A zeller (szárzeller), és a zellerlé jótékony hatásainak sora igen szerteágazó, annak ellenére, hogy a hatóanyagok felfedezése még sok tudományos kutatást igényel.
A zellerlé és gyógyhatása ugyanis nem kapott eddig kellő figyelmet a tudománytól. Ráadásul a megvalósult kutatások is egy kalap alá veszik a zellerlét a szárzellerrel. Pedig a gyógynövénykivonat, a zellerlé meghaladja a szárzeller jótékony hatásait.
Hogyan szedjük?
A zellerlé készítésére a legalkalmasabb a szárzeller. A szárzellerből készített zellerlé ajánlott terápiás mennyisége napi kb. 500 ml körül van. Nem készült ugyanakkor még szakértői tanulmány arról, hogy milyen hatásai vannak a napi 480 ml, éhgyomorra fogyasztott friss zellerlének. Egy ilyen tanulmány csakis abban az esetben lehetne bizonyító erejű, ha csupán friss, nem manipulált zellert tartalmazná.
Sokszor próbálkoznak olyan kutatásokkal, melyek a kettős vak vizsgálat módszerével dolgoznak. Ennek érdekében a zellerlé ízét különféle adalékanyagokkal elfedik, hogy a résztvevők ne tudhassák, hogy mit is kaptak. Vannak olyan vélemények, mely szerint a zeller ízének „maszkírozása”, illetve a zellerkivonat-tabletta jelentősen csökkenti a zellerlé hatékonyságát, az ilyen kutatások tehát nem relevánsak.
Egyes, már esetleg elvégzett tanulmányok eredményeinek megbízhatósága attól függ, hogy betartották-e a standardokat a kutatás során.
Anthony William szerint az alábbi pozitív hatásai vannak a zellerlé fogyasztásának.
Kofaktor mikronyomelemek
A név arra utal, hogy ezek a mikronyomelemek segítő tényezőkként működnek. A máj ezek segítségével védekezik a kórokozókkal, például a Streptococcus-szal szemben.
Elektrolitok
Szervezetünk elektromosság működteti, ezért olyan fontosak az elektrolitok, melyekben az elektromosság szabadon áramlik.
Minden funkció sejtek közötti kommunikációjához, például az oxigénfelvételhez, vagy akár a gondolkodáshoz is szükségesek az elektrolitok.
A zellerlé alapvető elektrolitforrás. Élő, teljes elektrolitok; teljes és befejezett nátrium klasztersók találhatók benne.
Növényi hormonok
Sokan meggyógyulnak a zellerlé segítségével, amiben fontos szerepet játszanak egy bizonyos, benne található növény hormon, amely még felfedezésre vár.
Ez a hormon táplálja és feltölti az endokrin rendszer minden belső elválasztású mirigyét: a hasnyálmirigyet, a hipotalamuszt, az agyalapi mirigyet, a tobozmirigyet, a pajzsmirigyet és a mellékvesét.
Ezért segíthet a zellerlé az autoimmun rendellenességeknél, ahol hormonális kihívások is adódnak.
Egy másik növényi hormon, amelyet a zellerlé tartalmaz, az ember szaporító szervrendszerét erősíti, egyensúlyba hozva a nők és a férfiak hormontermelését.
Emésztőenzimek
A zellerlében különlegesen működő emésztőenzimek találhatók. Ezek nem az étel lebontására koncentrálnak, hanem pH-változás aktiválta kapszulákként dolgoznak a vékonybélben.
Antioxidánsok
Az antioxidánsok feladata, hogy eltávolítsák a szervezetből a toxikus nehézfém-lerakódásokra telepedett zsírfelhalmozódást.
A fémek oxidálódni, rozsdásodni kezdenek ezekben az egyvelegekben, így az Epstein-Barr-vírus (EBV), az övsömör, a humán herpeszvírus 6 (HHV6) és sok más vírus is, az agyat elérve betegséget okozó kórokozó üzemanyagává válhat. Ezek egy részét azután autoimmun betegségként diagnosztizálják.
A romboló töltést semlegesítik a zellerlé egyedülálló antioxidánsai, még hatékonyabban állítják le az oxidációt.
C-vitamin
Ez a zöldség több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, a paradicsom vagy a brokkoli. A zellerben lévő C-vitamin-variáns egyedi, felhasználhatóságához nincs szükség a májban zajló metilációs folyamatra.
Ezért a zellerlé C-vitaminja oly mértékben serkenti az immunrendszert, ahogyan egyik társa sem.
