A spenóttal és márványsajttal sült tök pikáns és egyedi fogás.

A sült tök édeskés ízét hatásosan emeli ki a pikáns gorgonzola sajt.  A recept kisméretű makk tököt, vagy a manapság divatos Hokkaido tököt írja elő, de bármilyen édes húsú sütőtökből elkészíthetjük.

A sütőtök élettani hatásai

A sütőtök jó béta-karotin forrás és megfelelő E-vitamin forrás.

Kiemelkedően fontos a vegetáriánusok étrendjében, akik nem fogyasztanak A-vitamint tartalmazó állati eredetű termékeket. A béta-karotin antioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros hatása ellen.

A sütőtök könnyen emészthető, és ritkán okoz allergiát, ezért csecsemők számára a tej mellett kiegészítő táplálékként ajánlható.

Sült tök hozzávalói 4 személyre

 

Sült tök elkészítése

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 ℃-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Vágjuk le a tökök fejét és a belsejükből kanállal távolítsuk el a magokat. Vágott felükkel felfelé tegyük őket egy tepsibe és öntözzük meg az olaj kétharmadával. Ízesítjük sóval, borssal majd süssük puhára (30-40 perc).
  2. A maradék olajat forrósítsuk fel egy nagy serpenyőben. Tegyük bele a spenótot és közepes lángon fonnyasszuk meg (2-3 perc). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd 4 adagra osztva rakjuk a tökökre.
  3. A tetejére jön a sajt. Tegyük a tepsit 10 percre vissza sütőbe, hogy a sajt megolvadjon. Kevés borssal meghintve tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!