta elfogyasztott táplálékkal nehéz túladagolni a szelént. Ha viszont étrend-kiegészítő formájában jut hozzá, akkor a terápiás mennyiség (naponta legfeljebb 600 μg) és a mérgező mennyiség (900 μg) közötti különbség viszonylag kicsi. A mérgezési tünetek közé az idegesség, depresszió, émelygés, hányinger, fokhagymaszagú lehelet, izzadás, hajhullás és a körmök törékenysége tartozik.

Adagolás:

A legtöbb táplálkozástudományi szakember egyetért abban, hogy az optimális szelénfogyasztásnak hosszú távon napi 100, illetve 200 μg közé kell esnie. Ennél többet, de legfeljebb 600 μg-ot csak rövid ideig, vírusfertőzések kezeléséhez, illetve a rák gyógyításához szabad használni.

Használati útmutató:

Az E-vitamin nagymértékben fokozza a szelén hatását, ezért szívbetegek a szelénpótlás mellett E-vitaminban gazdag táplálékot fogyasszanak.

Szelén tartalmú élelmiszerek:

Szelén a legnagyobb mennyiségben a brazildióban, a tenger gyümölcseiben, a szárnyasok húsában és a vöröshúsokban található. A gabonafélék, különösen a zab és a barna rizs is jelentős mennyiségű szelént tartalmaznak.

Már egyetlenegy brazildiószem is 120 μg szelént tartalmaz, amely 10-szer több, mint bármely élelmiszer szeléntartalma, és mintegy kétszerese a naponta elfogyasztásra ajánlott szelénmennyiségnek.

Figyelmeztetés:

Az ajánlott mennyiséget soha ne lépje túl: némelyeknél a szelén hosszú távú szedése – még ha csak napi 900 μg-ról van is szó – súlyos mellékhatásokat, például bőrkiütést, émelygést, fáradtságérzetet, hajhullást, körömdeformálódást és depressziót is okozhat.

További cikkek vitamin, ásványianyag és nyomelem témában: IDEKATT