ful A fülcsengés más néven tinnitus. Hívhatjuk fülzúgásnak is. Ez egy olyan hangérzet, melyet nem külső zaj vált ki. Az állapotot kísérő hang gyakran inkább a fütyülés érzetét keltő csikorgáshoz hasonlít. Az orvosok nem ismerik igazán a fülcsengés okát, és sokszor eredménytelen a kezelés. Nagyon sok közismert gyógynövény is alkalmas a fülcsengés kezelésére (pl. ginkó, szezám, aranygyökér, kis télizöld, paraj, poloskavész). Most azonban egy egyszerű ámde mégis különleges keleti gyógymódot szeretnék bemutatni.

A fülcsengésre az ősi ázsiai gyógyászat (ide tartozik a tibeti gyógyászat, az ősi hun, ujgur és kaukázusi gyógymódok) a szegfűszegolajat és a tisztított vajat ajánlja.

Fülcsengés esetén egy csepp szegfűszegolajat vagy meleg, tisztított vajat szükséges a fülbe csöppenteni.

A tisztított vaj az ajurvédikus gyógyászatban is ismeretes (ott ghi-nek hívják). A következőképpen készítendő:

Hevítsd fel a nyers és sótlan vajat állandó kevergetés mellett kis lángon. Nem szabad odaégnie! A felszínén képződött habot egy kanál, vagy szűrő segítségével kell leszedni. Addig kell főzni, míg a fehérje része leválik; ez az edény alján gyűlik össze. A tiszta vajat széles szájú edénybe kell tölteni és hagyni kell kihűlni. Ez “rendes” vajként is használható, ételekbe elfőzhető. Minél tovább tároljuk annál jobb lesz a gyógyhatása. Egyes ősi források szerint (ún. szútrák) a harminc évig tárolt tisztított vaj minden betegséget képes meggyógyítani.

Az indiai recept (ghi, vagy ghee) hasonló, de némileg más: Fél kg vajat kell egy serpenyőben nagy-közepes lángon hevíteni, amíg gyöngyözni nem kezd (kb. 2-3 perc). Ha gyöngyözik kapcsold a lángot közepesre. A vaj tetején hab képződik, mely eltűnik. A ghi akkor készült el, amikor egy második habréteg képződött a vaj tetején és a vaj aranyszínűvé válik (kb 7-8 perc). Barna megszilárdult tejmaradványok képződnek az edény alján. A még forró elkészült ghi-t hőálló tálba kell szűrni. Légmentesen záródó edényben hűtőszekrény nélkül is kb. 1 hónapig eláll.

Természetes tünetmentes állapotot kívánunk!

Ha tetszett a cikk, akkor iratkozz fel a Naturportal Magazinra, melyben időnként értesítést küldünk Neked a legújabb cikkekről.

Töltsd ki az alábbi adatokat!

E-mail cím:*
Vezetéknév:*
Keresztnév:

Források:

Az ősi ázsiai recept forrása: Dr. Danima Damdindorj: Az öngyógyítás művészete című könyve