2021. november 19. péntek | Karsai Judit Egy különlegesen finom saláta dresszing receptet mutatunk most be. Vörös áfonyából készíthetjük, és bármilyen őszi-téli, vagy akár más évszakbeli salátához is megállja a helyét. A vörösáfonya gyógyhatású növény, melynek a termesztésével magunk is megpróbálkozhatunk. Milyen betegségek kezelésére jó a vörösáfonya és ez a különleges saláta dresszing? A vörösáfonya a rokonaihoz, a fekete áfonyához és a tőzegáfonyához hasonlóan különféle gyógyhatásokkal rendelkezik. A vörös áfonya alapvetően a húgyutak betegségeinek ellenszere. Alkalmas felfázás, húgycsőgyulladás kezelésére. Használatos még reuma, köszvény, köhögés ellen is. Ha ilyen betegségekkel küzdünk, akkor érdemes az étrendünkbe beiktatni ezt a finom gyümölcsöt. Hogyan termeszthetjük magunk is a kertünkben a vörösáfonyát? A vörös áfonya önbeporzó növény. Mégis, ha két különböző egyedet választunk, a keresztbe porzás révén nagyobb terméshozamra és méretesebb bogyókra számíthatunk. A vörös áfonya a savanyú talajt kedveli. Azért, hogy a növényünk a lehető legjobban érezze magát, az ültetés előkészítéseként javítsuk fel a talajt tőzegmohával vagy fenyőkéreggel. Az első évben a növényünket rendszeresen locsolnunk kell. Nem szabad hagyni, hogy a földje két öntözés között kiszáradjon. A teljes meggyökeresedést követően a vízigénye körülbelül a felére csökken. A rendszeres öntözés azonban a mi éghajlatunkon még ekkor is elengedhetetlen. A vörös áfonya bokor 4-5 év várakozást követően fordul termőre. A bogyókat az első kemény fagyokat követően tudjuk leszüretelni. A gyümölcsöket – mivel késői érésűek, így az éhező állatok számára kívánatos csemegét jelentenek – mindenképpen védenünk kell a bogyót a hidegben fogyasztani vágyó madaraktól és más állatoktól. Krémes vörösáfonyás saláta dresszing Hozzávalók: 2 tk. extra szűz olíva olaj 2 fej finomra vágott mogyoró hagyma 1 csésze friss megmosott vörös áfonya (egy éjszakára beáztatott és lecsöpögtetett szárított vörösáfonyát is használhatunk, ha nincsen friss) ¼ csésze frissen facsart narancslé ¼ csésze víz 3 ek. balzsamecet ¼ csésze extra szűz olivaolaj 3-4 ek. juharszirup 1 tk.narancshéj ½ tk. tengeri só Elkészítés: Egy közepesnél valamivel magasabb hőfokra hevített kis serpenyőben, a teáskanál olivaolajon addig dinszteljük a hagymát, amíg meg nem puhul. Hozzáadjuk a vörös áfonyát és addig dinszteljük, amíg puha nem lesz. A többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük és magas fokozaton krémesre turmixoljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá! A szerző Karsai Judit See author's posts