A zeller (szárzeller), és a zellerlé jótékony hatásainak sora igen szerteágazó, annak ellenére, hogy a hatóanyagok felfedezése még sok tudományos kutatást igényel.

A zellerlé és gyógyhatása ugyanis nem kapott eddig kellő figyelmet a tudománytól. Ráadásul a megvalósult kutatások is egy kalap alá veszik a zellerlét a szárzellerrel. Pedig a gyógynövénykivonat, a zellerlé meghaladja a szárzeller jótékony hatásait.

Hogyan szedjük?

A zellerlé készítésére a legalkalmasabb a szárzeller. A szárzellerből készített zellerlé ajánlott terápiás mennyisége napi kb. 500 ml körül van. Nem készült ugyanakkor még szakértői tanulmány arról, hogy milyen hatásai vannak a napi 480 ml, éhgyomorra fogyasztott friss zellerlének. Egy ilyen tanulmány csakis abban az esetben lehetne bizonyító erejű, ha csupán friss, nem manipulált zellert tartalmazná.

Sokszor próbálkoznak olyan kutatásokkal, melyek a kettős vak vizsgálat módszerével dolgoznak. Ennek érdekében a zellerlé ízét különféle adalékanyagokkal elfedik, hogy a résztvevők ne tudhassák, hogy mit is kaptak. Vannak olyan vélemények, mely szerint a zeller ízének „maszkírozása”, illetve a zellerkivonat-tabletta jelentősen csökkenti a zellerlé hatékonyságát, az ilyen kutatások tehát nem relevánsak.

Egyes, már esetleg elvégzett tanulmányok eredményeinek megbízhatósága attól függ, hogy betartották-e a standardokat a kutatás során.

zellerlé

Anthony William szerint az alábbi pozitív hatásai vannak a zellerlé fogyasztásának.


Kofaktor mikronyomelemek

A név arra utal, hogy ezek a mikronyomelemek segítő tényezőkként működnek. A máj ezek segítségével védekezik a kórokozókkal, például a Streptococcus-szal szemben.

Elektrolitok

Szervezetünk elektromosság működteti, ezért olyan fontosak az elektrolitok, melyekben az elektromosság szabadon áramlik.

Minden funkció sejtek közötti kommunikációjához, például az oxigénfelvételhez, vagy akár a gondolkodáshoz is szükségesek az elektrolitok.

A zellerlé alapvető elektrolitforrás. Élő, teljes elektrolitok; teljes és befejezett nátrium klasztersók találhatók benne.

Növényi hormonok

Sokan meggyógyulnak a zellerlé segítségével, amiben fontos szerepet játszanak egy bizonyos, benne található növény hormon, amely még felfedezésre vár.

Ez a hormon táplálja és feltölti az endokrin rendszer minden belső elválasztású mirigyét: a hasnyálmirigyet, a hipotalamuszt, az agyalapi mirigyet, a tobozmirigyet, a pajzsmirigyet és a mellékvesét.

Ezért segíthet a zellerlé az autoimmun rendellenességeknél, ahol hormonális kihívások is adódnak.

Egy másik növényi hormon, amelyet a zellerlé tartalmaz, az ember szaporító szervrendszerét erősíti, egyensúlyba hozva a nők és a férfiak hormontermelését.

Emésztőenzimek

A zellerlében különlegesen működő emésztőenzimek találhatók. Ezek nem az étel lebontására koncentrálnak, hanem pH-változás aktiválta kapszulákként dolgoznak a vékonybélben.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok feladata, hogy eltávolítsák a szervezetből a toxikus nehézfém-lerakódásokra telepedett zsírfelhalmozódást.

A fémek oxidálódni, rozsdásodni kezdenek ezekben az egyvelegekben, így az Epstein-Barr-vírus (EBV), az övsömör, a humán herpeszvírus 6 (HHV6) és sok más vírus is, az agyat elérve betegséget okozó kórokozó üzemanyagává válhat. Ezek egy részét azután autoimmun betegségként diagnosztizálják.

