Currypor elkészítése házilag, konyhánkban.

A currypor

 

A currypor (amit magyarul körinek szoktunk ejteni és nem összekeverendő a kari levéllel amit szintén currynek hívnak) – nem indiai fűszer.

A gyarmati szolgálatból hazatérő angolok kísérletezték ki, hogy milyen alapfűszerek vegyítésével érhetnek el egy olyan „indiai” ízt, amit bármikor levehetnek a kis polcról és rászórhatnak az ételükre, ha megtámadja őket a nosztalgia.

A currypor pontosan erre jó: erőfeszítés és gondolkodás nélkül rászórhatjuk az ételre, és „olyan indiaias” lesz tőle az íze.

A curry az egyik legtöbbet használt fűszerkeverék amit manapság az „indiai” ételekhez használnak. A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz.

Ezt akár mi magunk is elkészíthetjük a fűszer alapanyagaiból.

 

Hozzávalók

 

Vastag falú serpenyőben szárítsuk és pirítsuk világosbarnára az első négy fűszert.

Adjuk hozzá az összes hozzávalót és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára.

Zúzzuk porrá, tegyük jól zárható üvegbe.

 

 

 

A szerző