Szilva chutney az egzotikus íz asztalunkon.

Itt az idő, érik a szilva.

Túl vagyunk már minden – hagyományos – lekvár, befőtt, pite, torta, sütemény elkészítésén.

Esetleg kipróbáltuk a fűszeres lekvárt is, itt az ideje, hogy valami egészen új dolgot alkoss a konyhában szilvából.

Korábban már nagyon sok finom indiai étel receptjét ismerhetted meg nálunk. Most sem fogsz csalódni, ha kipróbálod ezt a különlegességet.

A chutney hazánkban még csak most van elterjedőben. Egyelőre kevesen ismerik, kevesen merik kipróbálni akár vendégváráskor, akár a családjuk asztalánál.

Chutney-t (csatnit) nemcsak szilvából lehet készíteni, hanem szinte bármely savanykásabb ízű zöldség, gyümölcs alkalmas lehet rá. Például a zöld paradicsom is.

 

Szilva chutney

Egyedi, egzotikus íz a tányérokon.

Hozzávalók

Elkészítés

A szilvát jól megmossuk, kimagozzuk, és negyedekre vágjuk.
A fűszereket egy mozsárban összetörjük.
Magas oldalú lábasban feltesszük a szilvát főni.
Hozzákeverjük az összetört fűszereket, a kókuszreszeléket, és jól elkeverjük.
Sűrű kevergetés mellett, lekvár sűrűségűre főzzük.
Hozzáadjuk a cukrot, és jól elkeverjük, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon.

Megkóstoljuk, ha nem elég édes, teszünk még hozzá cukrot, ha nem elég erős, teszünk hozzá még egy kis chili port.

Jól kimosott, tiszta üvegekbe töltjük még melegen, a kupakjukat rátekerjük, és megfordítjuk kupakkal lefelé.

15-20 perc múlva visszafordítjuk, és hagyjuk hogy kihűljenek.

Mehet be a hűtőbe, ha kihűlt.

 

Szilva chutney felhasználása

A chutney folyamatosan terjed itthon is. Nem csak szilvából lehet elkészíteni, de augusztus vége, szeptember eleje szinte kívánja, hogy ne hagyjuk ki ezt a finomságot.

Sokoldalú felhasználása miatt mindenképpen érdemes a téli hónapokra is elkészítenünk pár üveggel.

Használhatjuk:

  • grillezések alkalmával mártásként felkínálva,
  • köretek kiegészítése, vagy kiváltása esetén,
  • desszertek, édességek készítésekor,
  • vagy egyszerűen önmagában fogyasztva egyből az üvegből.

 

Jó kísérletezést, és jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

A szerző