A romboló töltést semlegesítik a zellerlé egyedülálló antioxidánsai, még hatékonyabban állítják le az oxidációt.

C-vitamin

Ez a zöldség több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, a paradicsom vagy a brokkoli. A zellerben lévő C-vitamin-variáns egyedi, felhasználhatóságához nincs szükség a májban zajló metilációs folyamatra.

Ezért a zellerlé C-vitaminja oly mértékben serkenti az immunrendszert, ahogyan egyik társa sem.

Prebiotikus faktor

A prebiotikus élelmiszerek kiéheztetik a haszontalan baktériumokat, gátolva azok üzemanyag-ellátását. Kivétel ez alól a zellerlé, mely Anthony William szerint ezen felül még gyengíti és elpusztítja ezeket a baktériumokat.

Anthony William szerint amire szintén csak a zeller képes, az a jó baktériumok táplálása a lebontott baktériumokkal. Utóbbiak telítődnek klasztersókkal, így a jó baktériumok felfalhatják őket.

Bioaktív víz

A zellerlé nagyobb része víz, mondahatnánk lekicsinylően. Pedig egy élő, lélegző italról van szó, amelyben bioaktív víz található.

Sokkal értékesebb, más minőségű víz ez, mint amiben nincs zeller. Ahogyan a vérünkben lévő víz sem olyan, mint a tó vize, vagy a csapvíz, hanem az életerő szerves része.

A zellerlé információkat, nyomelemeket, nátrium klasztersókat tartalmaz és sokkal jobb élettani hatásokkal rendelkezik, mint a sima víz.


A zellerlé pozitív hatásai

  • Időskori cukorbetegség javítása, a vércukorszint és az inzulinszint helyreállítása.
  • Fájdalmas, görcsös menstruáció fiatal nők esetében.
  • Gyulladásellenes és reumaellenes hatású.
  • Inzulin rezisztencia esetén is hatásos.
  • Testsúlycsökkenés: a zellerlét gyakran használják a fogyókúrés terápiák során.
  • Méreganyagok eltávolítása a szervezetből, detoxifikálás.
  • Mellékvese kimerültség, stressz, gyengeség
  • Szaporító szervrendszer zavarai
  • Ciszták
  • Endometrózis
  • Fibrómák
  • Humán papillomavírus (HPV)
  • Meddőség
  • Kismedencei gyulladás
  • Álmatlanság
  • Policisztás ovárium szindróma (PCOS)
  • Alzheimer-kór
  • Anyagcsere problémák
  • Autoimmun betegségek
  • Lyme-kór
  • Fibromialgia
  • Reumás ízületi gyulladás
  • Szklerózis multiplex
  • Dermatitisz
  • Ekcéma, pikkelysömör, rosacea
  • Vitiligo
  • Egyensúlyproblémák
  • Epekő
  • Fejfájás, migrén
  • Fülzúgás
  • Fogyás
  • Hajhullás, kopaszodás
  • Hasmenés
  • Hipertónia
  • Magas koleszterinszint
  • Pajzsmirigyproblémák
  • Szemproblémák
  • Vesekő

Mellékhatások

Bár Anthony William: Csodatévő zeller című népszerűsítő könyvében semmilyen mellékhatást nem említ, és kizárólag a gyógynövény pozitív hatásairól számol be, a kutatások számos mellékhatásról is beszámoltak.

Hozzátesszük, hogy mint minden gyógynövénynél a mellékhatások egyéni érzékenységtől is függhetnek.

Esetleges mellékhatások

 


A pozitív hatásokra vonatkozó részeket Anthony William Csodatévő zeller című munkája nyomán írtuk meg.

Saját személyes véleményem és tapasztalataim alaján a hosszú ideig tartó, egyoldalú, harmoniátlan kúrák, diéták általában mindig a szervezet felborulásához vezetnek. Ennek figyelembevételével a zellerlé fogyasztását rövid ideig, kúraszerűen, vagy alkalomszerűen javasoljuk!

A szerző