A rebarbara kompót egy kevéssé közismert étel, csakúgy, mint maga a gyümölcsként használt zöldség is: a rebarbara. A fanyar, jellegzetes ízű rebarbara a tavasz meghatározó “gyümölcse”.

Természetesen a rebarbara inkább zöldség, mint gyümölcs, de az étkezés szempontjából inkább úgy használják mintha gyümölcs lenne. Szinte minden éghajlaton az összes többi gyümölcsöt megelőzve terem,így tökéletes hozzávalója egy tavaszi desszertnek. Ebben a receptben a rebarbara fanyar íze párosul a csípős gyömbérrel és az édes agave sziruppal a szenzációs ízkombináció kedvéért.


rebarbara kompót

A rebarbara gyógyhatása

A rebarbara előnye, hogy kiváló kálium forrás. A rebarbarát a jellegzetes, erőteljesen savanyú íze miatt sok cukorral, sziruppal főzik. Jó hír, hogy a főzéssel a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok többsége megmarad.

A rebarbara sok mangánt és C vitamint tartalmaz.

A hasmenés ellen igen hatásos. Kisebb mennyiségben fogyasztva étvágyjavító hatású.

Amire ügyelni szükséges

  • A benne lévő oxálsav gátolja a kalcium és a vas felszívódását.
  • Ízületi gyulladásos és köszvényes betegeknél súlyosbíthatja az ízületi fájdalmakat.
  • Elősegítheti a vesekőképződést.
  • A levelei mérgezőek, csak a szára ehető.
  • A rebarbarát nem szabad alumínium edényben főzni, a fém ugyanis reakcióba lép a lében található savakkal és más vegyületekkel!

Hozzávalók 4-6 személyre a rebarbara kompót receptjéhez

  • 70 dkg friss rebarbaraszár kb. 3 cm-es darabokra vágva.
  • ¼-½ csésze agave szirup,vagy méz
  • 2 ek. frissen facsart narancslé
  • 1 ek. nyílgyökér keményítő (szükség szerint más keményítővel helyettesíthető: pl. rizs, kukorica, burgonya keményítők)
  • ½ -1 tk. frissen reszelt gyömbér
  • 1 tk. narancshéj
  • 1 csipet só

 

A rebarbara kompót elkészítése

Tegyük a rebarbara darabokat és az agave szirupot egy 2 literes lábasba.

Egy kis tálban keverjük össze a narancslevet a keményítővel. Ezt adjuk hozzá a lábasban lévő rebarbarához és a sziruphoz, tegyük bele a többi hozzávalót is és finoman keverjük össze.

A tűzhelyet állítsuk a közepesnél magasabb hőfokra. Lassú tűzön, fedő nélkül főzzük 5-6 percig. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert ha túlfő, akkor nagyon pépes lesz.

Tegyük a kompótot egy üvegtálba és hűtsük ki a hűtőben!

Szervírozáshoz kanalazzuk a hideg kompótot kis tálakba. Ízlés szerint kerülhet még rá néhány szelet eper és egy kis menta.

A szerző