Ez a rizskeksz recept több olyan gyógyító összetevőt is tartalmaz, mellyel tehetünk az egészségünkért. Egy különleges görög édesség, mely gluténmentes, hiszen rizsliszttel készül. Érdemes kiróbálni!
Ez a recept attól különleges, mert az összetevők között olyanok is szerepelnek, mint a kardamom és a rózsavirág víz. Nézzük meg, hogy milyen gyógyhatással rendelkeznek az egyes összetevők.
A kardamomos rizskeksz fő összetevője, a kardamom gyógyhatása
A Malabár-parton az ősidők óta fogyasztják, már a szanszkrit írások is említik. A friss Malabár kardamom aromája, formája és papagájzöld színe különleges. Kiszárított maghéja az általunk ismert legősibb fűszerek közé tartozik. Igen finom, édeskés, mégis erős aromája miatt szívesen használják currys ételek ízesítésére, valamint desszertekben és forralt borban.
A kókuszos datolyagolyó receptben zöld kardamom porított változatát használjuk. A fehér kardamom a zöld kardamom halványított változata. A fekete kardamom pedig más fajtájú, mint a zöld, vagy valódi kardamom.
Elsősorban mint emésztést javító szert (felfúvódás, rossz emésztés) alkalmazzák. Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer, fejfájás ellen is jó.
Epekő esetén csak orvosi vagy gyógyszerészi javallatra alkalmazható.
Mák gyógyhatása
A mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó egynyári növényt már kb. 5000 éve ismerik és használják. Magja élelmezési és gyógyászati célokra egyaránt hasznosítható. A növény többféle értékes fájdalomcsillapító és bódító hatású alkaloidát tartalmaz, amelyek közül a közönség előtt a morfin és a kodein az ismertebbek. Mivel kábító hatású anyagot, ópiátokat tartalmaz, ezért az alkalmazását a legtöbb országban szigorú törvényi előírásokhoz kötik. Magyarországon étkezési fogyasztása teljesen engedett. Nagyobb adagban fogyasztva (pl. mákostészta, mákos bejgli) ugyanakkor alkalmas arra, hogy az egyén a doppingteszen fennakadjon. A receptben szereplő mákszórás semmilyen káros hatással nem jár. A mákban található olajok csonterősítő hatásúak.
Rózsa gyógyhatása
Rózsavirágvizet bármelyik arab, vagy keleti fűszer boltban beszerezhetünk. A süteményen kívül használhatjuk limonádékhoz, italokhoz is.
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, évelő növény. A kerti rózsák minden faj- és színváltozatának viráglevelei alkalmasak gyógynövénynek.
Hatása erősen összehúzó. Használják bélhurut, gyomor- és bélvérzés ellen. Külsőleg (öblögetőként) mandulagyulladás és fogínysorvadás esetében is használatos.
A riszkeksz recepthez répacukor, vagy nádcukor helyett, melyek glikémiás indexe 100, használhatunk kókuszvirág cukrot is, melyek glikémiás indexe 35. Xilit is használható, de vigyázzunk vele, mert hashajtó hatású lehet!
Hozzávalók a rizskeksz recepthez:
- 1 csésze olívaolaj vagy vaj
- 1 ek. cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 ek. őrölt kardamom
- 3 csésze rizsliszt
- 2 ek. mák
Hozzávalók a sziruphoz:
- 1 csésze cukor
- ½ csésze víz
- 1 tk rózsavíz
Rizskeksz elkészítése:
A sziruphoz 5 percig forraljuk a vizet a cukorral, aztán kikapcsoljuk a tűzhelyet és beleöntjük a szirupba a rózsavizet. Egy nagyobb edényben felverjük a tojássárgáját a cukorral és az olívaolajjal. Apránként hozzáadagoljuk a rizslisztet és a szirupot. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg ragadásmentesen el nem válik a kezünktől. Másfél óra pihentetés után elkészítjük a kekszeket, megszórjuk mákkal, majd kiolajozott tepsiben mérsékelten meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Nem kell pirosra sütni, nem baj, ha sápadt.