2022. február 28. hétfő | dr Jung Andrea A mungóbab hatásai sokak számára nem ismertek még, pedig számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. Mungóbab jótékony hatásai A mungóbab erős öregedésgátló hatással bír, ami miatt a benne található réz felel, mivel hatékonyan csökkenti a ráncokat és öregedési foltokat Rendszeres használatával akár 10 évvel is fiatalabbnak nézhet ki a koránál. Hasznos lehet azok számára is, akiknek rossz az anyagcseréjük, és sokszor küzdenek gyomorrontással és savassággal. A mungóbab gazdag rostban, ezért serkenti az emésztést. A rost megkönnyíti a salakanyagok mozgását a belekben, valamint nagy mértékben enyhíti a gyomorrontást és a savasságot. A szívbetegségek elég gyakoriak manapság, mivel a nem megfelelő életvitel hozzájárul a legtöbb szívprobléma kialakulásához. A mungóbab serkenti az anyagcserét, ezáltal csökkenti a koleszterin kialakulását és felgyülemlését az artériákban és hajszálerekben. Fogyasztásával így a szívbetegségek is távol tarthatóak. A mungóbab természetes kalcium pótlásként is fogyasztható. Hozzájárul a csontok egészségéhez, így véd a csonttörések ellen. 100 gramm mungóbabban csak 330 kalória van, ezért ez a zöldség az egyik legegészségesebb választás, ha az ember fogyni szeretne. Mit tartalmaz a mungóbab? A kalciumon kívül a mungóbab nátriumban is gazdag. A nátrium a fogak és a fogíny egészsége szempontjából létfontosságú, mivel az olyan fogíny problémák, mint a fájdalom, vörösség, rossz szag, fogínyvérzés és érzékenység kialakulása is megelőzhető vele. Bizonyított tény, hogy a mungóbab szabályozza a zsírt, továbbá nagy mennyiségű magnézium található benne, ami kiválóan szabályozza a vérnyomást. A mungóbab így segít fenntartani a vérben a magnézium szintet, ami ellazítja az ereket és csökkenti a magas vérnyomást. Ezáltal a vérnyomás szabályozhatóvá válik. Gazdag vasban, amely a vérben az oxigént szállítja és így oxigénnel látja el a belső szerveket és a szöveteket. Fogyasztásával biztosítható, hogy az oxigén megfelelő mennyiségben jusson el a szervezet különböző részeibe, így az agyba is. A megnövekedett koncentrációval a memória is javul. A mungóbabban lévő vas erősíti az immunrendszert, valamint ellazítja az izmokat és szöveteket, így a vérben lévő anyagok még aktívabbá válnak, a szervezet természetes ereje pedig növekszik, így fel tudja venni a harcot a fertőzésekkel. A mungóbab növeli az egészséges cukrok kialakulását és gátolja az egészségtelen cukrokat az emberi szervezetben. Az egészséges cukor (vagy gyümölcscukor) könnyen emészthető és nem kering a vérben, valamint könnyen átalakul. A mungóbab fogyasztásával hatékonyan szabályozható a cukor anyagcseréje a szervezetben, így megakadályozható a cukorbetegség kialakulása. C-vitamin tartalma miatt a mungóbab erős vírusölő. A C-vitamin növeli bizonyos anyagok termelését a vírusok támadása esetén. A mungóbabban lévő vas pedig növeli ezeknek az anyagoknak és a C-vitaminnak a hatását. Ezenkívül a mungóbab távol tartja az immunhiányos betegségek kialakulását. Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts