Barion Pixel

Az illóolaj hat a hangulatunkra, és bizonyíthatóan a hatóanyagai révén is hat ránk. Az ájurvédában nagyon fontos szerepe van az illóolajoknak, amit leggyakrabban bázisolajba csepegtetve alkalmaznak.

4 tolvaj olaja

Mielőtt rátérek a legkedveltebb olajokra, leírnék egy rövid kis történetet, ami még a középkori Franciaországban történt, pestis járvány idején.

A történet a 4 tolvaj olaja néven híresült el, talán vannak is, akiknek ismerősen cseng majd a történet.

A nagy pestisjárvány idején is voltak olyan emberek, akik kihasználva a járvány miatti helyzetet, nem éppen a törvényes utat járva, saját javukra szerettek volna dolgozni. A történet szerint az 1400-as évek, a nagy pestisjárvány idején, 4-en összeállva a pestisben elhunyt gazdagokat fosztották ki és tevékenységük közben sikeresen elkerülték a megfertőződést. Végül azután mégis elfogták őket és mielőtt felakasztották őket kitudták a titkukat: különböző gyógynövényekből készítettek maguknak egy keveréket, ezzel kenték be magukat és így maradtak egészségesek a fertőzött gazdagok kifosztásakor is. A receptet átadták ugyan, de az akasztás nem maradt el, viszont a keverék összetétele azóta is él a köztudatban, még a francia gyógyszerkönyben is szerepelt körülbelül a 19. századig.

A tisztán illóolajokat tartalmazó recept:

  • Szegfűszeg illóolaj (Eugenia caryophyllus) 200 csepp (10 ml)
  • Citrom illóolaj (Citrus limonum ze.) 175 csepp (kb. 9 ml)
  • Fahéj illóolaj (Cinnamomum Zeylanicum) 100 csepp (5 ml)
  • Eukalyptus (Eucalyptus Radiata) illóolaj 75 csepp (kb. 4 ml)
  • Rozmaring illóolaj (Rosmarinus officinalis – ct. cineol) 50 csepp (kb. 2,5 ml)

D. Gary Young a 90’-es években kísérletezett is a tolvajok olajával. Baktérium és vírustenyészetekre permetezte, amik 12 perc alatt 90 %-ban eltűntek, 20 perc elteltével már 99,3 %-os hatékonyságúnak bizonyult.

levendula, aromaterápia, levendula szedése

Levendula illóolaj

Heg nélküli sebgyógyulást képes eredményezni, így érdemes otthon tartani belőle, háztartási, vagy játszótéri baleset esetére. Nagyon gyengéd olaj, a kevesek egyike, amit szabad használni gyermekeknek is. Gyors segítség égési sérülésre, de csillapítja a fájdalmat is. A 2. világháború idején a katonák sebeit is kezelték vele.

A levendula tridósás hatású, tehát bármelyik alkatnak ideális lehet a használata.

Nyugtató hatású, segít ellazulni, nyugtatja az érzelmi túlfűtöttséget, csökkenti a vérnyomást. Sebgyógyító hatása lévén lábszárfekélyre és fertőzésekre is használhatjuk. Tökéletes választás lehet meditációhoz.

Gyakran használják parfümnek kellemes illata miatt, így akár a mosógépbe is tehetünk pár cseppet. Nem csak illatosak lesznek ruháink, de élvezhetjük antimikrobális hatását is.

A levendula illóolaj leghíresebb története körülbelül 700 évre nyúlik vissza, mikor Erzsébet királyné parancsára elkészítették. 1370 környékén, maga V. Károly francia király is vásárolt belőle készített parfümöt, saját használatra. Királynévíz, vagy magyar víz néven híresült el és egy remete készítette a legendák szerint, több alkotóelemből, többek között rozmaringból, levendulából, mentából stb. Megjelenése az elsők között volt, az alkohol bázisú parfümöknek. Orvosságként és mosakodásra is használták.

rózsa, illóolaj

Közkedvelt illóolaj, a rózsa

Használatára figyelni kell, mivel a vata és kapha túlsúlyt emelheti. A pittáknak viszont nagyon jó! A sok illóolaj emeli a tüzet, ezért körültekintőnek kell lenni, ha válogatunk!

Baktériumölő tulajdonsággal bír, igazi tüdőgondozó szer. Nyugtató, lazító hatású. Ha bázisolajjal keverjük, még csecsemőknek is használhatjuk! Kiváló bőrnyugtásra, dermatitisre, de akár fekélyre is, horzsolásra. Nyílt sebbe viszont ne alkalmazzuk!

Rosacea, herpesz, vírusos bőrbetegség természetes gyógyítója.

Fogínygyulladásra is alkalmazhatjuk szájvízbe higítva 1-1 cseppet, de figyeljünk, hogy ne nyeljük le! A könnyebbség kedvéért, akár csuklóra is cseppenthetjük, hiszen így is eljut arra a területre, ahova kell.

Mivel erős fertőtlenítő és összehúzó hatású, készíthetünk arclemosót is házilag, ami kedvezően hat az értágulatokra is.

Kamaszok kedvence lesz a rózsavíz, ami lehúzza a gyulladást a bőrről, de kiütésre is használhatjuk.

A pittáknak fejfájásra is jó, ha borogatást készítenek belőle, mivel fájdalomcsillapító hatása is van! Főleg a pitták használhatják szemfáradtságra, bevörösödésre is borogatásként.

Spirituálisan, a rózsa a szívcsakrához tartozik, segít a szeretet áramlásában, emeli az odaadást, növeli az önbizalmat, megnyitja az elménket.

citrom, emésztést segítő, gyógyító kvíz

A citromfű az igazi Jolly Joker

Mind növényként, mind az olaját alkalmazva szinte mindenre jó. Franciaország az élén áll az olajokkal való kísérletezésben. A francia kutatók a fertőző agyhártyagyulladást is tesztelték: a citromfű illóolaj sikeresen elpusztította ezt a nagyon veszélyes fertőzést is!

Az emésztőrendszer összes gondjára, bajára alkalmazhatjuk, májfunkció problémákra, hasnyálmirigyre, bélgörcsre, emésztést javítani. Egy igazán gyengéd, de rendkívül hatásos olaj.

Alkalmazhatjuk rovarriasztónak, bolha, szúnyog, kullancs ellen. Gyermekeknek is ideális a szabadba.

Nyugtató hatású, alvás elősegítésére is használhatjuk.

Stressz, pánik és szorongás ellen, érdemes a táskánkban, vagy magunknál tartani egy kis üvegcsébe. Így bármikor illatolhatunk belőle, vagy használhatjuk csuklóra.

Higítva gyermekeknek is adhatjuk.

Fertőtlenít, antimikrobális, kiváló dezodorba, kellemes illata miatt is.

Használhatjuk masszázshoz, vagy akár inhalálni is.

Alkalmazható kimerültségre is; nem fog minket túlpörgetni.

Érbántalmakra, visszérre, seprűvénákra is segítőnk lehet.

 

SZERETNÉL PROFESSZIONÁLIS SEGÍTSÉGET AYURVÉDA TERÜLETÉN?

 

KIVÁLÓ AROMATERAPEUTÁK IS SEGÍTENEK

A szerző