Currypor elkészítése házilag, konyhánkban.
A currypor
A currypor (amit magyarul körinek szoktunk ejteni és nem összekeverendő a kari levéllel amit szintén currynek hívnak) – nem indiai fűszer.
A gyarmati szolgálatból hazatérő angolok kísérletezték ki, hogy milyen alapfűszerek vegyítésével érhetnek el egy olyan „indiai” ízt, amit bármikor levehetnek a kis polcról és rászórhatnak az ételükre, ha megtámadja őket a nosztalgia.
A currypor pontosan erre jó: erőfeszítés és gondolkodás nélkül rászórhatjuk az ételre, és „olyan indiaias” lesz tőle az íze.
A curry az egyik legtöbbet használt fűszerkeverék amit manapság az „indiai” ételekhez használnak. A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz.
Ezt akár mi magunk is elkészíthetjük a fűszer alapanyagaiból.
Hozzávalók
- 2 tk. fahéj
- 6 ek. koriandermag
- 1 tk. szárított, porrá zúzott kókuszreszelék
- 1 tk. kapormag
- 10-15 szem rizs
- 1 tk. mustármag
- 2 tk. csípős paprika szárított magja
- 3 tk. római kömény
- 1 tk lepkeszeg mag
Vastag falú serpenyőben szárítsuk és pirítsuk világosbarnára az első négy fűszert.
Adjuk hozzá az összes hozzávalót és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára.
Zúzzuk porrá, tegyük jól zárható üvegbe.