Egy különlegesen finom saláta dresszing receptet mutatunk most be. Vörös áfonyából készíthetjük, és bármilyen őszi-téli, vagy akár más évszakbeli salátához is megállja a helyét. A vörösáfonya gyógyhatású növény, melynek a termesztésével magunk is megpróbálkozhatunk.

Milyen betegségek kezelésére jó a vörösáfonya és ez a különleges saláta dresszing?

A vörösáfonya a rokonaihoz, a fekete áfonyához és a tőzegáfonyához hasonlóan különféle gyógyhatásokkal rendelkezik.

A vörös áfonya alapvetően a húgyutak betegségeinek ellenszere. Alkalmas felfázás, húgycsőgyulladás kezelésére. Használatos még reuma, köszvény, köhögés ellen is. Ha ilyen betegségekkel küzdünk, akkor érdemes az étrendünkbe beiktatni ezt a finom gyümölcsöt.

vörös áfonya, saláta dresszing

Hogyan termeszthetjük magunk is a kertünkben a vörösáfonyát?

A vörös áfonya önbeporzó növény. Mégis, ha két különböző egyedet választunk, a keresztbe porzás révén nagyobb terméshozamra és méretesebb bogyókra számíthatunk.

A vörös áfonya a savanyú talajt kedveli. Azért, hogy a növényünk a lehető legjobban érezze magát, az ültetés előkészítéseként javítsuk fel a talajt tőzegmohával vagy fenyőkéreggel.

Az első évben a növényünket rendszeresen locsolnunk kell. Nem szabad hagyni, hogy a földje két öntözés között kiszáradjon. A teljes meggyökeresedést követően a vízigénye körülbelül a felére csökken. A rendszeres öntözés azonban a mi éghajlatunkon még ekkor is elengedhetetlen.

A vörös áfonya bokor 4-5 év várakozást követően fordul termőre.

A bogyókat az első kemény fagyokat követően tudjuk leszüretelni.

 

A gyümölcsöket – mivel késői érésűek, így az éhező állatok számára kívánatos csemegét jelentenek – mindenképpen védenünk kell a bogyót a hidegben fogyasztani vágyó madaraktól és más állatoktól.

 

Krémes vörösáfonyás saláta dresszing

Hozzávalók: 

  • 2 tk. extra szűz olíva olaj
  • 2 fej finomra vágott mogyoró hagyma
  • 1 csésze friss megmosott vörös áfonya (egy éjszakára beáztatott és lecsöpögtetett szárított vörösáfonyát is használhatunk, ha nincsen friss)
  • ¼ csésze frissen facsart narancslé
  • ¼ csésze víz
  • 3 ek. balzsamecet
  • ¼ csésze extra szűz olivaolaj
  • 3-4 ek. juharszirup
  • 1 tk.narancshéj
  • ½ tk. tengeri só

 

Elkészítés:

  1. Egy közepesnél valamivel magasabb hőfokra hevített kis serpenyőben, a teáskanál olivaolajon addig dinszteljük a hagymát, amíg meg nem puhul.
  2. Hozzáadjuk a vörös áfonyát és addig dinszteljük, amíg puha nem lesz.
  3. A többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük és magas fokozaton krémesre turmixoljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!