Barion Pixel

2022-ben hogyan áll össze a legnépszerűbb magyar gyógynövények listája?

A PirulaKalauz weboldal kezdeményezésére, a Naturportal Magazin közreműködésével egy kérdőíves felméréssel került monitorozásra, hogy mi a legnépszerűbb magyar gyógynövények listája.

A PirulaKalauz weboldal első alkalommal 2020-ban végzett kérdőíves felmérést a gyógynövényekről, valamint a fitoterápiával kapcsolatos fogyasztói attitűdről. A kutatást 2022 első felében megismételték.

A felmérés nem hozott meglepetéseket, és 2022-ban jellemzően ugyanazok a növények szerepeltek a toplistán, mint két éve.

Az első tíz helyezett között csupa jól ismert és régóta alkalmazott gyógynövény található.

Ez a népszerűségi lista nem tükrözi a gyógynövények piaci arányát, az éppen aktuális divatokat, hanem inkább arról ad képet, hogy melyek azok a növények, amelyek elsőként jutnak eszünkbe gyógynövényként.

A lista első helyén, csakúgy, mint két éve, a kamilla (orvosi székfű) található, amelyet a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság 2016-ban az év gyógynövényének választott. Az első 10 helyezett közül idén a cickafark, és korábban a citromfű és a levendula is elnyerte ezt a címet.

Érdekesség, hogy a listára nem kerültek fel a kereskedelmileg sikeres (a CBD-termékek alapjául szolgáló kender) vagy a Covid-járvány hatására felkapottá vált gyógynövények (pl. bodorrózsa).

A hazánkban 2022-ben legnépszerűbb gyógynövények listája

 

1 kamilla
2 citromfű
3 borsosmenta
4 csalán
5 kakukkfű
6 hársfa
7 cickafark
8 körömvirág
9 levendula
10 bodza

 

És a végére egy könnyű kvíz…

Felismered-e a legnépszerűbb gyógynövényeket?

 

 

 

A szerző