2021. november 5. péntek | Karsai Judit A spenóttal és márványsajttal sült tök pikáns és egyedi fogás. A sült tök édeskés ízét hatásosan emeli ki a pikáns gorgonzola sajt. A recept kisméretű makk tököt, vagy a manapság divatos Hokkaido tököt írja elő, de bármilyen édes húsú sütőtökből elkészíthetjük. A sütőtök élettani hatásai A sütőtök jó béta-karotin forrás és megfelelő E-vitamin forrás. Kiemelkedően fontos a vegetáriánusok étrendjében, akik nem fogyasztanak A-vitamint tartalmazó állati eredetű termékeket. A béta-karotin antioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros hatása ellen. A sütőtök könnyen emészthető, és ritkán okoz allergiát, ezért csecsemők számára a tej mellett kiegészítő táplálékként ajánlható. Sült tök hozzávalói 4 személyre 4 db kisebb tök 25 dkg zsenge spenót 20 dkg gorgonzola sajt felszeletelve 3 ek. fokhagymával ízesített olívaolaj só, őrölt fekete bors Sült tök elkészítése Melegítsük elő a sütőt 190 ℃-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Vágjuk le a tökök fejét és a belsejükből kanállal távolítsuk el a magokat. Vágott felükkel felfelé tegyük őket egy tepsibe és öntözzük meg az olaj kétharmadával. Ízesítjük sóval, borssal majd süssük puhára (30-40 perc). A maradék olajat forrósítsuk fel egy nagy serpenyőben. Tegyük bele a spenótot és közepes lángon fonnyasszuk meg (2-3 perc). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd 4 adagra osztva rakjuk a tökökre. A tetejére jön a sajt. Tegyük a tepsit 10 percre vissza sütőbe, hogy a sajt megolvadjon. Kevés borssal meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk! A szerző Karsai Judit See author's posts