A rebarbara kompót egy kevéssé közismert étel, csakúgy, mint maga a gyümölcsként használt zöldség is: a rebarbara. A fanyar, jellegzetes ízű rebarbara a tavasz meghatározó “gyümölcse”.
Természetesen a rebarbara inkább zöldség, mint gyümölcs, de az étkezés szempontjából inkább úgy használják mintha gyümölcs lenne. Szinte minden éghajlaton az összes többi gyümölcsöt megelőzve terem,így tökéletes hozzávalója egy tavaszi desszertnek. Ebben a receptben a rebarbara fanyar íze párosul a csípős gyömbérrel és az édes agave sziruppal a szenzációs ízkombináció kedvéért.
A rebarbara gyógyhatása
A rebarbara előnye, hogy kiváló kálium forrás. A rebarbarát a jellegzetes, erőteljesen savanyú íze miatt sok cukorral, sziruppal főzik. Jó hír, hogy a főzéssel a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok többsége megmarad.
A rebarbara sok mangánt és C vitamint tartalmaz.
A hasmenés ellen igen hatásos. Kisebb mennyiségben fogyasztva étvágyjavító hatású.
Amire ügyelni szükséges
- A benne lévő oxálsav gátolja a kalcium és a vas felszívódását.
- Ízületi gyulladásos és köszvényes betegeknél súlyosbíthatja az ízületi fájdalmakat.
- Elősegítheti a vesekőképződést.
- A levelei mérgezőek, csak a szára ehető.
- A rebarbarát nem szabad alumínium edényben főzni, a fém ugyanis reakcióba lép a lében található savakkal és más vegyületekkel!
Hozzávalók 4-6 személyre a rebarbara kompót receptjéhez
- 70 dkg friss rebarbaraszár kb. 3 cm-es darabokra vágva.
- ¼-½ csésze agave szirup,vagy méz
- 2 ek. frissen facsart narancslé
- 1 ek. nyílgyökér keményítő (szükség szerint más keményítővel helyettesíthető: pl. rizs, kukorica, burgonya keményítők)
- ½ -1 tk. frissen reszelt gyömbér
- 1 tk. narancshéj
- 1 csipet só
A rebarbara kompót elkészítése
Tegyük a rebarbara darabokat és az agave szirupot egy 2 literes lábasba.
Egy kis tálban keverjük össze a narancslevet a keményítővel. Ezt adjuk hozzá a lábasban lévő rebarbarához és a sziruphoz, tegyük bele a többi hozzávalót is és finoman keverjük össze.
A tűzhelyet állítsuk a közepesnél magasabb hőfokra. Lassú tűzön, fedő nélkül főzzük 5-6 percig. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert ha túlfő, akkor nagyon pépes lesz.
Tegyük a kompótot egy üvegtálba és hűtsük ki a hűtőben!
Szervírozáshoz kanalazzuk a hideg kompótot kis tálakba. Ízlés szerint kerülhet még rá néhány szelet eper és egy kis menta.