2022. december 16. péntek | dr Jung Andrea Currypor elkészítése házilag, konyhánkban. A currypor A currypor (amit magyarul körinek szoktunk ejteni és nem összekeverendő a kari levéllel amit szintén currynek hívnak) – nem indiai fűszer. A gyarmati szolgálatból hazatérő angolok kísérletezték ki, hogy milyen alapfűszerek vegyítésével érhetnek el egy olyan „indiai” ízt, amit bármikor levehetnek a kis polcról és rászórhatnak az ételükre, ha megtámadja őket a nosztalgia. A currypor pontosan erre jó: erőfeszítés és gondolkodás nélkül rászórhatjuk az ételre, és „olyan indiaias” lesz tőle az íze. A curry az egyik legtöbbet használt fűszerkeverék amit manapság az „indiai” ételekhez használnak. A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Ezt akár mi magunk is elkészíthetjük a fűszer alapanyagaiból. Hozzávalók 2 tk. fahéj 6 ek. koriandermag 1 tk. szárított, porrá zúzott kókuszreszelék 1 tk. kapormag 10-15 szem rizs 1 tk. mustármag 2 tk. csípős paprika szárított magja 3 tk. római kömény 1 tk lepkeszeg mag Vastag falú serpenyőben szárítsuk és pirítsuk világosbarnára az első négy fűszert. Adjuk hozzá az összes hozzávalót és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Zúzzuk porrá, tegyük jól zárható üvegbe. Forrás: Tradícionális India