A koriander mag segít az egészség megőrzésében? Te sem gondoltad, ugye?
Koriander, koriander mag az anti-allergén szuperfűszer
A koriander magvak használata igen elterjedt az indiai és a mexikói konyhában.
Használhatjuk egészben is, ám általában meg szokták őrölni.
Hűtő hatású, édes és a fanyar ízzel rendelkezik.
A koriander ájurvédikus szemszögből
A koriander tridóshás fűszer, azaz mindhárom dóshára egyensúlyozó hatást fejt ki, így az ájurvéda különösen nagyra értékeli.
Az ájurvédikus szövegek szerint jót tesz az emésztésnek, megindítja az étvágyat, segít megbirkózni az allergiával és segédkezik a vér megtisztításában.
Olyan ájurvédikus fűszerekkel társítható, mint az őrölt kurkuma, római kömény, paprika, cayenne-i bors és édeskömény.
Erős aromával rendelkezik, mely legjobban akkor érvényesül, ha frissen megőröljük egy mozsárban vagy fűszerdarálóban.
A növények és a virágpor sokak számára az allergia forrását jelentik.
Ám vannak olyan növények, amelyek értékes és gyógyhatású vegyületeikkel pontosan az allergiával való megbirkózást támogatják.
A koriander mag, szár, és levél felhasználása
Az egyik ilyen növény a koriander, melynek leveleit és zsenge szárát friss zöldfűszerként használják, magját pedig, egészben vagy őrölve, szárított fűszerként.
A koriander magja és zöldje egyaránt hatékonyan segíti az emésztést.
Az ájurvéda szerint az allergia oka a nem megfelelő emésztés, valamint az áma (salakanyagok) felhalmozódása a szervezetben, amely meggyengíti az immunrendszert és megzavarja a test válaszmechanizmusait.
A koriander mindkét formája az emésztést támogatva segít megszüntetni az allergia kiváltó okát.
A koriander zöldjét finomra vágva használhatjuk zöldség- és bableveshez, főtt zöldségekhez és rizses ételekhez.
Finomra vágott zsenge szárával ízesíthetünk leveseket és ragukat, a frissen őrölt koriander magot más fűszerekkel együtt zöldséges és gabonaételek elkészítésénél alkalmazhatjuk.
A magyar konyhában is egyre inkább kezd elterjedni a használata, egyelőre azonban leginkább az egyszerűbb ételek – például levesek – ízesítésére használják.
Érdemes „kísérletezni” felhasználásával.
A házi fűszernövénykertek könnyen, és egyszerűen szaporítható lakója.
Forrás: Tradícionális India