Prebiotikus faktor
A prebiotikus élelmiszerek kiéheztetik a haszontalan baktériumokat, gátolva azok üzemanyag-ellátását. Kivétel ez alól a zellerlé, mely Anthony William szerint ezen felül még gyengíti és elpusztítja ezeket a baktériumokat.
Anthony William szerint amire szintén csak a zeller képes, az a jó baktériumok táplálása a lebontott baktériumokkal. Utóbbiak telítődnek klasztersókkal, így a jó baktériumok felfalhatják őket.
Bioaktív víz
A zellerlé nagyobb része víz, mondahatnánk lekicsinylően. Pedig egy élő, lélegző italról van szó, amelyben bioaktív víz található.
Sokkal értékesebb, más minőségű víz ez, mint amiben nincs zeller. Ahogyan a vérünkben lévő víz sem olyan, mint a tó vize, vagy a csapvíz, hanem az életerő szerves része.
A zellerlé információkat, nyomelemeket, nátrium klasztersókat tartalmaz és sokkal jobb élettani hatásokkal rendelkezik, mint a sima víz.
A zellerlé pozitív hatásai
- Időskori cukorbetegség javítása, a vércukorszint és az inzulinszint helyreállítása.
- Fájdalmas, görcsös menstruáció fiatal nők esetében.
- Gyulladásellenes és reumaellenes hatású.
- Inzulin rezisztencia esetén is hatásos.
- Testsúlycsökkenés: a zellerlét gyakran használják a fogyókúrés terápiák során.
- Méreganyagok eltávolítása a szervezetből, detoxifikálás.
- Mellékvese kimerültség, stressz, gyengeség
- Szaporító szervrendszer zavarai
- Ciszták
- Endometrózis
- Fibrómák
- Humán papillomavírus (HPV)
- Meddőség
- Kismedencei gyulladás
- Álmatlanság
- Policisztás ovárium szindróma (PCOS)
- Alzheimer-kór
- Anyagcsere problémák
- Autoimmun betegségek
- Lyme-kór
- Fibromialgia
- Reumás ízületi gyulladás
- Szklerózis multiplex
- Dermatitisz
- Ekcéma, pikkelysömör, rosacea
- Vitiligo
- Egyensúlyproblémák
- Epekő
- Fejfájás, migrén
- Fülzúgás
- Fogyás
- Hajhullás, kopaszodás
- Hasmenés
- Hipertónia
- Magas koleszterinszint
- Pajzsmirigyproblémák
- Szemproblémák
- Vesekő
Mellékhatások
Bár Anthony William: Csodatévő zeller című népszerűsítő könyvében semmilyen mellékhatást nem említ, és kizárólag a gyógynövény pozitív hatásairól számol be, a kutatások számos mellékhatásról is beszámoltak.
Hozzátesszük, hogy mint minden gyógynövénynél a mellékhatások egyéni érzékenységtől is függhetnek.
Esetleges mellékhatások
- Ugyan nem a préselt zellerlé, hanem a zellerszár kivonat esetében, melyet egy hölgy fogyás céljára használt kimutatták, hogy pajzsmirigy-túlműködést okozott.
- Egyes kutatások szerint növeli a fényérzékenységet. Más kutatások ugyanakkor ezt megkérdőjelezik.
A pozitív hatásokra vonatkozó részeket Anthony William Csodatévő zeller című munkája nyomán írtuk meg.
Saját személyes véleményem és tapasztalataim alaján a hosszú ideig tartó, egyoldalú, harmoniátlan kúrák, diéták általában mindig a szervezet felborulásához vezetnek. Ennek figyelembevételével a zellerlé fogyasztását rövid ideig, kúraszerűen, vagy alkalomszerűen javasoljuk!
Szeretném tudni, hogy mi a különbség a szárzeller és a zeller szár között?
A sima zeller a hagyományos magyar zellergumó, amit a gumójáért használunk fel, pl. levesbe, Waldorf salátának).
A szárzeller egy másik fajta zeller, ahol a gumó kisebb és inkább a száráért hasznosítják. Ez utóbbit hívják még angol zellernek, vagy rúd zellernek is. A boltokban szárzeller néven kapható.
Üdvözlettel: dr. Jung Andrea
A szárzeller (angol zeller) és a zellergumó két különböző zöldség… A zellerszár az utóbbi zöld levelei, föld feletti hajtásai…
500 ml nagyon sok. Mennyi zellerszár kipréselése kell hozzá?
Vagy a szára is benne marad? Talán 30-40dekát préseltem ki és fél deci lett belőle! Hogy van ez?
Nekem egy csomag zellerszárbol (kb 10-12 szár lehet) kb 400ml jött ki, ugyhogy nem kell olyan sok hozza