Barion Pixel

A rokfortos körte saláta egy igazi őszi étel.

Érdemes kipróbálni, nemcsak gurmanoknak.

Nézzük meg, hogy milyen jótékony egészségügyi hatása van az egyes hozzávalóknak.

körte, gyümölcs

A körte jótékony hatásai

A körte előnye, hogy sok természetes cukor van benne. Ezen kívül a rostanyagok, a C-vitamin és a kálium megfelelő forrása.

Egy körte átlagosan 60-70 kcal energiát tartalmaz, jobbára természetes gyümölcscukor formájában, így gyorsan és jól felhasználható energiaforrás. E mellett megfelelő C-vitamin forrás, bár 4-5 db-ot is meg kell enni belőle ahhoz, hogy egy felnőtt egész napi szükségletét fedezze.

A körte azon gyümölcsök közé tartozik, melyek a legritkább esetben váltanak ki allergiát és jóformán bárki bátran fogyaszhatja. A körte kálium tartalmánál fogva szerepet játszhat a magas vérnyomás szabályozásában.

Tartalmaz jótékony hatású oldékony rostanyagokat is (pektineket).

A dió jótéteményei

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint Yang erősítő és melegítő gyógynövény, és mint ilyen mélyebben és melegebben hat, mint a Qi erősítők. Kifejezett étel-gyógyszerként is számontartják. Hideg, vagy Yang Hiány kórképek esetén – különösen a téli hónapokban – jó szolgálatot tesz az ételhez közvetlenül is keverve. A HKO szerint a diót (dióbelet) rendszeresen fogyaszthatják azok, akiknek gyenge a Tüdejük, Veséjük és ez Hideg kórképpel jár együtt. A Hagyományos Kínai Orvoslás szerinti minősége: Édes íz, Meleg energia. Az érintett csatornák: Tüdő, Vese, Vastagbél.

A HKO szerinti gyógyhatása: Erősíti a Vesét (Lumbális fájdalmak, gyenge térdek, gyakori vizelés) Stabilizálja a Tüdőt (Hideg típusú nehézlégzés, köhögés esetén) Nedvesíti a Beleket (Szárazság okozta székrekedés esetén).

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő, csökkenti a vércukorszintet, hashajtó, erősítő hatású, feloldja a húgyköveket.

A HKO szerinti adagolása: 9-20 g naponta (egyes források szerint: 9-30 gramm).

A szárzeller, mint csodanövény

A szárzellernek egy egész cikket szenteltünk, melyet az alábbi gombra kattinva lehet elérni.

ZELLERLÉ GYÓGYHATÁSAI

 

Rokfortos körte saláta receptje

 

Hozzávalók 4 személyre

 • 4 érett körte
 • 12 dkg rokfort
 • 1 ek. balzsamecet
 • 2 szár szárzeller
 • 10 dkg dió
 • 2 ek. olívaolaj
 • só, őrölt fekete bors

 

Rokfortos körte saláta elkészítés:

 1. A körtét vágjuk négyfelé és távolítsuk el a magházat a magokkal együtt. A negyedeket vágjuk vékony szeletekre, és rendezzük el egy tálon.
 2. A sajtot vágjuk egész vékony szeletekre és rakjuk rá a körtét.
 3. A szárzellert daraboljuk fel, és a nagyra darabolt dióval együtt tegyük a tálra.
 4. Keverjük össze a hozzávalókat finoman (éppen csak egyszer-kétszer, hogy a rokfort sajt ne kenődjön el).
 5. Mixeljük az olajat az ecettel, és öntözzük meg a salátát.
 6. Ízesítsük sóval, borssal.

 

balzsamecet, vinaigrette öntet

TIPP

Az észak-olaszországi Modenából származó sötét színű balzsamecetnek jellegzetes, mégis lágy íze van, ma már nem számít ritkaságnak, sok helyen beszerezhető.

A szerző